Εκατομμύρια ευρώ για μηδαμινή τηλεθέαση ξοδεύει η διοίκηση Ζέρβα στα δημοτικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Τρεμόπουλο, που τονίζει ότι την ίδια στιγμή είναι εξαφανισμένες οι απόψεις της αντιπολίτευσης, όπως και η διαφάνεια.
Ο επικεφαλής της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» στην τοποθέτησή του στην πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ανέδειξε την αδυναμία της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να αντιστοιχίσει τα ποσά που ξοδεύονται για τη λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ με την αποδοχή τους από τους Θεσσαλονικείς.
Με αφορμή τη συζήτηση για την έγκριση χρηματοδότησης 3.3 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2021, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η τηλεθέαση στην TV100 κινήθηκε το 2020 στα επίπεδα του… 0,30%!
Κομμένες οι φωνές της αντιπολίτευσης
Την ίδια ώρα η παρουσία των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στις εκπομπές της ΔΕΠΘΕ είναι στην ουσία… απουσία, καθώς και παρά τις επιταγές του Συντάγματος αλλά και τις ρητές κατευθύνσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), δεν υπάρχει αναλογική έκφραση των απόψεών τους. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη απάντηση του ΕΣΡ στον βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Γιώργο Αρβανιτίδη, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι και στους δημοτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ισχύει η αρχή της αναλογικότητας έναντι των εκλεγμένων παρατάξεων των δημοτικών συμβουλίων.
Διαχρονική η αδιαφάνεια
Κάνοντας μια αναδρομή στη λειτουργία της ΔΕΠΘΕ, ο πρώην ευρωβουλευτής ανέφερε ότι ενώ ιδρύθηκε το 1988, ο πρώτος απολογισμός που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του FM100 αφορά το 1999! Αλλά και στη συνέχεια, υπάρχει ζήτημα διαχρονικής αδιαφάνειας στα οικονομικά της δημοτικής επιχείρησης καθώς, όπως σημείωσε, οι απολογισμοί που είναι στη διάθεση των πολιτών έχουν γίνει περιγραφικά σε τίτλους και δεν συνοδεύονται από εκθέσεις πεπραγμένων και αναλυτικά στοιχεία. Δεν αναφέρονται ούτε άλλες εισροές ούτε και τα ποσά που εισπράττονται για τον covid-19 ή για …εθνικούς λόγους. Δεν είναι γνωστά ούτε τα ποσά και η τύχη των μηχανημάτων που έχουν αγοραστεί όλα αυτά τα χρόνια.
Παρόλο που από τα 9 εκατ. ευρώ, όπου είχε διαμορφωθεί μέχρι το 2009 η επιχορήγηση της ΔΕΠΘΕ, έπεσε στα μισά τα χρόνια της κρίσης, τόσα εκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου θα έπρεπε να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, από το 1,65% τηλεθέασης που είχε το 2000 η TV100, το 2020 έπεσε στο 0.30% ! Δηλαδή τη βλέπει σχεδόν ένας στους 333 Θεσσαλονικείς! Και την ίδια στιγμή τα άλλα τοπικά κανάλια έχουν τηλεθέαση 4-7 φορές μεγαλύτερη.
Για να μετρήσει, μάλιστα, και να ανεβάσει την τηλεθέαση της TV 100 η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έδωσε 16.368 ευρώ στην εταιρεία NIELSEN για «προμήθεια υπηρεσιών μετρήσεων τηλεθέασης».
«Ζητούμε να μας πει η διοίκηση Ζέρβα ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών των υπηρεσιών», δηλώνει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ζητούμε, επίσης, να μας πουν ποιος είναι ο χρόνος παρουσίας της αντιπολίτευσης στα ΜΜΕ της ΔΕΠΘΕ. Γνωρίζουμε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου όφειλαν να ενημερώσουν το ΥΠΕΣ για ανάγκες σε προσωπικό. Με αρκετές πια τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, είναι απαραίτητος ο πλουραλισμός και ο εμπλουτισμός με νέα στελέχη και εκπομπές. Ο κ. Ζέρβας και οι συνεργάτες του πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούν τα δημοτικά ΜΜΕ ως μηχανισμούς αναπαραγωγής των απόψεών τους. Η στάση αυτή εκτός του ότι τους απομονώνει πολιτικά, βυθίζει και τους δείκτες θεαματικότητας καθώς η πολυφωνία, ειδικά στην εποχή των social media, αποτελούν προτεραιότητα για το σύνολο των πολιτών».