in ,

Ποιοι και με ποια κίνητρα μεθοδεύουν την εξόντωση του Δημήτρη Κουφοντίνα;

Σήμερα Κυριακή 17 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει την 10η ημέρα απεργίας πείνας , με μοναδικό αίτημα την μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και τυπικά έπρεπε να βρίσκεται. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και από την ίδια τη φωτογραφική διάταξη που έγινε για τον ίδιο και μετά από χρόνια στέρησης των αδειών του, του στέρησε και το δικαίωμα διαβίωσής του στις αγροτικές φυλακές.

Το κουβάρι όμως της εκδικητικής μεταχείρισης του συγκεκριμένου κρατουμένου δεν αφορά μόνο τη στέρηση των αδειών του, για τις οποίες πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, τη στιγμή μάλιστα, που σε όσες είχε καταφέρει τελικά να πάρει υπήρξε, πέραν του δέοντως, τυπικός. Ούτε αφορά μόνο τη φωτογραφική διάταξη που αναφέρουμε και την οποία πέρασε πρόσφατα σε νομοσχέδιο η κυβέρνηση. Ξεπερνάει ακόμα και την πειθαρχική δίωξη που του έγινε επειδή τόλμησε να εκφράσει μέσω συνυπογραφής κειμένου την αλληλεγγύη του σε συγκρατούμενό του. Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται πλέον να προστεθεί και η καθυστέρηση της διαδικασίας συγχώνευσης των ποινών του κρατουμένου, ο οποίος σε λίγους μήνες συμπληρώνει τον ανώτατο χρόνο κράτησης, κάτι που θα φέρει και την, βάσει των νόμων, αποφυλάκισή του.

Το πάτημα των νόμων από αυτούς που τους ψήφισαν που οδήγησε στην απεργία πείνας Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας στις 8 Ιανουαρίου, διεκδικώντας το να εφαρμοστεί ο ίδιος ο νόμος που ψηφίστηκε για αυτόν και ο οποίος λέει πως ο κρατούμενος που δεν δικαιούται να είναι σε αγροτικές φυλακές «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη». Κάτι, που στη συγκεκριμένη περίπτωση συνεπάγεται τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στο Κατάστημα Κράτησης του Κορυδαλλού, όπου άλλωστε, κάτω από ειδικές συνθήκες, έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του.

Ταυτόχρονα όπως τονίζει και το ΜΕΡΑ25 σε ανακοίνωσή του: «Η μεταγωγή του καταδίκου Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Δομοκό με σχετική διαταγή που δόθηκε από την γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα που προβλέπουν μεταγωγή με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του γεν. γραμματέα, η οποία και πάλι απαιτεί την άμεση έγκριση από την ΚΕΜ. Η μεταγωγή του Κουφοντίνα έρχεται σε αντίθεση και με τον Σωφρονιστικό κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο, ο τόπος φυλάκισης του κρατουμένου πρέπει να επιλέγεται «με προτεραιότητα το πλησιέστερο προς τον τόπο της κατοικίας του ή των μελών της οικογένειάς του ή τον τόπο κοινωνικής ένταξής του».

