Στο ΣτΕ προσφεύγουν έξι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΠΚΜ (Θ. Αγαπητός, Δ. Ανδρέου, Γ. Θεοδωρόπουλος Λ. Τόσκας, Δ. Χαραλαμπίδου και Α. Χειμωνάς καθώς και τα σωματεία “Περιβαλλοντικός σύλλογος- Φίλοι της γης” και “Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά” καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της ΚΥΕΑ 58971/5144 με την οποία κυρώνεται η απόφαση έγκρισης του περιφερειακού σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας.
Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ο ΠΕΣΔΑ δίνει τη δυνατότητα “για κάθε είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας-καύση αποβλήτων” για αστικά στερεά απόβλητα, δυνατότητα που όπως ισχυρίζονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι σύλλογοι έρχεται σε κατάφορη αντίθεση με όλα τα θεσμικά νοοθετήματα που αφορούν την διαχείριση αποβλήτων και επιτρέπει τη δημιουργία έργων που θα αποσκοπούν στη καύση (εργοστάσια καύσης).
Οι προσφεύγοντες που σήμερα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για το θέμα αναφέρουν ότι η προσθήκη στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου περί “κάθε άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας” έγινε πραξικοπηματικά με επείγον ενημερωτικό έγγραφο του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας χωρίς απόφαση συλλογικού οργάνου, προσθήκη, που δεν αναφέρεται ούτε στην Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτωσεων , ούτε στην ΚΥΑ που εγκρίνει την Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δημοσιεύτηκε σητν Διαύγεια, ούτε στην γνωμοδότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης ούτε όμως και στην σχετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών για τον ΠΕΣΔΑ
“Η θεσμικά πραξικοπηματική παρέμβαση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού συμβουλίου και εγκρίθηκε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών καταστρατηγεί βάναυσα τις διαδικασίες αδειοδότησης και διαβούλευσης και για αυτό στερείται κάθε θεσμικής και κοινωνικής νομιμοποίησης” δήλωσε η περιφερειακή σύμβουλος Δ. Χαραλαμπίδου με την ΡΙΖ. ΑΡΕΝ επισημαίνοντας ότι η καύση θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των κατοίκων.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε ανάλογες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις φορέων όπως στον Βόλο για την άδεια καύσης που δόθηκε σε παρακείμενη τσιμεντοβιομηχανία δευτερογενών καυσίμων παραγομένων από την επεξεργασία σύμμεικτων αποβλήτων (RDFκαι SRF) όπως και η εκδίκαση της προσφυγής τοπικών φορέων του Αλβιερίου στο ΣτΕ για τον ίδιο λόγο, που επιτείνουν τις ανησυχίες με δεδομένη, όπως λένε, “την απροσχημάτιστη διαχρονική πριμοδότηση της “ενεργειακής αξιοποίησης-καύσης” από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής.
Ο Χρ. Χατζηπαραδίσης από τον “Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά” σχολιάζοντας τα χρόνια προβλήματα που προκύπτουν από την διαχείριση των αποβλήτων αναφέρθηκε στο “περιβαλλοντικό έγκλημα” που συνεχίζει να συντελείται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης που χωροθετήθηκε σε περιοχή προστατευμένη από την συνθήκη RAMSAR καθώς όλα τα διασταλάζοντα ύδατα καταλήγουν στον ποταμό Μπογδάνα ο οποίος έχει ρυπανθεί με τελικό αποδέκτη την λίμνη Κορώνεια που έχει καταστραφεί εντελώς από την συνεχή ρύπανση.
“Όλες οι ΜΠΕ γίνονται κατά παραγγελία έναντι αδράς αμοιβής. Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης δεν έγιναν ούτε τα απαραίτητα έργα για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής και όσα έγιναν αστόχησαν. Ήδη οι κυψέλες 1 και 2 έχουν υπερβεί κάθε όριο καθώς δέχονται σκουπίδια από την Βέροια και τις Σέρρες χωρίς να έχουν προετοιμαστεί οι κυψέλες 3 και 4 και έχουμε υπέρβαση κατά 50% του όγκου σκουπιδιών που μπορούν να δεχτούν. Συνέπεια αυτών είναι σημαντικά ποσοστά βιοαερίων να διέρχονται στην ατμόσφαιρα και η περιοχή να βιώνει αυτήν την έντονη δυσοσμία. Οι κάτοικοι της Ασσήρου δεν μπορούν να βγουν έξω από τα σπίτια τους” κατάληξε
Πραξικοπηματική χαρακτήρισε και από την πλευρά του την προσθήκη για “ενεργειακή ανάκτηση-καύση αποβλήτων”ο περιφερειακός σύμβουλος με την ΡΙΖ. ΑΡΕΝ Γ. Θεοδωρόπουλος υπενθυμίζοντας ότι η εισήγηση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Αποβλήτων ήρθε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 21 Οκτώβρη και η προσθήκη έγινε από τον ΦΟΣΔΑ στις 24 Οκτώβρη λίγες μέρες πριν την ψήφιση.
“Σε ερώτηση μάλιστα προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη για το θέμα πήραμε την απάντηση ότι ούτε επιτρέπεται ούτε απαγορεύεται. Ο ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε από τα δύο συναρμόδεια υπουργεία χωρίς να είναι συμβατός με την διαβούλευση και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων” σημείωσε ο Γ. Θεωδορόπουλος.
Για την καύση από την επεξεργασία δευτερογενούς καυσίμου μίλησε ο Γ. Γρηγοριάδης, επιστημονικό στέλεχος της παράταξης τονίζοντας ότι, όπως έγινε στον Βόλο έτσι και η μόναδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμάτων που πρόκειται να δημιοργηθούν στην Θεσσαλονίκης αποκλείουν την δυνατότητα περαιτέρω ανακύκλωσης και αύξηση της κομποστοποίησης.
Όσον αφορά την λειτουργία του ΣΜΑ υπάρχει, όπως είπε, ζήτημα παραβίασης της κοινής λογικής καθώς το 50% των σύμμεικτων των δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα συμπιέζεται στο ΣΜΑ και και θα οδηγείται στις μονάδες αυτές επεξεργασίας που θα έχουν ολοκληρωθεί σε περίπου 3 χρόνια.
Έντονη είναι η ανησυχία ότι ότι η δυνατότητα καύσης δευτερογενών καυσίμων από την επεξεργασία σύμμεικτων αποβλήτων θα επιλεχθεί και στην περίπτωση αυτή.
“Η Περιφέρεια ακολουθεί την πολιτική εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων εις βάρος του περιβάλλοντος. Εμείς θα αναδεικνύουμε τις ευθύνες τόσο της διοίκησης της περιφέρειας αλλά και των αρμόδιων υπουργείων που συναινούν στην παράνομη και καταστροφική εξέλιξη” δήλωσε από την πλευρά του ο Θ. Αγαπητός ενώ η Δ. Χαραλαμπίδου ξεκαθάρισε ότι η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε καθώς “η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι καθήκον όλον μας. Πιστεύουμε ότι οι αρχές του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος θα εντθαούν από κινήσεις πολιτών και κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος για το λόγο αυτό θα είμαστε σε εγρήγορση για να αντιταχθούμε στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και της καύσης αποβλήτων”
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί, όπως ανέφερε, και αίτηση ανακοπής όταν τα έργα αυτά οδεύουν προς την υλοποίησή τους.