Την ανησυχία και τον φόβο τους για την διοργάνωση του «No Border Camp» εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέφρασαν σε έκτακτη συνέντευξη τύπου τόσο οι Πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, όσο και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Του Ιάσονα Μπάντιου για το stokokkino.gr
Την παρέμβαση της πολιτείας ώστε να αποτραπεί η πραγματοποίηση του «No Border Camp» εντός της πανεπιστημιούπολης ζήτησε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας.
Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ το πανεπιστήμιο ενημερώθηκε από τις σχετικές αναρτήσεις του διαδικτύου για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων ενώ τόνισε ότι δεν έχει ζητηθεί, και άρα παραχωρηθεί, καμία επίσημη άδεια από το πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα εξέφρασε τον φόβο να υπάρξουν αξιόποινες πράξεις κατά τη διάρκεια του «No Border Camp» εντός της πανεπιστημιούπολης.
«Η πανεπιστημιούπολη δεν είναι έτοιμη για τέτοιες εκδηλώσεις. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τρεις λόγους, για την υγιεινή, την ασφάλεια και την διασφάλιση και προστασία της δημόσιας περιουσίας, η οποία βρίσκεται εντός του ΑΠΘ» σημείωσε ο κ. Μήτκας, τονίζοντας ότι το πανεπιστήμιο βγαίνει βαριά λαβωμένο από την υποχρηματοδότηση των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα αποκατάστασης τυχόν ζημιών.
«Ζητήσαμε τη σύμπραξη της πολιτείας στέλνοντας επιστολή στην Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχουμε ενημερώσει σχετικά και τον εισαγγελέα» δήλωσε ο κ. Πρύτανης, διαμηνύοντας πως σε αυτή την κατάσταση «δεν μπορεί να είμαστε μόνοι μας».
Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα την Τρίτη, αποφάσισε ότι η διασφάλιση του δημόσιου πανεπιστημίου δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τις πρυτανικές αρχές, ενώ ζητά από τους φορείς της πόλης να προταθεί εναλλακτικός χώρος για την πραγματοποίηση του «No Border Camp», ο οποίος φαίνεται πως δεν υπάρχει.
Παράλληλα, η διοίκηση του πανεπιστημίου αποφάσισε να κλείσει για το επόμενο διάστημα το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, αποφεύγοντας έτσι τυχόν φθορές, όπως σημείωσε ο κ. Μήτκας.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρύτανης του ΑΠΘ δήλωσε πως «έχουμε έρθει σε μια σχετική συνεννόηση με την ΕΛΑΣ, ενώ έχει ενημερωθεί η εισαγγελία», σημειώνοντας ότι θα τηρηθεί ο νόμος, και εφόσον διαπιστωθεί αξιόποινη πράξη θα επέμβει ο εισαγγελέας και η αστυνομία.
«Θα ήθελα πολύ να αποτραπεί η διοργάνωση από την αστυνομία» σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μήτκας, ενώ ανέφερε πως αν η διοργάνωση προγραμματίζονταν να λάβει χώρα εντός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.
Ο αντιπρύτανης, κ. Λαόπουλος σημείωσε από την πλευρά του πως «δεν πρόκειται για μια ενδοπανεπιστημιακή υπόθεση, αλλά για υπόθεση της κοινωνίας».
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι πρυτανικές αρχές ασχολήθηκαν με το ζήτημα λίγες μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, ενώ έχει ανακοινωθεί εδώ και εβδομάδες, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες εύρεσης εναλλακτικού χώρου.
Παράλληλα είναι αρκετά πρωτοφανές οι πρυτανικές αρχές και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης να προαναγγέλλουν με σιγουριά την τέλεση αξιόποινων πράξεων, λόγω της πραγματοποίησης ενός ακόμα κινηματικού γεγονότος εντός της πανεπιστημιούπολης.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες δράσεις εντός του ΑΠΘ που περιελάμβαναν και την κατασκήνωση εντός του camp.
Γ. Μπουτάρης: «Η ανομία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή»
Το παρών στη συνέντευξη τύπου έδωσε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση του νόμιμου κράτους απέναντι ουσιαστικά «σε μια κατάληψη, η οποία είναι ο ορισμός της ανομίας», η οποία όπως είπε δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
«Πρέπει να επέμβει το κράτος και να εφαρμοστούν οι νόμοι, από την Αστυνομία το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπουτάρης διευκρίνισε πως στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει εναλλακτικός χώρος για να γίνει μια κατασκήνωση για δέκα ημέρες.
Τι είναι το «No Border Camp 2016»
Πρόκειται για μια κινηματική διοργάνωση από εγχώριες και ευρωπαϊκές συλλογικότητες του αυτόνομου/ αναρχικού χώρου, οι οποίες προγραμματίζουν για το δεκαήμερο μεταξύ 14 και 24 Ιουλίου συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις εντός του ΑΠΘ, αλλά και σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα.
Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται μηχανοκίνητες πορείες και παρεμβάσεις στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην περιοχή της Ξάνθης και στον φράχτη του Έβρου, ενώ θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Περισσότερες πληροφορίες για το «No Border Camp 2016» μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης εδώ.
Κατάληψη στο φουαγιέ της Νομικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του «No Border Camp 2016»
Κατάληψη στον ισόγειο χώρο της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης μέλη της διοργανώτριας συνέλευσης του «No Border Camp 2016», στο πλαίσιο της δεκαήμερης διοργάνωσης εντός της πανεπιστημιούπολης.
Τα μέλη της διοργάνωσης «έσπασαν» την κλειδαριά του κτιρίου, για να το χρησιμοποιήσουν τις επόμενες μέρες, ενώ ξεκίνησαν από την Τετάρτη το απόγευμα την προετοιμασία του χώρου, όπου αναμένεται να κατασκηνώσουν περισσότερα από 1.000 άτομα.