Η γρήγορη επιδείνωση της υγείας του και η βίαιη μεταφορά του στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τη σελίδα eksegersi.gr, εχθές «ολόκληρη κουστωδία μπάτσων πήρε «σηκωτό» (παρά τη θέλησή του) τον Δημήτρη Κουφοντίνα από το κελί του στις φυλακές Δομοκού, για να τον μετεφέρει στο νοσοκομείο Λαμίας, μετά από εισαγγελική παραγγελία. Προηγήθηκε το μεσημέρι η εξέτασή του από την αναισθησιολόγο-εντατικολόγο Κατερίνα Ντουζέπη, η οποία βρήκε τον απεργό πείνας σε σοβαρή κατάσταση κλινικά, όπως σημείωσε στην ιατρική της γνωμάτευση, και σύστησε μεταφορά του στο νοσοκομείο «την επόμενη εβδομάδα και εφόσον συνεχιστεί η ραγδαία επιδείνωση και μειωθεί ο ΒΜΙ (σ.σ. δείκτης μάζας σώματος) ως 16-17». Η γιατρός, όπως έχει υποχρέωση, σύστησε τη λήψη χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης και συμπληρωμάτων ηλεκτρολυτών και βιταμίνης, εφόσον συναινεί ο απεργός πείνας και δεν παραβιάζονται τα δικαιώματά του. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όμως, ξεκαθάρισε και στην ίδια και στη διοίκηση των φυλακών ότι αρνείται οποιαδήποτε φαρμακευτική ή άλλη αγωγή. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό οι γιατροί του νοσοκομείου στο οποίο θα τον μεταφέρουν και ας σεβαστούν απόλυτα τη θέληση του απεργού πείνας. Αυτό, άλλωστε, είναι και υποχρέωσή τους από την ιατρική δεοντολογία και από το νόμο.»

Αργά το απόγευμα ο κρατούμενος, υπό ασφυκτική αστυνομική συνοδεία, επέστρεψε στη φυλακή, αφού δε δέχτηκε την αγωγή που του πρότειναν οι γιατροί.

Η ιατρική γνωμάτευση

Δομοκός, 16/01/21

Σήμερα 16/01/21 εξέτασα στο ιατρείο των φυλακών Δομοκού τον απεργό πείνας κ. Δημήτρη Κουφοντίνα μετά από 9 ημέρες απεργίας πείνας. Κλινικά σε σοβαρή κατάσταση, απισχνασμένος, αφυδατωμένος περίπου 10%, ΑΠ: 120/90 mmHg σε ύπτια και 90/60 mmHg σε καθιστή, HR: 105-120’, SPO2: 96-97%. Αρχή κατάκλισης σε κόκκυγα και ωμοπλάτες (στάδιο Ι, ερυθρότητα), διαφορά μεγέθους γαστροκνημίας ΔΕ>ΑΡ, διάμετρος 37,5 cm ΔΕ/34 cm ΑΡ, χωρίς να είναι θερμό, είναι όμως επώδυνο. Αναφέρει ταχυαρρυθμία από 12ώρου. Dextrostick: 84mg/dl. Εκτίμηση ΒΜΙ την πρώτη ημέρα της απεργίας 24,4 και την 9η 22,2, διαφορά 10%. Από ΗΚΓ 11/01/21 διακρίνονται διαταραχές επαναπόλωσης. Την επόμενη εβδομάδα και εφόσον συνεχιστεί η ραγδαία επιδείνωση και μειωθεί ο ΒΜΙ ως 16-17, συστήνεται η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Εντός των επόμενων τριών ημερών επανάληψη γενικής αίματος, PT, aPTT, INR, d-dimers, ινωδογόνο, βιοχημικός έλεγχος με ιοντόγραμμα. Επανεκτίμηση από ιατρό.

Σύσταση για έναρξη ΧΜΒΗ όσο βρίσκεται κατακεκλιμένος. Λόγω της διαφοράς στη γαστροκνημία, συστήνεται triplex αγγείων κάτω άκρων για αποκλεισμό φλεβοθρόμβωσης και εμβολής. Συστήνεται περιποίηση κατακλίσεων δις ημερησίως, λήψη συμπληρωμάτων ηλεκτρολυτών και βιταμίνης Β12, εφόσον συναινεί ο απεργός πείνας και δεν παραβιάζονται τα δικαιώματά του.

