in ,

Πληθαίνουν οι δηλώσεις συμπαράστασης εντός και εκτός Ελλάδας για την εκδικητική αντιμετώπιση του Δ. Κουφοντίνα

Πανό που κρεμάστηκε στο Βερολίνο

Με τον Δ. Κουφοντίνα να διανύει την 29η ημέρα απεργίας πείνας και χωρίς καμία πρωτοβουλία της κυβέρνησης να πράξει, ακόμα και τώρα, τα νόμιμα και να τον μεταγάγει στις φυλακές Κορυδαλλού, οι φωνές διαμαρτυρίας στην Ελλάδα και στον κόσμο αυξάνονται. Κόντρα στην αδιανόητη προπαγάνδα αλλά και στις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις που ασκούνται από ντόπιους αλλά και διεθνείς παράγοντες.

Καθημερινές παρεμβάσεις και θέμα στις φοιτητικές συνελεύσεις και διαδηλώσεις

Ακόμα και μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας αλλά και της πρωτοφανούς καταστολής, καθημερινές είναι πλέον οι παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης αλλά και οι δράσεις που πραγματοποιούνται σε πόλεις της Ελλάδας.

Η υπόθεση του δίκαιου αιτήματος του απεργού πείνας έχει φτάσει στις συνελεύσεις πολλών φοιτητικών συλλόγων ενώ στις χθεσινές διαδηλώσεις υπήρξαν πανό και συνθήματα που ζητούσαν την μεταγωγή του κρατουμένου στον Κορυδαλλό.

Ανακοίνωση από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη ΒΙΟ.ΜΕ.

«Βλέπουμε να καταστέλλουν καταδικασμένους από την ελληνική δικαιοσύνη με μια ακόμα πιο αυστηρή ποινή. Όταν δεν καλύπτουν οι νόμοι αυτά που θέλουν να κάνουν, ψηφίζουνε νέους νόμους στο γόνατο. Κι όταν ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν ούτε με τους δικούς τους νόμους να κάνουν αυτά που θέλουν, βλέπουμε να τους παραβιάζουν χρησιμοποιώντας μεθόδους μεσαιωνικής καταστολής. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, στην περίπτωση του οποίου βλέπουμε την μεθόδευση εξόντωσης πολιτικών κρατουμένων.

Ο Δ. Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού και είναι σε απεργία πείνας από 8/1/21 ζητώντας να γυρίσει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο νόμος. Με αυτή την κίνηση η εξουσία δεν σέβεται ούτε τους δικούς της φωτογραφικούς νόμους. Τέσσερις κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει ήδη απεργία πείνας ως ένδειξη αλληλεγγύης. Η λεγόμενη «Δικαιοσύνη» θεωρητικά, όπως λέει και το όνομα…έχει την υποχρέωση να απονέμει δικαιοσύνη. Στην περίπτωση αυτή, μάλλον ξέχασε και το όνομά της κατ’ εντολή συγκεκριμένων συμφερόντων.» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενες/οι στη Συνεργατική Εργαζομένων ΒΙΟ.ΜΕ και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ, τη στιγμή που εκατοντάδες εργαζόμενοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες υπογράφουν τα σχετικά κείμενα αλληλεγγύης.

Βασίλης Βασιλικός: Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για την απανθρωπιά τους

Στη χθεσινή «Εφ.Συν.» δημοσιεύτηκε σημείωμα του γνωστού συγγραφέα και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Βασιλικού:

«Ενας τρομοκράτης που παραδίνεται αυτόκλητος στην έδρα της Αστυνομίας δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ακόμα και στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Σιμενόν ή της Αγκάθα Κρίστι.

Δεν είναι ακόμα σύνηθες ο ίδιος μετά από 20 χρόνια στη φυλακή, όπου τα πρώτα χρόνια τα περνά στην πλήρη απομόνωση, να φτάσει στο σημείο, λόγω της άμεμπτης συμπεριφοράς του σε όλο αυτό το διάστημα (και του βιβλίου που εξέδωσε για την περιπέτειά του πριν από μερικά χρόνια) να τύχει μιας προσωπικής δικαίωσης από την πολιτεία, με την πενθήμερη διαμονή του στο σπίτι της οικογένειάς του ανά εξάμηνο και την πάντα στη μέρα και την ώρα ακριβώς της επιστροφής του στο κελί.

