in

«Πρακτικές Παπαγεωργόπουλου» στις εργολαβίες του δήμου; Του Απόστολου Λυκεσά

«Πρακτικές Παπαγεωργόπουλου» στις εργολαβίες του δήμου; Του Απόστολου Λυκεσά

Κάτι «βρωμάει» στις αναθέσεις εργολαβιών του δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικά αυτές που αφορούν τον… τομέα καθαριότητας. Η ιστορία έχει παρελθόν, παρών και μέλλον, με ορατές ήδη τις πολιτικές διαστάσεις στο εσωτερικό της παράταξης Μπουτάρη, στελέχη της οποίας ψιθυρίζουν φόβους για επανάληψη «πρακτικών Παπαγεωργόπουλου» ενώ σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούν ήδη εισαγγελική παρέμβαση.

Η υπόθεση σοβεί εδώ και αρκετούς μήνες και «έσκασε» όταν τα σχόλια που κυκλοφορούσαν για «περίεργες εργολαβίες» της υπηρεσίας καθαριότητας έγιναν στοιχεία αφού η πάρεδρος δεν ενέκρινε τον Ιούνιο τρεις πράξεις πληρωμής σε μία εταιρεία που είχε αναλάβει επισκευές κάδων και οχημάτων. Με μια κίνηση μάλιστα που δεν συνηθίζεται η πάρεδρος συνόδευσε την άρνησή της με αιτιολόγηση -για τιμολόγια περί τις 30 χιλιάδες ευρώ σε σύνολο ανάθεσης περί τις 200 χιλιάδες- αφού διαπίστωσε ότι η ανάδοχος δεν είχε …άδεια. «….δεν προσκομίστηκε ούτε κατά την διενέργεια τον διαγωνισμού ούτε και κατά την εκτέλεση της σύμβασης το σώμα της άδειας λειτουργίας του αναδόχου… προσκόμισε υπεύθυνη δήλωση κατά την  διενέργεια του διαγωνισμού με τα στοιχεία της άδειας που κατέχει αντί της ίδιας της άδειας ενώ από τη διακήρυξη προβλέπεται επί ποινή αποκλεισμού η κατάθεση της άδειας». Σημείωνε μάλιστα ότι «… η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού μία μέρα μετά… απέρριψε την διαγωνιζόμενη εταιρεία ΙΝΤΕΧ (άλλη εταιρεία σε άλλο διαγωνισμό) με την δικαιολογία μεταξύ άλλων ότι δεν προσκόμισε άδεια λειτουργίας εγκαταστάσεων». Η Πάρεδρος σημειώνει ακόμη ότι ούτε η παραλαβή εργασιών σύμβασης δεν έγιναν σύμφωνα με τον διαγωνισμό  αφού «…κατά την παραλαβή των κάδων δεν υπάρχουν τα ακριβή στοιχεία για τον αριθμό σειράς επισκευής» όποτε δεν διαπιστωνόταν η ανά κάδο εργασία και δεν υπήρχε εγγύηση καλής λειτουργίας. Η Πάρεδρος έγινε και λίγο… ντετέκτιβ αφού ερεύνησε το θέμα περαιτέρω, όταν έλαβε μια πρώτη απάντηση από τον δήμο, και διαπίστωσε αυτό που Υπηρεσία Προκηρύξεων διαγωνισμών δεν γνώριζε: ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είχε άδεια από το … 2009 (και στο διάστημα αυτό είχε αναλάβει κι άλλες εργολαβίες άγνωστου μέχρι στιγμής ποσού)!

Με καθυστέρηση

Το θέμα,  που αρχικά και παρά τις επισημάνσεις ήταν γραφειοκρατικού χαρακτήρα σύρθηκε κυριολεκτικά για τέσσερις μήνες από γραφείο σε γραφείο και κατέληξε αυτή την εβδομάδα σε παραίτηση –η οποία μάλιστα κατατέθηκε δυό φορές στον Γιάννη Μπουτάρη- της προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Καλυψώς Γούλα, η οποία χθες αντικαταστάθηκε από τον αντιδήμαρχο Πέτρο Λεκάκη.

Η κα Γούλα φυσικά δικαιολόγησε την παραίτησή της επικαλούμενη «φόρτο εργασίας» ωστόσο δύσκολα αποσυνδέεται η παραίτησή της από το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα το θέμα ήρθε επισήμως στη δημοσιότητα από τον δημοτικό σύμβουλο Μάκη Κυριζίδη της παράταξης «Εντάξει»  του Σταύρου Καλαφάτη.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, ενώ από τον Ιούνιο «υπήρχε διαρκής όχληση της διοίκησης στην Οικονομική Επιτροπή» όχι μόνο δεν έγινε τίποτα για τις δύο εργολαβίες των 400 χιλιάδων ευρώ αλλά ανατέθηκε και τρίτη, μεγαλύτερη, 1 εκατομμυρίου ευρώ στον ίδιο εργολάβο και μάλιστα με το αιτιολογικό ότι «ήταν αξιόπιστη και φερέγγυα εταιρεία».

