Ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα, με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και θα τοποθετηθούν επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνεχίστηκε και την Τρίτη με τοποθετήσεις υπουργών, και βουλευτών από όλα τα κόμματα.
Την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία η αξιολόγηση. Αισθάνομαι ότι με τις αλλαγές στην κυβέρνηση είμαστε σε καλύτερη θέση». Εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα θα επιστρέψει νωρίτερα στην ανάπτυξη απ’ ότι αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
«Οι προβλέψεις μας για το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι πολύ καλύτερες. Σε αυτό βασίστηκε ο Πρωθυπουργός και είπε για επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτές οι προβλέψεις δεν έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος (δείτε εδώ).
Ζούμε το μεγαλύτερο κύμα προσφυγικών ροών που έχει ποτέ γνωρίσει η Ευρώπη, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννης Μουζάλας. Ο υπουργός είπε επίσης ότι στο θέμα του προσφυγικού υπάρχει το ευρωπαϊκό, διεθνές και εθνικό δίκαιο και μόνο έτσι πρέπει να ερμηνεύεται, τουλάχιστον από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.
O κ. Μουζάλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ αναγνώρισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό που συμβαίνει επί ελληνικού εδάφους, διαθέτοντας και τα σχετικά κονδύλια (δείτε εδώ).
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής.
«Δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις και θα εξασφαλίσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ ανέφερε ότι, εντός του Νοεμβρίου, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Θα προηγηθεί ευρύτερος διάλογος, ο οποίος θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα μετά την κατάθεση του πορίσματος για το ασφαλιστικό (δείτε εδώ).
Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κατά της Διαφθοράς με 47 στόχους, 123 δράσεις και βαθιές παρεμβάσεις-τομές μέσα στην επόμενη τριετία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση ρόλου και αρμοδιοτήτων ελεγκτικών μηχανισμών και συγχώνευσή τους, ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών, η υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων, η εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου, η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος συμβάσεων στο Δημόσιο και των συμβάσεων υγείας, η πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά, αλκοόλ, ο νέος νόμος για το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών και η χρηματοδότηση για αναβάθμιση υποδομών.
Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα απόβλητα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες· ολοκλήρωση των δασικών χαρτών· τροποποίηση του νόμου για τα αυθαίρετα· απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών· αξιοποίηση της γεωθερμίας· αξιοποίηση του Ελληνικού. Αυτά προανήγγειλε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Σε δεύτερο επίπεδο, ανέφερε, θα προωθηθεί η θεσμική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την χωροταξία, το κυνήγι, για τις περιοχές Natura, καθώς και η προώθηση των των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με βάσει τη λύση του Πολυτεχνείου.
Την «ραγδαία αλλαγή του συστήματος της Δημόσιας Διοίκησης» επιδιώκοντας «τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις.
“Έχει έρθει η ώρα να «λυγίσουμε το ραβδί από την άλλη μεριά»», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν σκοπεύει να διατηρήσει ένα διοικητικό σύστημα που απέτυχε να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Έρχεται για να αλλάξει εκ βάθρων μια Διοίκηση που έχει διαβρωθεί από την αφανή ή και αδιαφανή ιδιωτικοποίηση, την οικονομική διαπλοκή, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, την περιθωριοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Μπροστά μας έχουμε ένα τεράστιο καθήκον, την επίτευξη μιας μεγάλης ριζοσπαστικής αλλαγής στη δημόσια διοίκηση» (δείτε εδώ).
Την επέκταση του προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας έως και το 2016, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν όλες οι υφιστάμενες δομές κοινωνικής φροντίδας, εξήγγειλε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Η κ. Φωτίου τόνισε μάλιστα ότι ήδη έχουν πιστωθεί τα σχετικά κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει εξασφαλιστεί η παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας. Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ), όπως θα ονομάζεται ο νέος φορέας, θα συμπεριλάβει όλες τις πρωτοβάθμιες και τις δευτεροβάθμιες δομές κοινωνικής φροντίδας με στόχο τον ενιαίο συντονισμό και την αποδοτική διαχείριση (δείτε εδώ).
Τοποθετήσεις υπουργών τη δεύτερη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων
Την Τρίτη, την δέσμευση ότι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος θα γίνει με διάλογο τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, παρατηρώντας ότι υπάρχει η ανάγκη για μια φορολογική πολιτική που «δεν θα επιβάλλεται με τα ΜΑΤ και με κομματική πειθαρχία». Σχολίασε επίσης ότι κάποια από τα ΜΜΕ που σήμερα μιλούν για «φοροκαταιγίδα» όταν ψηφίζονταν τα μέτρα «είχαν πιει το αμίλητο νερό» ή υπερασπίζονταν την αναγκαιότητά τους.
Ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για εφαρμογή «ξεχασμένων» μνημονιακών διατάξεων που δεν ψηφίστηκαν, αλλά δεν εφαρμόστηκαν, όπως ο φόρος στα ΜΜΕ, ενώ επισήμανε ότι επί υπηρεσιακής κυβέρνησης βγήκε η υπουργική απόφαση για ενεργοποίηση της πλήρους πρόσβασης των φορολογικών αρχών στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι θα υπάρξει απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και μέσα στο 2016 θα σταματήσει η αναγκαιότητα οι πολίτες να καταφεύγουν στις εφορίες.
Μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης «είναι ανοικτό θέμα», είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε πως ήδη συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, καθώς «η ανάπτυξη του νέου νομοθετικού έργου θα είναι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η πολυνομία».
«Δεν πρέπει να δώσουμε την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι χώρα χωρίς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι είναι μια τριτοκοσμική χώρα» τόνισε σχετικά με τις Σκουριές από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις του δεν είχαν προεκλογικό χαρακτήρα κι επισημαίνοντας ότι τα συστημικά ΜΜΕ ανέλαβαν να παραπληροφορήσουν σχετικά με την υπόθεση αυτή.
Το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 «σήμερα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ. Μάλιστα ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει «άμεση ρευστότητα 4,5 δις ευρώ» και ότι οι δαπάνες από το ΕΣΠΑ το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ.
Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
«Αναλαμβάνουμε εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, με στόχο να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή, δεσμευόμενος ότι στο τέλος της τετραετίας «θα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα». «Μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια. Μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών».
«Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της, την οριστική έξοδο από τη κρίση», συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια «ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι το παλαιό, χρεοκοπημένο καθεστώς. Με αυτές τις δυνάμεις θα συγκρουστούμε».
Δείτε το βίντεο και τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Photo Credit: Alexandros Michailidis / SOOC