Με φόντο φτώχεια και αλληλοκατηγορίες για διαφθορά διεξάγεται αύριο ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, όπου θα αναμετρηθούν ο νυν πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα, ο οποίος έλαβε ποσοστό 40,44% στον πρώτο γύρο και ο Κλάους Ιοάνις απόγονος της γερμανικής μειονότητας και νυν δήμαρχος Σιμπίου, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 30,37%.
Τον Βίκτορ Πόντα ψήφισαν 3.836.093 ψηφοφόροι και τον Κλάους Ιοάνις ψήφισαν 2.881,406 ψηφοφόροι. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος, πρώην πρωθυπουργός Κάλιν Ποπέσκου-Ταριτσεάνου με ποσοστό 5,36% (508.572 ψήφους).
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ψήφισαν συνολικά 9.723.232 ψηφοφόροι. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 53,17%.
Υπενθυμίζουμε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κυριάρχησαν καταγγελίες, αλληλοκατηγορίες και αναγγελίες περί έναρξης ερευνών για διαφθορά εναντίον συνεργατών του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας έχει την εκτελεστική εξουσία, αλλά ο πρόεδρος ορίζει τον πρωθυπουργό, τους δικαστές, τους εισαγγελείς, τους αρχηγούς των υπηρεσιών πληροφοριών και μπορεί να σταματήσει την εφαρμογή κυβερνητικών προτάσεων.
Πληροφορίες avgi.gr