Σε επίπεδο λεπτομερειών κάποιοι στην παράταξη Μπουτάρη δεν ήταν διατεθειμένοι να βάλουν το κεφάλι τους στον τορβά κι έτσι πριν δέκα μέρες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος σε μια κίνηση που είχε ξενίσει ζήτησε ακύρωση άλλου διαγωνισμού στον οποίο η εταιρεία που δεν είχε άδεια φαινόταν να παίρνει κι άλλο έργο 200 χιλιάδων ευρώ αυτή τη φορά όμως ως …υπεργολάβος.

Τα ερωτηματικά που άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τέθηκαν δημοσίως με την καταγγελία Κυριζίδη που σήμανε συναγερμό στη διοίκηση και ο δήμαρχος απαντώντας είχε πει ότι το θέμα θα πάει στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου. Παράλληλα βέβαια «πάγωνε» η ανάθεση για το 1 εκατομμύριο.

«Διαβολική σύμπτωση»

«Θα πρέπει να αναζητηθούν διοικητικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες» δηλώνει στην «ΕφΣυν» ο κ. Κυριζίδης σημειώνοντας ότι περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας «σύντομα, για να καταλογιστούν ευθύνες σε όποιον τις έχει».

«Υπάρχει διαβολική σύμπτωση τα θέματα να αφορούν τον ίδιο ανάδοχο» δηλώνει στην «ΕφΣυν» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς που αναφέρει ότι «γίνεται εσωτερική διερεύνηση και εγώ έστειλα παραγγελία στον διευθυντή καθαριότητας να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, να διερευνηθεί το προηγούμενο στάδιο και να επανελεγχθεί». Ο ίδιος λέει ακόμη ότι … «δεν έχω διαβάσει ενδελεχώς τις παρατηρήσεις της Παρέδρου, αλλά για η προκήρυξη των διαγωνισμών γίνεται με ευθύνη της Επιτροπής Διαγωνισμών που είναι αυτοτελές όργανο, γι αυτό έχω ζητήσει και την άποψη της νομικής υπηρεσίας του δήμου».

Και πριν το 2012

Είναι γνωστό ότι η αντιδημαρχία καθαριότητας έχει φόρτο εργασίας αλλά αυτό δεν φτάνει για να εξηγηθεί η ολιγωρία στην ανάγνωση του αιτιολογικού των ακυρώσεων πληρωμών από την Πάρεδρο σε μια υπόθεση που αφορά διαχείριση δημόσιου χρήματος και κρατάει από τον Ιούνιο. Πάντως μένει προς διερεύνηση και το σχόλιο του «τον εργολάβο αυτόν τον βρήκα το 2012 στο δήμο και στην αντιδημαρχία καθαριότητας, δεν τον έφερα εγώ στο δήμο». Μια απλή ανάκληση μνήμης πριν το 2012 δεν θυμίζει και πολλά ευχάριστα πράγματα καθώς επικεφαλής ήταν άλλος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη, που πέρασε από αρκετές αντιδημαρχίες πριν παραιτηθεί εξαιτίας της δικαστικής εμπλοκής του σε άλλη υπόθεση. Μάλιστα πριν το 2012 η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης θεωρούνταν ήδη η πιο ταραχώδης καθώς από τότε διατυπωνόταν δημοσίως καταγγελίες ότι «η συντήρηση και επισκευή οχημάτων κάδων κλπ κοστίζει παραπάνω από το αν τα αγοράσουμε καινούργια».

Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι σε γνώση όλων αυτών γι αυτό άλλωστε συγκάλεσε και ειδική ενημερωτική σύσκεψη των δημοτικών του συμβούλων που είναι μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Το τι θα κάνει θα φανεί τις επόμενες μέρες ενώ και από το αριστερό κομμάτι της αντιπολίτευσης πέφτουν τα πρώτα τροχιοδεικτικά με τον σύμβουλο Γιώργο Αβαρλή να δηλώνει «δεν παίζουμε με το δημόσιο χρήμα. Όχι απλώς θέλουν έλεγχο όλες οι συμβάσεις αλλά να κινηθεί τώρα ο εισαγγελέας και να ερευνήσει όλη την  υπόθεση».

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πέντε ταινίες μικρού μήκους για την TPP

Η πρώην βουλευτής και ο κυρ-Παναγιώτης. Του Πέτρου Κατσάκου