in

Πολύγυρος: Αθώοι-ες όλοι οι διωκόμενοι-ες του αγώνα ενάντια στις εξορύξεις

Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι-ες σε δύο ξεχωριστές δίκες (18 και 3 αντίστοιχα) που διεξήχθησαν στο Πολύγυρο και αφορούν τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.  Οι κατηγορούμενοι-ες αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης βίας, της διατάραξης εργασιακής ειρήνης και προσβολής εθνικών συμβόλων ενώ οι υποθέσεις αφορούσαν γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο δάσος της Τσικάρας κατά το δίμηνο Απρίλης – Μάης του 2017 και που είχαν οδηγήσει στη ματαίωση του δειγματοληπτικού γεωτρητικού προγράμματος της Eldorado.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς κατήγορος αυτή τη φορά δεν ήταν η εισαγγελία Πολυγύρου ή η Αστυνομική Διεύθυνση, αλλά η ίδια η εταιρεία Eldorado Gold που υπέβαλε μηνύσεις [δήλωσε παράσταση ως πολιτική αγωγή, την οποία απέσυρε], επικαλούμενη και διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη.

Έξω από τα δικαστήρια συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αλληλέγγυοι-ες στους διωκόμενους-ες.

Συγκέντρωση ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε και την Κυριακή 26 Μαρτίου στη Μ.Παναγία με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου από χωριά της περιοχής.

«Η Eldorado δικάζει την τοπική κοινωνία, δικάζει αυτό που βλέπουν τα μάτια μας.

Η Eldorado, μια από τις πιο τοξικές εταιρείες που έχουν κυκλοφορήσει στον ελλαδικό χώρο από το 2010 και εντεύθεν.

Τοξική κοινωνικά γιατί με την άφιξή της εν μέσω μνημονίων το 2012, δημιούργησε συνθήκες εμφύλιας σύρραξης μεταξύ νεο-στρατολογημένων εργαζόμενων και ντόπιων αντιδρώντων στην εξορυκτική καταστροφή (20 Μαρτίου 2012).

Τοξική οικονομικά γιατί η μετοχή της από την άφιξή της μέχρι τον Ιούλιο του 2019 είχε πάει αρκετές φορές στον πάτο.

Διπλά τοξική οικονομικά αλλά και κοινωνικά γιατί ενώ από το Σεπτέμβρη του 2019 δήλωνε οικονομική αδυναμία για την πραγματοποίηση της “επένδυσης” και ενώ βρισκόταν σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή (που δε βρέθηκε ποτέ), κατάφερε με ανοιχτές “έξωθεν” παρεμβάσεις και τις μεγαλόστομες ευλογίες των Άδωνη, Μητσοτάκη κλπ, να αναθεωρήσει τη σύμβασή της με το ελληνικό δημόσιο μέσω του αποικιοκρατικού νόμου 4785/2021.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πραγμάτωση του “ελληνικού” εξορυκτικού ονείρου της Eldorado, ως αμιγώς ξένη επένδυση, θα προκύψει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και δάνειο από την Εθνική και την Πειραιώς ως ξένο κεφάλαιο!

Τοξική και υβριστική περιβαλλοντικά γιατί ξεριζώνει ένα αρχέγονο δάσος και χυδαία και υποκριτικά διαβεβαιώνει πολιτικούς και εργαζόμενους πως θα το αποκαταστήσει με τις ψαροδάφνες και την υδρολίπανση του “μεγαλύτερου φυτωρίου στην Ευρώπη” που έχει στήσει στην Ολυμπιάδα.

Και είναι απόλυτα καταστροφική περιβαλλοντικά αφού την εποχή της κλιματικής αλλαγής και απορρύθμισης, αντικειμενικός στόχος της δραστηριότητάς της είναι η απομάστευση, η καταβύθιση και η αποστράγγιση των υδάτινων αποθεμάτων του κεντρικού υδροφορέα της Χαλκιδικής.

Η Eldorado πρέπει να φύγει.

Η Eldorado πρέπει να φύγει και να μην έρθει άλλη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Ήτανε νέοι, ήταν παιδιά» – Διαμαρτυρία στη μαθητική παρέλαση για το έγκλημα στα Τέμπη

Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ: Να σταματήσει άμεσα η κοπή των δένδρων στον Δήμο Θεσσαλονίκης