Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ απέστειλε η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ τονίζοντας ότι οι επιβαλλόμενες μαζικές εξ αποστάσεως εξετάσεις υπονομεύουν το κύρος και την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μετατρέποντάς την σε προγράμματα διαδικτυακών σπουδών.
Η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι «η υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μέσω της επιβολής διαβλητών εξετάσεων αποτελεί σήμερα εκδικητικό μέτρο και ταυτόχρονα αυτοσκοπό της κυβέρνησης απέναντι όχι μόνο σε όσες/ους διαμαρτύρονται, αλλά στο ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο, του οποίου τους πόρους, τις δομές και τον φοιτητικό κόσμο επιβουλεύεται».
Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην επιστολή «η διαβλητότητα των διαδικτυακών εξετάσεων, ωστόσο, δεν πρέπει να επισκιάσει τις υπόλοιπες πτυχές της ολομέτωπης επίθεσης που δέχεται η δημόσια παιδεία. Συνδέεται πάντοτε και αδιάλειπτα:
α. με το γεγονός ότι κάθε εξέταση, διαδικτυακή και μη, όταν διεξάγεται σε περίοδο κατάληψης, αποτελεί ευθέως σαμποτάζ των κινητοποιήσεων των φοιτητριών/τών από τις/τους καθηγήτριες/τές τους.
β. με το γεγονός ότι οι τέσσερις κατά σειρά παρεμβάσεις -ερμηνευτική εγκύκλιος (Πιερακάκης), εγκύκλιος με «δεσμευτικό χαρακτήρα» (Ζώρας), δημόσια απειλή για εισαγγελική έρευνα και παραίνεση/απειλή όσων δεν συμμορφωθούν (Μητσοτάκης)- σχετικά με το θέμα της επιβολής των διαδικτυακών εξετάσεων επιδιώκουν να καταργήσουν το αυτοδιοίκητο (η Σύγκλητος αποφασίζει και τα Τμήμα διαμορφώνουν/συμβουλεύουν), να χλευάσουν την ακαδημαϊκή ελευθερία (εν προκειμένω την ελευθερία των διδασκόντων καθορισμού της διδασκαλίας και της εξέτασης), εννοείται μετρώντας τις άμυνες των πανεπιστημιακών.
γ. με το γεγονός, τέλος, ότι οι εξ αποστάσεως διαδικασίες γενικά όχι μόνον είχαν στόχο, αλλά και εν πολλοίς κατάφεραν, να αποκοινωνικοποιήσουν το πανεπιστήμιο, να μας απομακρύνουν από την φοιτητική κοινότητα, να εργαλειοποιήσουν περαιτέρω τις εκλογικές διαδικασίες, να περιορίσουν πολλές από τις επικοινωνιακές συνιστώσες των συνελεύσεων και φυσικά να μας αποκόψουν από τον φυσικό χώρο, με αποτέλεσμα σήμερα να μας φαίνεται φυσικό αλλού να συζητάμε, αλλού να βρίσκονται οι συνομιλητές-ήτριές μας, αλλού να διεξάγεται ένας συλλογικός αγώνας και αλλού να λαμβάνονται αποφάσεις για όλα τα παραπάνω».
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι έχουν καθήκον ως μέλη του διδακτικού προσωπικού του δημόσιου πανεπιστημίου όχι απλώς να σταθούν στο πλευρό των φοιτητριών και φοιτητών μας, αλλά να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Καλούν σε κοινές συνελεύσεις φοιτητών και διδασκόντων.
Καταδικάζουν τις εισαγγελικές παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια εναντίον συναδέλφων και τμημάτων και τις αστυνομικές επεμβάσεις και διώξεις εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητριών/ών. «Η χθεσινή εισβολή στην κατειλημμένη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και οι αθρόες συλλήψεις συνιστούν αναβάθμιση της κρατικής καταστολής, δείχνουν όμως και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής» λένε συγκεκριμένα.
Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ στηρίζει ακόμη την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ για αποχή από την εξεταστική διαδικασία για όλο το διάστημα διεξαγωγής των διαδικτυακών εξετάσεων και ζητάει από τον ΕΣΔΕΠ να αποφασίσει αναλόγως. Αρνείται να συμμετάσχει και να νομιμοποιήσει την υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε επίπεδο ιδιωτικών ΙΕΚ.
Καταγγέλλει τις πολλαπλές παραβιάσεις του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό της και απαιτεί από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ αναθεώρηση της απόφασής που ελήφθη κατά πλειοψηφία και με την οποία γίνονται αποδεκτοί όλοι οι εκβιασμοί του Υπουργείου Παιδείας.
«Δηλώνουμε ότι θα προασπιστούμε με κάθε τρόπο την προσωπική και την ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια απέναντι στον παραλογισμό της εξουσίας» καταλήγει στην επιστολή της.