in , ,

Πράσινοι: Στόχος η ανασυγκρότηση του οικολογικού χώρου στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος

Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των θέσεων τους πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη τα στελέχη του νεοσύστατου κόμματος των Πρασίνων, που στόχο έχει την ανασυγκρότηση του οικολογικού χώρου στην Ελλάδα. Μετά από δύο Συνεδριακές διαδικασίες και αρκετά χρόνια εσωστρέφειας οι Πράσινοι επιθυμούν το νέο πολιτικό τους εγχείρημα να αποτελέσει ένα διαφορετικό πολιτικό παράδειγμα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο.

Ο συνεκπρόσωπος των Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα παραμένει υψηλός, κάτι που όπως είπε συνδέεται άμεσα με την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά από μια δεκαετή κρίση λιτότητας.

Στο σκέλος του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης ο κ. Τρεμόπουλος επεσήμανε ότι τα κράτη- μέλη της Ευρώπης θα πρέπει να μειώσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αντιθέτως εξήγγειλε νέες εξορύξεις στη χώρα. «Η κυβέρνηση στήριζε το λόμπι του φυσικού αερίου και τώρα επανέρχεται και υποστηρίζει το λόμπι των εξορύξεων και το πυρηνικό λόμπι, διότι βάζει στο τραπέζι και την πυρηνική ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τρεμόπουλος γνωστοποίησε μάλιστα ότι υπάρχει ελληνική εταιρεία που έχει κάνει «παραγγελία» μέσω Μητσοτάκη στην γειτονική Βουλγαρία για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου, κάτι το οποίο δεν έχει διαψευστεί από τις ελληνικές Αρχές.

«Η κλιματική αλλαγή παίρνει χαρακτηριστικά κλιματικού χάους. Ο πόλεμος έθεσε το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας και είναι η ώρα να δοθεί έμφαση στο ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ήλιου και του ανέμου, με σεβασμό στην βιοποικιλότητα και το περιβάλλον», δήλωσε ο συνεκπρόσωπος των Πρασίνων, σε σχέση με την αντιπρόταση του κόμματος του.

Για «μπαλώματα» απέναντι στην ενεργειακή κρίση κατηγόρησε την κυβέρνηση από τη μεριά του ο συνεκπρόσωπος των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος, τονίζοντας ότι ξέραμε ήδη από τον Ιούνιο ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών και της ζήτησης στην ενέργεια. Ο κ. Χρυσόγελος μίλησε μάλιστα για «κρίση του φυσικού αερίου» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει ψίχουλα επιδοτήσεων».

«Τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δώσει η κυβέρνηση σε εταιρείες ενέργειας πρέπει να δοθούν σε προγράμματα εξοικονόμησης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα στις πόλεις», τόνισε ο συνεκπρόσωπος των Πρασίνων, συμπληρώνοντας πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα και ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με ένα μοντέλο επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας.

Ο πανεπιστημιακός Αλέκος Γεωργόπουλος διαπίστωσε ότι επιστρέφουμε στην δεκαετία του 80’ που προσανατολίζεται στην πυρηνική ενέργεια ως «μια καλή λύση», σαν να έχουμε ξεχάσει τα πυρηνικά ατυχήματα και τις επιπτώσεις τους. «Δημοκρατία και πυρηνική ενέργεια δεν μπορούν να συνυπάρξουν» τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος, κάνοντας λόγο για ένα παράλογο μοντέλο ανάπτυξης που συνεχίζει να ακολουθείται.

Αυτόνομη πολιτική παρουσία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με τις πολιτικές συμμαχίες που θα επιδιώξουν οι Πράσινοι, ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι «στόχος είναι η ενότητα του πράσινου χώρου, προσβλέπουμε στην ανασυγκρότηση του και στη δημιουργία ενός δυναμικού αι αυτόνομου πράσινου κινήματος». «Ο χώρος έχει τραυματιστεί από τη συμμετοχή σε ψηφοδέλτια άλλου κόμματος, αυτό δεν το συζητάμε, μιλάμε για αυτόνομα πράσινα ψηφοδέλτια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του ο Ν. Χρυσόγελος μίλησε για αυτόνομη παρουσία των Πρασίνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, μετατρέποντας τον χώρο της οικολογίας σε «συμπληρωματική δύναμη». «Προσπαθούμε να ανασυγκροτήσουμε την ιδέα ότι έχουμε αυτόνομο πρόγραμμα, με πρόταση επιβίωσης για την κοινωνία και την οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, Μιχάλης Παναγιωτίδης, γνωστοποίησε ότι οι Πράσινοι βρίσκονται σε διαδικασία σχεδιασμού και δημιουργίας των τοπικών αυτοδιοικητικών σχημάτων σε όλη τη χώρα, με στόχο «πράσινα» ψηφοδέλτια και «πράσινους» υποψήφιους δημάρχους.

«Όχι στον διαχωρισμό των προσφύγων» είπε η εκπαιδευτικός και μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης, και μέλος των Πρασίνων, Λορέτα Σπάχο, επισημαίνοντας ότι οι χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν φτάσει από την Ουκρανία στην Ελλάδα πρέπει να φιλοξενηθούν από τους δήμους σε σπίτια και όχι στα camp που είναι μακριά από τον αστικό ιστό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βροχή καταγγελιών έπειτα από λουκέτο σε e-shop, πλήρωσαν χωρίς να παραλάβουν προϊόντα

Νηπιαγωγός κατήγγειλε ότι απολύθηκε επειδή είναι τρανς