Την εξαιρετικά ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων για την Ιθαγένεια που στόχο έχει να αποτύχουν σε αυτή όσο πιο πολλά άτομα γίνεται, καταγγέλλει η «Πρωτοβουλία Μεταναστών και Αλληλέγγυων». Παράλληλα τονίζει το παράδοξο ότι για το ελληνικό κράτος, αν έχεις 250.000€, χωρίς να πρέπει να αποδείξεις ούτε πως τα απέκτησες, και ούτε καν να έχεις ζήσει ποτέ στην χώρα, έχεις το νόμιμο δικαίωμα να εξαγοράσεις την ιθαγένειά της.
Ακολουθεί ολόκληρη η καταγγελία της Πρωτοβουλίας:
«Θέλετε να παίξουμε ένα “παιχνίδι” ;
Φανταστείτε τον/την εαυτό/εαυτή σας στο εξής σενάριο:
Είσαι μετανάστης/μετανάστρια πρώτης γενιάς. Έχεις βιώσει 3 δεκαετίες σκληρό μεροκάματο, δύσκολες εργασιακές συνθήκες, αμέτρητες υπερωρίες και ακραία εκμετάλλευση. Έχεις δώσει τις τρίχες της κεφαλής σου όλα αυτά τα χρόνια για να πληρώσεις παράβολα ώστε να βγάλεις άδειες παραμονής τις οποίες μάλιστα τα τελευταία χρόνια της παραλαμβάνεις μετά από πάρα πολύ καιρό και ληγμένες! Κι όμως, προσπαθείς, θες και σου αξίζει, να είσαι ισότιμος πολίτης αυτής της χώρας.
Έχεις φτάσει 60 χρονών, και μπαίνεις στη διαδικασία να διαβάσεις μια ανεκδιήγητα μεγάλη ύλη για να δώσεις εξετάσεις για την πολυπόθητη Ιθαγένεια. Περνάς άπειρες ώρες προσπαθώντας να θυμηθείς και να αποστηθίσεις ημερομηνίες, ονόματα, ορολογίες, γεγονότα κλπ σε μια γλώσσα που έμαθες να μιλάς και να κουτσογράφεις, κατά βάση στα πλαίσια του μεροκάματού σου. Το διάβασμα σου το κάνεις συνήθως μετά από το μεροκάματο, που είναι εξαντλητικό.
Και έρχεται η μέρα που πας να δώσεις τις εξετάσεις με αυτή την αδιανόητα αόριστη και χαοτική ύλη, έχοντας σπαταλήσει άπειρα χρήματα σε ιδιαίτερα μαθήματα, βιβλία κ.ο.κ. και μερικές από τις ερωτήσεις που θα ορίσουν αν σου αξίζει να πάρεις την ιθαγένεια είναι αυτές…
Και σε ρωτάμε, τι κάνεις;
Παράδοξο: Για το ελληνικό κράτος, αν έχεις 250.000€, χωρίς να πρέπει να αποδείξεις ούτε πως τα απέκτησες, και ουτε καν να έχεις ζήσει ποτέ στην χώρα, έχεις το νόμιμο δικαίωμα να εξαγοράσεις την ιθαγένειά της.
Disclaimer: Παρόλη την «ευκολία» που μπορεί να εμπνέουν οι εξής ερωτήσεις, δεν αποτελούν τις συνήθεις ερωτήσεις. Επιπλέον, η διαδικασία εξέτασης αλλά και συνολικά η διαδικασία της πολιτογράφησης δεν παύει να είναι μια εξαιρετικά ψυχοφθόρα διαδικασία που είναι δομημένη έτσι ώστε να αποτύχουν σε αυτή όσο πιο πολλά άτομα γίνεται, αγνοώντας πλήρως τις ενταξιακές ανάγκες της πρώτης γενιάς μεταναστριών/μεταναστών».