Συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του δικαιώματος στην στέγη προτείνει το δημοτικό σχήμα «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» με αφορμή την επικείμενη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το θέμα της στέγασης, μετά από αίτημα του δημοτικού σχήματος.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», «έχουμε θέσει το δικαίωμα στη στέγη στο επίκεντρο του προγράμματος και των αγώνων μας ήδη από την ίδρυσή μας. Και με τον όρο «στέγη» δεν εννοούμε μόνο το σπίτι: εννοούμε την πρόσβαση στο ρεύμα και το νερό, τη θέρμανση, την ποιότητα ζωής στη γειτονιά του σπιτιού μας, τους ελεύθερους χώρους, ακόμα και τα μέσα μεταφοράς που συνδέουν την κατοικία με την εργασία».
Και συνεχίζει:
«Σήμερα όλα αυτά τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα βάλλονται, αν δεν καταργούνται στην πράξη: η ιδιοκατοίκηση περιορίζεται, τα δάνεια και οι πλειστηριασμοί απειλούν την πρώτη κατοικία, τα νοίκια εκτοξεύονται πολύ πάνω από αυτά που μπορεί να δώσει μια εργαζόμενη ή ένας φοιτητής, ενώ το ρεύμα και η θέρμανση εξανεμίζουν το υπόλοιπο εισόδημα. Την ίδια στιγμή το 30% σχεδόν των κατοικιών στην πόλη μένουν άδειες κι αναξιοποίητες, δημιουργώντας συνθήκες τεχνητής έλλειψης και πιέζοντας προς τα πάνω τα νοίκια.
Δύο χρόνια πριν οργανώσαμε μια καμπάνια για το δικαίωμα στη στέγη, δίνοντας έμφαση τότε στην ανάγκη περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ως έναν παράγοντα αύξησης των ενοικίων. Η καμπάνια αυτή κατέληξε στη συλλογή υπογραφών και το αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την υλοποίηση της Ειδικής Συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιείται τελικά μετά από δύο χρόνια καθυστέρηση και αφού χρειάστηκε να την υπενθυμίσουμε εμείς στη διοίκηση.
Παρεμβαίνουμε σε αυτή τη συνεδρίαση και γενικότερα πιάνουμε ξανά το νήμα αυτής της καμπάνιας, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην κατοικία και να σταθούμε μαζί με τους συνδημότες μας, ειδικά τους φτωχούς συνδημότες μας, που υποφέρουν από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία στην κατοικία. Γνωρίζουμε βέβαια μια ουσιαστική βελτίωση θα απαιτούσε ευρείες νομικές και πολιτικές αλλαγές. Ακόμα όμως και με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει και υποχρέωση και περιθώρια να υπερασπιστεί άμεσα το δικαίωμα στη στέγαση και να ανακουφίσει τους ενοικιαστές, με μέτρα σαν αυτά που θα προτείνουμε. Ενδεικτικά:
– Διατήρηση και διεύρυνση της παροχής κοινωνικής κατοικίας σε πρόσφυγες, άνεργους/ες και άλλους/ες δημότες/ισσες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να μισθώσουν σπίτι.
– Αναβάθμιση και αύξηση της χωρητικότητας των δομών φιλοξενίας, στήριξης και φροντίδας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών.
– Καταγραφή του αποθέματος κενών/εγκαταλελειμμένων κατοικιών.
– Δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών και γραφείου καταγραφής αναγκών και βοήθειας ενοικιαστών.
– Άμεση και μεγάλη διεύρυνση του προγράμματος ανακαίνισης και μίσθωσης ιδιωτικών κενών/εγκαταλελειμμένων κατοικιών ώστε να προσφερθούν με ελεγχόμενο, προσιτό ενοίκιο.
– Προστασία των φτωχών νοικοκυριών από διακοπές ρεύματος ή νερού.
– Απαλλαγή των λογαριασμών ρεύματος από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ώστε αυτό να μην βαραίνει τον ενοικιαστή, αλλά τον ιδιοκτήτη.
– Αίτημα για ενεργοποίηση περιορισμών της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
– Απαλλαγή ή έστω υπαγωγή στο καθεστώς 50% έκπτωσης όλων των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.
Γνωρίζουμε ωστόσο ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα προχωρήσει, χωρίς την οργάνωση και την κινητοποίηση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ενοικιαστών. Σε αυτούς λοιπόν απευθύνεται η βασικότερή μας πρόταση: η δημιουργία ενός Συλλόγου Ενοικιαστών/τριών Θεσσαλονίκης. Ένας σύλλογος που θα εκπροσωπεί πραγματικά τους/ις ενοικιαστές/τριες και θα υπερασπίζεται συλλογικά και αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους και το δικαίωμα στη στέγη».