Στη Ρωσία, οι εργαζόμενοι στο πετροχημικό εργοστάσιο Gemont προχώρησαν σε απεργία την περασμένη εβδομάδα. Είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται μετά την πτώση του ρουβλίου. Υπό την πίεση, η διοίκηση του εργοστασίου υποχώρησε αμέσως.
Η απεργία στο εργοστάσιο Gemont είναι μια από τις πρώτες συνέπειες του ρωσικού εργατικού κινήματος του πολέμου με την Ουκρανία. Οι μισθοί των εργαζομένων στο εργοστάσιο, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον μετανάστες από την Τουρκία, είναι αναπροσαρμοσμένοι στη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ δολαρίου και ρουβλίου. Η άνοδος του δολαρίου, σε συνδυασμό με την απότομη υποτίμηση του ρουβλίου, προκάλεσε έτσι σημαντική μείωση στους μισθούς τους, οι οποίοι παρέμειναν αναπροσαρμοσμένοι στην παλιά συναλλαγματική ισοτιμία. Η διοίκηση της εταιρείας υποχώρησε αμέσως και συμφώνησε να πληρώσει τη διαφορά. Μια απόφαση που ελήφθη μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών και σε συνδυασμό με τον φόβο να δούμε την απεργία να συνεχίζεται και να εξαπλώνεται σε έναν στρατηγικό τομέα, παρόλο που η Ρωσία είναι μια χώρα σε πόλεμο.
Η εισβολή στην Ουκρανία από την αντιδραστική κυβέρνηση του Πούτιν έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες. Πρώτα απ ‘όλα για τον ουκρανικό πληθυσμό, το πρώτο θύμα της εισβολής, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, πόλεις εν μέρει κατεστραμμένες και χιλιάδες νεκρούς. Αλλά επιβάλλει επίσης ένα βαρύ τίμημα στον ρωσικό λαό.
Οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες υφίστανται πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν χαμηλότερους μισθούς, απολύσεις ή μη καταβολή μισθών. Με τη δικαιολογία του πολέμου, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν το κλείσιμο των εργοστασίων και των καταστημάτων τους στη Ρωσία, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά μέσα σε μια νύχτα. Ταυτόχρονα, σχεδόν 10.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν μέσα σε μια εβδομάδα και η ρωσική κυβέρνηση αύξησε τις ποινές βάσει του ποινικού κώδικα για όποιον επιδείξει την αντίθεσή του στον πόλεμο.
Το ρωσικό εργατικό κίνημα πρέπει να εμπλακεί ενάντια στον πόλεμο, όχι μόνο για να υπερασπιστεί τα αιτήματά του, αλλά και για να νικήσει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική επίθεση του αυταρχικού καθεστώτος του Πούτιν.
Πηγή: ergolavikoi.gr