Πρόκειται για τον Κουφοντίνα που εδώ και 28 μέρες διαμαρτύρεται, ζητώντας την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, με απεργία πείνας που κινδυνεύει να είναι μοιραία. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο -ο μη γένοιτο- θα κληθούν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για την απανθρωπιά τους».

Σε άρθρο στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» διαβάζουμε:

«Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζει την κατάσταση υγείας του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα, επί 26 μέρες απεργού πείνας, ο καθηγητής Ιατρικής Α. Μπένος σε σχετική διαδικτυακή συνέντευξη. Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ μίλησε για πολιτική εκδικητικότητα σε αδιανόητο επίπεδο, η οποία ανατρέπει κάθε έννοια αστικού κράτους δικαίου. Τόνισε ότι μετά την 20ή μέρα απεργία πείνας ο κρατούμενος μπαίνει σε κρίσιμη φάση, οι βλάβες παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και μπορούν να γίνουν μη αναστρέψιμες (αναφέρθηκε στη νεφρική λειτουργία, αλλά και στην εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία, που μπορεί να φτάσει στην ανακοπή). Για το λόγο αυτό ζήτησε να υπάρξει άμεση λύση και έκανε έκκληση στον πνευματικό κόσμο να υπερασπιστεί το ελάχιστο: Τα δημοκρατικά δικαιώματα των κρατουμένων.»

Φωνές αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο

Κι ενώ οι παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης έχουν εξαπλωθεί σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης, ο Michael Lōwy, κοινωνιολόγος και ομότιμος διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και η Eleni Varikas, πολιτειολόγος και η ομότιμη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Παρίσι Παρίσι VIII σημειώνουν:

«Υπογράφουμε την έκκληση των Ελλήνων πανεπιστημιακών, καθώς, στην 28η μέρα της απεργίας πείνας, η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι σε κίνδυνο. Επισημαίνουμε, μαζί τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα, ότι η δικαιοσύνη οφείλει να είναι απρόσωπη και οι νόμοι να εφαρμόζονται για όλους, ανεξαρτήτως των αδικημάτων που έχουν διαπράξει. Πράγματι, στόχος του σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί να είναι η εξόντωση του κρατούμενου. Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.»

Την ίδια στιγμή κείμενο αλληλεγγύης υπογράφουν δεκάδες πολίτες, βουλευτές, πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, κόμματα αλλά και οργανώσεις από Λατινική Αμερική, Κίνα, Ινδία, Η.Π.Α. και Ευρώπη. Μέσα στις υπογραφές ξεχωρίζει αυτή της συνέλευσης LENARIA MEMORIA y JUSTICIA από την Ουρουγουάη. Η Συνέλευση Μνήμη και Δικαιοσύνη όπως μεταφράζεται στα ελληνική είναι συλλογικότητα η οποία συγκροτήθηκε το 2000 από μέλη οικογενειών προσώπων εξαφανισμένων κατά τη διάρκεια της πολιτικοστρατιωτικής δικτατορίας, θύματα της κρατικής τρομοκρατίας, νεολαίους που συμμετείχαν σε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, φεμινίστριες, φοιτητές και συνδικαλιστές. Λειτουργεί με τρόπο συνελευσιακό, οριζόντιο και αυτόνομο. Αιχμή της δραστηριότητάς της είναι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το τρίπτυχο Αλήθεια-Δικαιοσύνη-Όχι στην ατιμωσία.

«Ακόμα μια φορά, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνουμε ότι οι αξίες της “ελευθερίας και δημοκρατίας” ή το “κράτος δικαίου” δεν αποτελούν παρά παραπλανητικά λόγια στο στόμα της παγκόσμιας ολιγαρχίας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΝΙΘ για τη βιομηχανία διώξεων της κυβέρνησης: «Δεν μας τρομοκρατούν!»

The White Tiger