Ντουζέπη Κατερίνα Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος

Ο ταλαιπωρημένος οργανισμός και η σιωπή των ΜΜΕ

Ο 63χρονος Δημήτρης Κουφοντίνας έχει πραγματοποιήσει και άλλες πολυήμερες απεργίες πείνας στο παρελθόν κάτι που σε συνδυασμό με την ηλικία του αλλά και τις συνθήκες ζωής του τα τελευταία είκοσι χρόνια επιβαρύνουν την κατάσταση του. Η εμμονική ενασχόληση των αρχών (ντόπιων αλλά και ξένων) με το προσωπό του, δεν αφορά μόνο τις πράξεις του, ας μη γελιόμαστε. Για τις πράξεις του πληρώνει το τίμημα που η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει κάτι που συμβαίνει με χιλιάδες ανθρώπους που έχουν προβεί σε πράξεις που παραβαίνουν τους νόμους. Αυτό που όμως διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι, πως σε αντίθεση με όλους τους άλλους, ζητείται από τον συγκεκριμένο κρατούμενο μεταμέλεια και αποκήρυξη, κάτι που βέβαια δεν προβλέπεται από το ποινικό μας κώδικα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μας κάνει εντύπωση το βαρύ πέπλο σιωπής, που κατά παραγγελία ή κατά συνείδηση (μικρή σημασία έχει) έχουν στήσει τα ΜΜΕ, γύρω από την κατάφορη παραβίαση των νόμων από το ίδιο το κράτος και την, με μαθηματική ακρίβεια, σωματική κατάρρευσή του, τις επόμενες ημέρες.

Ένα παλαιότερο κείμενο του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Το 2019 επ’ αφορμής μίας ακόμη άδειας που δε δόθηκε στον κρατούμενο αλλά και πειθαρχικών διώξεων στους εισαγγελείς που είχαν προηγούμενα εισηγηθεί θετικά ο κ. Σεβαστίδης πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είχε γράψει, μέσα σε άλλα τα εξής, που πιστεύουμε ότι συνεχίζουν να περιγράφουν με σαφήνεια την όλη κατάσταση:

«Θα πρέπει επίσης να γίνεται μια διάκριση μεταξύ των ιδεολογικών αρχών του κρατουμένου που υποστηρίζουν το αναγκαίο της ένοπλης δράσης για την κοινωνική αλλαγή και της έμπρακτης συμπεριφοράς του κατά το διάστημα που έκανε χρήση της άδειάς του. Αυτό που ενδιαφέρει το Δικαστήριο είναι το δεύτερο. Πως συμπεριφέρθηκε ο κρατούμενος τις προηγούμενες φορές που έλαβε άδεια. Εάν ήταν ή όχι συνεπής με τις υποχρεώσεις που του επιβάλει ο νόμος. Εάν η συμπεριφορά του κατά το χρόνο που βρίσκονταν σε άδεια δημιουργεί βάσιμα υποψίες ότι ετοιμάζεται να τελέσει νέα εγκλήματα ή εκδηλώνει έμπρακτα την πρόθεσή του να μην επιστρέψει στο κατάστημα κράτησης.

Η ιδεολογικοπολιτική και φιλοσοφική συζήτηση για τον ρόλο της βίας στην ιστορία είναι πολύ παλιά και δεν λύνεται με δικαστικές αποφάσεις. Το σημερινό αστικό – κοινοβουλευτικό πολίτευμα εδραιώθηκε στην Ευρώπη μετά την Γαλλική Επανάσταση του 1789 και την βίαιη σύγκρουση με τους φεουδαρχικούς θεσμούς και την Βασιλεία.

Η ανθρώπινη ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων, πολέμων και συνεχών βίαιων αλλαγών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκφεύγει ωστόσο της αρμοδιότητάς του Δικαστηρίου ή του Συμβουλίου Φυλακών κάθε ενασχόληση με τέτοια ζητήματα. Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν νόμιμα πολιτικά κόμματα, πολλά από τα οποία κυβερνούν ή συγκυβερνούν και τα οποία ανοιχτά υποστηρίζουν δικτατορίες που επιβλήθηκαν και τα φοβερά εγκλήματα που αυτές διέπραξαν. Όσο τα πολιτικά αυτά κόμματα δεν λειτουργούν και τα ίδια ως εγκληματική οργάνωση και δεν συμμετέχουν σε διάπραξη εγκλημάτων, λειτουργούν επιτρεπτά μέσα στη Δημοκρατία. Η δυνατότητα αυτή που δεν αμφισβητείται σε οργανωμένα πολιτικά κόμματα ασφαλώς και είναι ανεκτή με την αναγνώριση αντίστοιχου δικαιώματος σε έναν πολίτη.

