Αναστολή της διαδικασίας έγκρισης μονάδας επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων πέτυχαν οι κάτοικοι της Σίνδου και ο Δήμος Δέλτα μετά τις κινητοποιήσεις τους και τη δημοσιοποίηση του θέματος. Εν μέσω πανδημίας επιχειρήθηκε μέσα από την διαδικασία έγκρισης των επιτροπών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η εγκατάσταση δύο μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων αποβλήτων σε πολύ κοντινή απόσταση από κατοικημένη περιοχή, η μία εκ των οποίων απέχει μόλις 200 μέτρα από το παλιό δημαρχείο της περιοχής.
Χθες, ημέρα κατά την οποία συνεδρίαζε η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας και για το θέμα αυτό, φορείς και σύλλογοι από κοινού με τον Δήμο και πολιτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το παλιό δημαρχείο της Σίνδου ζητώντας να μπει φρένο στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, δηλαδή να καίγονται τόσο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία απόβλητα δίπλα στις αυλές των σπιτιών τους.
Έτσι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής και ενώ η εισηγήση της υπηρεσίας ήταν θετική, η πρόεδρος της Επιτροπής Βούλα Πατουλίδου έκανε αρνητική εισήγηση για την εγκατάσταση της μίας μονάδας από την εταιρεία Polygreen για λόγους χρήσης γης της ΒΙΠΕ. Δηλαδή για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Επιτροπής ενημερώθηκαν πρόσφατα ότι οι προβλεπόμενες χρήσεις γης του ρυμοτομικού σχεδίου της ΒΙ.ΠΕ Σίνδου δεν ισχύουν πλέον (από 29-6-2019). Και αυτό διότι δεν έγινε η προσαρμογή της μελέτης αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου στη ΒΙΠΕ ως προς τις χρήσεις γης με τις διατάξεις του Π.Δ 59/2018, εντός ενός έτους από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος.
Δηλαδή για το διάστημα αυτό, ισχύουν, όπως ειπώθηκε, οι προϋπάρχουσες χρήσεις γης που προβλέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα /23-2-87 και έτσι η αντιπερφερειάρχης πρότεινε στην Επιτροπή να γνωμοδοτήσει αρνητικά, έως ότου εγκριθεί το νέο ρυμοτομικό σχέδιο.
Έτσι φαίνεται πως το θέμα δεν έχει τελειώσει για δύο λόγους:
-Πρώτον γιατί η αρνητική γνωμοδότηση εκ μέρους της κας Πατουλίδου έγινε για λόγους ρυμοτομικούς και όχι λόγους περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει, μια αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκριση της συγκεκριμένης εγκτατάστασης της μονάδας σε κάποια επόμενη συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης («Κοιτάμε Μπροστά», «Πράξεις για τη Μακεδονία», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Οικολογία- Πράσινη Λύση», «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία») ήταν αντίθετες σε θετική γνωμοδότηση της εγκατάστασης και λειτουργίας και των δύο μονάδων θερμικής επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων αλλά για λόγους ουσίας, δηλαδή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα προκληθούν στην περιοχή.
Ζήτησαν μάλιστα τη διενέργεια έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα και των δύο μονάδων αποτέφρωσης υγειονομικού υλικού -όπως και για εκείνο της χωροθέτησης ΜΕΑ δυτικού τομέα στον Δήμο Λαγκαδά- αίτημα που απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Δεύτερον γιατί για την πρώτη μονάδα, της εταιρείας ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ, που επιχειρείται να εγκατασταθεί σε απόσταση 200 μέτρων από τις κατοικίες της Σίνδου, η Μητροπολιτική Επιτροπή δεν συνεδρίασε καν, πέρασε η προθεσμία έγκρισης ή μη έγκρισης και έτσι η υπόθεση προχώρησε προς έγκριση στο ΠΕΣΠΑ, με αρνητική ωστόσο εισήγηση από την υπηρεσία της Περιφέρειας. Το ΠΕΣΠΑ καλείται να γνωμοδοτήσει για την εγκατάσταση αυτής της μονάδας αποτέφρωσης που θα δέχεται και θα επεξεργάζεται έναν τεράστιο όγκο επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων, χωρίς να υπάρχει η γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Ενότητας.
Αθροιστικά οι δύο μονάδες εφόσον εγκατασταθούν και λειτουργήσουν πρόκειται να καίνε 6.000 τόνους επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει το γεγονός των υπαρκτών δυσμενών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία ακόμη και σε κατοίκους μέχρι και 10 χιλιόμετρα μακριά από τις εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι από τέτοιου τύπου αποτεφρωτήρες αναδύονται σε σημαντικές ποσότητες διοξίνες και φουράνια που λειτουργούν σωρευτικά μαζί με την ήδη υπάρχουσα περιβαλλοντική επιβάρυνση από άλλες μονάδες.
Αρνητικές στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας ήταν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» επισήμανε ότι σέβεται απόλυτα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, των τοπικών συμβούλων και της κοινωνίας που τάσσονται απόλυτα κατά της εγκατάστασης μιας τέτοιας μονάδας στην περιοχή.
Η παράταξη του ΚΚΕ αναφέρει ότι η πρόθεση δύο εταιρειών για λειτουργία μονάδων θερμικής επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων, πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλη την περιοχή της Σίνδου και των όμορων περιοχών και ζητάει να μην αδειοδοτηθεί η λειτουργία τους.
Ενάντια στη μελέτη τάχθηκε και η «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» με επικεφαλής τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου που έκανε λόγο για σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
«Είναι φανερό» είπε, «ότι πρόκειται για την καύση των επικίνδυνων, μολυσματικών νοσοκομειακών και άλλων υγειονομικών αποβλήτων». Είναι φανερό ακόμη, σύμφωνα με την παράταξη, «πως το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τη δημόσια υγεία οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων είναι εντελώς υποκριτικό, αφού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, σε περίοδο τόσο έντονης υγειονομικής κρίσης, βιάζονται να ψηφίσουν την έγκριση για κατασκευή μονάδων, που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών»
Η διοίκηση του δήμου Δέλτα έκανε λόγο για δικαίωση του αγώνα της εκφράζοντας ικανοποίηση για την απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης θέτοντας ωστόσο και το θέμα της μονάδας αποτέφρωσης υγειονομικού υλικού που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε οικόπεδο σε απόσταση 200 μέτρων από τη Σίνδο. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση αυτών των μονάδων στον τόπο μας» τόνισε. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους δεν εφησυχάζουν μέχρι να βεβαιωθούν ότι έχει αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να εγκατασταθούν αυτές οι ρυπογόνες μονάδες στη περιοχή τους.
Σταυρούλα Πουλημένη