in

ΠΠΠΣ: «Όχι στις ανεμογεννήτριες στη Γυάρο»

Την μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική ζημιά που θα προκαλέσει η εγκατάσταση πλήθος μεγάλων ανεμογεννητριών στη Γυάρο επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου με αφορμή την έγκριση 77 άδειών για ανεμογεννήτριες από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

«Για οποιοδήποτε ανέγγιχτο νησί, σαν τη Γυάρο, η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία του, μετατρέποντας το ολόκληρο, σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα με μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική ζημιά. Τα λιμενικά έργα, οι διανοίξεις δρόμων, οι τεράστιες ποσότητες τσιμέντου  και τα σώματα των ανεμογεννητριών που θα ορθώνονται απολύτως εκτός της κλίμακας του νησιού και θα πνίξουν τον ήχο της φύσης με τον ήχο των πτερυγίων τους, αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη περιβαλλοντική καταστροφή που δεν μπορεί να κοστολογηθεί» σημειώνει το ΠΠΠΣ στην ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζοντας πως ο στόχος  της προστασίας του περιβάλλοντος με τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας δεν μπορεί να επιτυγχάνεται με την καταστροφή αυτού του ίδιου του περιβάλλοντος. «Αν συμβαίνει αυτό η έννοια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μετασχηματίζεται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Καταστροφής του Περιβάλλοντος που δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο προστασίας του περιβάλλοντος και όχι ως μέσο πλουτισμού» σχολιάζεται ακόμη.

Όσον αφορά στη Γυάρο, αποτελεί ένα νησί εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας, και όπως αναφέρει το ΠΠΠΣ είναι ανέγγιχτο από τις επεμβάσεις του σύγχρονου ανθρώπου και το τοπίο της έχει παραμείνει αρχέγονο. Αποτελεί, επιπλέον, ένα από τα τελευταία και σημαντικότερα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας.

«Στις παραλίες και τις σπηλιές της Γυάρου ζει και αναπαράγεται πάνω από ένα στα δέκα άτομα του παγκόσμιου πληθυσμού της Monachus Μonachus, του πλέον απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσσιου είδους της Ευρώπης. Στα νερά της υπάρχουν καταπράσινα λιβάδια ποσειδωνίας, κοραλλιογενείς σχηματισμοί και υποβρύχια τοπία μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς. Στους λόφους και τα βράχια της βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες είδη πουλιών και ζώων και η χλωρίδα του νησιού περιλαμβάνει πολλά είδη φυτών» αναφέρει το ΠΠΠΣ.

Το ΠΠΠΣ υπενθυμίζει ακόμη, ότι για όλους αυτούς τους λόγους, τo 2011 η Γυάρος εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 για να έρθει το 2019, όπου η Γυάρος θεσμοθετήθηκε επίσημα και από το ελληνικό κράτος ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή.

Όσον αφορά στο ιστορικό της φορτίο, το ΠΠΠΣ δηλώνει ότι θα έπρεπε από μόνο του να είναι αρκετό για να αποτρέψει την οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.

«Ένα νησί τεράστιας ιστορικής σημασίας που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές του λαού, πολλοί από τους οποίους άφησαν τα κόκαλά τους εκεί, ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με επίσημη απόφαση της πολιτείας «διότι αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Αποτελεί ζωντανή μαρτυρία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, σύμβολο καταδίκης των βασανιστηρίων και του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών» δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται στυγνά ως επιχειρηματική ευκαιρία.

Και στο μέλλον η Γυάρος θα πρέπει να παραμείνει ιστορικό μνημείο και να μη μετατραπεί σε μνημείο σύγχρονης απληστίας με τα σκουριασμένα κουφάρια των ανεμογεννητριών να πλακώνουν και να βασανίζουν για δεύτερη φορά όσους μαρτύρησαν εκεί. Υπάρχουν πολλές βιώσιμες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνουν στο νησί που να συνάδουν με τον ιστορικό και περιβαλλοντικό του χαρακτήρα οι οποίες θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν όσους θεωρούν ότι το νησί παραμένει ανεκμετάλλευτο»

Μάλιστα, η εγκατάσταση του ανεμομετρητικού ιστού, ύψους 80 μ. στο ψηλότερο σημείο του νησιού (θέση Προφήτης Ηλίας) σε πρώτη φάση, που ζητάει σήμερα η ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. και στη συνέχεια η τοποθέτηση 77 ανεμογεννητριών, η κατασκευή έργων εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης (διάνοιξη δρόμων για πρόσβαση στην κορυφογραμμή, κατασκευή μεγάλης προβλήτας, κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, κ.λ.π.) θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς, συλλογικότητες αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά να αντιταχθούν στην προσπάθεια δημιουργίας αιολικού πάρκου στη Γυάρο για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ζητάει να απορριφθεί το αίτημα της Εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. για εγκατάσταση ανεμομετρητικού Ιστού ύψους 80 μ. στη Γυάρο, να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο νησί, να υλοποιηθούν οι μελέτες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου, να προστατευθεί ο φυσικός πλούτος του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος της Γυάρου με πρωτοβουλίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εκδήλωση-συζήτηση για τον αγώνα των γυναικών ζαπατίστας στη Θεσσαλονίκη

Αθώος ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος – Δεκάδες άνθρωποι στο πλευρό του στα Δικαστήρια Αλεξανδρούπολης