Ο αντίλογος που θα μπορούσε εδώ να υπάρξει είναι ότι ο κατάδικος για τρομοκρατία έχει προχωρήσει ήδη στην πράξη και δεν έμεινε στο στάδιο της θεωρίας ή της φανερής ιδεολογικής υποστήριξης της ένοπλης βίας. Ωστόσο για τις πράξεις που τέλεσε έχει ήδη καταδικαστεί και τιμωρείται. Αυτό που μένει πλέον είναι ο χώρος των ιδεών του. Το να ζητείται από έναν κρατούμενο να αποκηρύξει τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις –όποιες κι’ αν είναι αυτές, όσο αποκρουστική κι’ αν είναι η ατομική βία σε επίπεδο ηθικό, όσο προβοκατόρικα και υπονομευτικά κι’ αν λειτουργεί σε επίπεδο διεκδίκησης κοινωνικών δικαιωμάτων- και να συμμορφωθεί με το αξιακό σύστημα που επικρατεί, θα οδηγούσε πολλές φορές είτε σε μια υποκριτική και κατ’ επίφαση δήλωση μετάνοιας, μη επαληθεύσιμη αφού εδράζεται αποκλειστικά στην ενδιάθετη βούληση του δηλούντος, είτε σε ρητή άρνηση συμμόρφωσης. Και στις δύο αντικειμενικά όμοιες περιπτώσεις οι θεωρητικές πιθανότητες «κινδύνου» για την κοινωνία είναι οι ίδιες. Στην πρώτη περίπτωση αμβλύνεται το υποκειμενικό αίσθημα φόβου ενώ στη δεύτερη οξύνεται. Πρόκειται όμως για κριτήριο αρκετά επισφαλές και καθόλου χρήσιμο στην αξιολόγηση.

Ίδια ή παρεμφερή διλήμματα αξιολόγησης της προσωπικότητας ενός κρατουμένου καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί. Οδηγός στη λήψη απόφασης δεν μπορεί να είναι ούτε ο φόβος άσκησης πειθαρχικού ελέγχου ούτε η πιθανότητα αναίρεσης της απόφασης ή του βουλεύματος, αλλά μόνο το ελεύθερο φρόνημα και ο ορθός και απόλυτα τεκμηριωμένος νομικός συλλογισμός».

Αλληλεγγύη με απεργίες πείνας και παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης

Εχθές Σάββατο 16 Ιανουαρίου, με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο athens.indymedia.org, ξεκίνησαν απεργία πείνας οι αναρχικοί κρατούμενοι Νίκος Μαζιώτης και Γιάννης Δημητράκης «εις ένδειξη Αλληλεγγύης στο σύντροφο Δημήτρη Κουφοντίνα μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά του να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Καταγγέλλουμε τη βίαιη μεταγωγή του με εισαγγελική εντολή στο Νοσοκομέιο παρά το ότι δήλωσε ότι δεν θέλει καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Την ίδια στιγμή ήδη πραγματοποιούνται συλλογές υπογραφών, συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης για την απεργία πείνας σε πολλές πόλεις, ενώ για την ερχόμενη Τρίτη έχει καλεστεί πανελλαδική μέρα δράσης και συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Προπύλαια από τη «Συνέλευση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα.» Εχθές τέλος, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 7 προσαγωγές, στο σταθμό του μετρό του Συντάγματος, ατόμων που φέρονται να κατευθύνονταν προς συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βοσνία: Πρόσφυγες ζουν σε πολικές θερμοκρασίες αβοήθητοι

Χωρίς νομική συνδρομή οι πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στη Λέσβο