Την ίδια ώρα που ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωνε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα αναλάβει καθήκοντα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, πανεπιστημιακοί συγκεντρώνουν υπογραφές έτσι ώστε να μην περάσει η απόφαση μίας κυβέρνησης που προσπερνά με χαρακτηριστική αδιαφορία τις αντιδράσεις όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο όπως αναρτήθηκε στη σχετική σελίδα συλλογής υπογραφών.
Κείμενο ψηφίσματος εναντίον της δημιουργίας ειδικού «σώματος ασφαλείας» για τα πανεπιστήμια
Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δραματική λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και της κρίσης του συστήματος υγείας, αλλά και λόγω των συνεπειών της υποχρεωτικής καραντίνας στην οικονομία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση.
Μέσα στις συνθήκες αυτές η πανεπιστημιακή κοινότητα πληροφορήθηκε αιφνιδιαστικά, μέσα από ασαφείς υπουργικές ανακοινώσεις και από διαρροές στα ΜΜΕ, την απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση ενός νέου σώματος ασφαλείας, της «Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».
Το νέο αυτό σώμα θα αναφέρεται μάλιστα όχι στις πρυτανικές αρχές, όπως θα αντιστοιχούσε στον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αλλά απευθείας στην Ελληνική Αστυνομία. Παρ’ όλα αυτά, οι δαπάνες για τη λειτουργία του θα επιβαρύνουν τον ούτως ή άλλως περιορισμένο προϋπολογισμό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων!
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα το σχετικό νομοσχέδιο, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους πανεπιστημιακούς φορείς, και, επιπλέον, να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις χιλίων τουλάχιστον αστυνομικών για τα πανεπιστήμια.
Τόσο η σύνοδος των πρυτάνεων όσο και το συνδικαλιστικό όργανο της ΠΟΣΔΕΠ έχουν εκφράσει ήδη τις ενστάσεις τους επί του νομοσχεδίου, οι οποίες ωστόσο δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε για το θεαθήναι.
Θεωρούμε απαράδεκτο και δηλώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε στη δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε σώματος φύλαξης ή ασφάλειας που θα βρίσκεται εκτός ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Θεωρούμε ταυτόχρονα προκλητική την απόφαση για τη χρηματοδότηση του σώματος αυτού από τον προϋπολογισμό των ελληνικών πανεπιστημίων εις βάρος των ήδη ελλιπών πόρων για την εκπαίδευση, την έρευνα και την υλικοτεχνική τους υποδομή. Η πρόσληψη 1.000 αστυνομικών για τα πανεπιστήμια μετά από μία ολόκληρη δεκαετία υποστελέχωσής τους σε διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό κάνουν κραυγαλέα την
πρόκληση αυτή.
Σε καιρούς πανδημίας, με τα πανεπιστήμια να υπολειτουργούν ως φυσικοί χώροι εκπαίδευσης και έρευνας, θεωρούμε αδιανόητο ότι τίθεται -και μάλιστα κατά προτεραιότητα- θέμα πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Καλούμε τις πρυτανικές αρχές, τους συλλόγους διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μη συναινέσουν στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ακόμα «σώματος ασφαλείας» και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να το αποτρέψουν.
Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών