«800» λέει ο δημοπράτης. «900, 1000, 1.100» πουλήθηκε. Για 1.200 λιβυκά δηνάρια, δηλαδή 800 δολάρια. Όχι δεν πρόκειται για μεταχειρισμένο αμάξι, για κάποιο κομμάτι γης, ούτε για έπιπλα, αλλά για δύο ανθρώπους.
Με αυτά τα σκληρά λόγια ξεκινάει το ρεπορτάζ του CNN, το οποίο συνοδεύεται από ένα σκληρό βίντεο που καταγράφει το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της χώρας.
Ένας από αυτούς που πωλήθηκαν είναι από τη Νιγηρία. Του έβαλαν πωλητήριο ως ένας από τους πιο δυνατούς για αγροτικές εργασίες.
Ο δημοπράτης δεν φαίνεται στην κάμερα (από κινητό τηλέφωνο) παρά μόνο το χέρι του.
Το αμερικανικό δίκτυο, μόλις απέκτησε αυτό το βίντεο, βρέθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης για να προσπαθήσει να επιβεβαιώσει τις αγοραπωλησίες ανθρώπων.
Όπως αναφέρει, ανταποκριτές του έγιναν αυτόπτες μάρτυρες αυτής της κατάστασης. Κάποιοι άνθρωποι πωλούνται για αγροτικές εργασίες, άλλοι για οικοδομικές. Μέσα σε επτά λεπτά έχουν πουληθεί δώδεκα άνθρωποι, μέσω δημοπρασίας.
Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που καταγράφονται περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας στη Λιβύη, ωστόσο το βίντεο είναι αποκαλυπτικό.
Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες φθάνουν στη Λιβύη. Οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες που αναζητούν ένα πέρασμα για την Ευρώπη.
Οι πρόσφατες, όμως, επιχειρήσεις κατά των παράνομων διακινητών έχουν περιορίσει το πέρασμα της Μεσογείου και οι διακινητές έχουν βρεθεί με πολλούς ανθρώπους (υποψήφιους για να περάσουν στην ΕΕ) στα χέρια τους.
Το υλικό που συγκέντρωσε το CNN έχει ήδη παραδοθεί στα χέρια των αρχών της Λιβύης.
Οι δημοπρασίες πραγματοποιούνται σε μία πόλη που δείχνει ήρεμη, με ανθρώπους που ζουν μία χαλαρή καθημερινότητα. Παιδιά παίζουν στους δρόμους, άνθρωποι πάνε στις δουλειές τους, διασκεδάζουν και κυκλοφορούν με τις οικογένειές τους.
Τα μέρη, όμως, που πραγματοποιούνται οι δημοπρασίες θυμίζουν άλλες εποχές. Το μοναδικό που λείπει είναι οι αλυσίδες γύρω από τους λαιμούς και τα χέρια των μεταναστών.
Σε ένα κέντρο κράτησης, όπου οι μετανάστες στοιβάζονται και ζουν σε άθλιες συνθήκες, ο Βίκτορι, 21 ετών από τη Νιγηρία, λέει την ιστορία του. Προσπάθησε να φτάσει στην Ευρώπη, ωστόσο όταν βρέθηκε στη Λιβύη τον έβαλαν μέσα σε ένα κέντρο κράτησης χωρίς τροφή, ενώ τον κακοποιούσαν συνεχώς.
Όταν τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει για να κάνει το «μεγάλο ταξίδι» τελείωσαν, οι διακινητές του ανακοίνωσαν ότι είχε πωληθεί σαν εργάτης γης και το κέρδος από την πώλησή του θα πάει στο να μειωθεί το χρέος του. Μερικές εβδομάδες μετά του είπαν ότι τα χρήματα που «κόστισε» δεν ήταν αρκετά και τον επέστρεψαν στους λαθρέμπορους. Η διαδικασία αυτή έγινε αρκετές φορές μέχρι που τον άφησαν ελεύθερο. Ζητούσαν, ακόμη και λύτρα από την οικογένειά του στη Νιγηρία.
Πηγή: efsyn.gr
Φωτογραφία: AP Photo/Darko Bandic