in ,

Πορεία ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την καταστολή

Νέα συγκέντρωση φοιτητικών σχημάτων και πρωτοβουλιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 13.00. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αναμένεται να πραγματοποιήσουν και πορεία ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τον νόμο 4777 και τις νέες παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας στα πανεπιστήμια, αλλά και ενάντια στην καταστολή.

Σε ένα από τα καλέσματα που έχουν βγει το Ελευθεριακό Σχήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος σημειώνει:

«Στο πλαίσιο της γενικευμένης επίθεσης στις ζωές μας, ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια όπου τα κατώτερα ταξικά στρώματα καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης και της πανδημίας, κράτος και καπιταλισμός έχουν βάλει στο στόχαστρο -μεταξύ άλλων- την εκπαίδευση, με ηχηρό παράδειγμα τον νόμο 4777.

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις μελλοντικές κοινωνικές αντιστάσεις και να εξυπηρετήσει εκ νέου το κεφάλαιο σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, το κράτος οργανώνει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση κατά το πρότυπο του καπιταλιστικού μοντέλου, έτσι ώστε τα Πανεπιστήμια να αποτελούν χώρους αποστειρωμένους και ακίνδυνους για την εξουσία, αποκομμένους φαινομενικά από την ταξική πραγματικότητα και επιτηρούμενους ασφυκτικά.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται η αύξηση της σφαίρας επιρροής των ιδιωτικών συμφερόντων και η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, γεγονός το οποίο γίνεται ξεκάθαρο στην πρόσφατη πρόταση “Σχέδιο δράσης για το πανεπιστήμιο του 2030” του ιδρύματος Μποδοσάκη. Το σχέδιο αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα της ΠτΔ Σακελλαροπούλου, αποτελεί πρόταση συσπείρωσης νεοφιλελεύθερων ακαδημαϊκών και μεταξύ άλλων κάνει λόγο για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων, αδρομερή εργασιακά δικαιώματα, περαιτέρω φρούρηση και επιτήρηση των πανεπιστημιακών χώρων, χορηγίες απο εταιρείες, επιχειρήσεις και “κοινωφελή ιδρύματα”, καθώς και ίδρυση ανεξάρτητου Συμβουλίου “εποπτικών-στρατηγικών αρμοδιοτήτων” θολής σύστασης που κλείνει το μάτι στην ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματοποίηση των Πανεπιστημίων.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, οι δυνάμεις καταστολής εφαρμόζουν το δόγμα νόμος και τάξη, εκκενώνοντας με ιδιαίτερο ζήλο δομές αγώνα εντός campus όπως η κατάληψη του στεκιού του Βιολογικού και η μετέπειτα κατάληψη στο χημικό, αλλά και καταστέλλοντας βίαια κάθε μορφή αντίδρασης, όπως στην πανελλαδική πορεία υπεράσπισης του στεκιού του Βιολογικού στις 15/1 η οποία κατέληξε σε κυνηγητό σε όλο το κέντρο της πόλης, ξύλο και δεκάδες συλλήψεις.

Εμείς από την πλευρά μας ως φοιτήτριες και εργαζόμενοι οργανώνουμε αδιαμεσολάβητα και αντιιεραρχικά την αντεπίθεση μας στο ζοφερό μέλλον που μας επιβάλουν. Τασσόμαστε ενάντια στις διαγραφές φοιτητών, στα όρια φοίτησης, στις συγχωνεύσεις τμημάτων, στην αποστείρωση και την αστυνόμευση των πανεπιστημίων. Παλεύουμε να μη γίνουν οι σημερινοί μαθητές φθηνά εργατικά χέρια για την μηχανή του καπιταλισμού, ή πελάτες για τις μπίζνες των ιδιωτικών σχολών. Υπερασπιζόμαστε τα στέκια και τις καταλήψεις ως δομές αγώνα μέσα στις οποίες μπορούμε να υπάρχουμε, να αποφασίζουμε και να δρούμε εμείς οι ίδιες για τις ζωές μας. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά στους κοινούς αγώνες μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων, με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη.

Υπουργοί, πρυτάνεις και κάθε λογής μπάτσοι, βάλτε το καλά στο μυαλό σας:

O κόσμος του αγώνα θα περάσει από πάνω σας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

10,100 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ, ΣΤΕΚΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΟΥΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777 ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν οικογένειες προσφύγων και μεταναστριών στη Θεσσαλονίκη

Belfast