Μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Δανία και την Ευρώπη εξετάζει η κυβέρνηση της Δανίας μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο να ζητήσει την αναθεώρηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί του καθεστώτος των προσφύγων ώστε να «προσαρμοστεί» στα σημερινά δεδομένα.
«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί ή επιδεινωθεί (…) θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να συζητήσουμε -και η Δανία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της- για να προσαρμόσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού» είπε ο ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στο τηλεοπτικό κανάλι TV2.
Το θέμα για την κυβέρνηση της Δανίας που στηρίζεται στο κοινοβούλιο από το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα, δεν είναι να αμφισβητηθούν τα θεμέλια της Σύμβασης που υπογράφηκε το 1951 αλλά να διευκρινιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στην πρώτη χώρα εγκατάστασής τους.
«Αν κάποιος διέμενε στην Τουρκία για δύο ή τρία χρόνια, βρίσκοντας εκεί καταφύγιο από τον πόλεμο, θα μπορεί να πάει στην Ευρώπη και να ζητήσει άσυλο; Οι σημερινοί κανόνες το επιτρέπουν, όμως θα πρέπει να το συζητήσουμε» συνέχισε.
Ο Δανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απόφαση για μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στην Ευρώπη έχουν φτάσει μόνο φέτος σχεδόν 1 εκατομμύριο μετανάστες.
Υπεθυμίζεται ότι στη Δανία, η κυβέρνηση του Ράσμουσεν υπερασπίζεται ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο που έχει δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων σύμφωνα με το οποίο θα κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία των μεταναστών για να καλυφθούν τα έξοδα της φιλοξενίας τους.
Στη χώρα από τις αρχές του έτους μέχρι τον Νοέμβριο στη χώρα έχουν φτάσει 18.000 αιτουντες άσυλο, δέκα φορές λιγότεροι απ’ ό,τι στη γειτονική Σουηδία, που αναμένει ότι ο αριθμός των προσφύγων στο έδαφός της θα αγγίξει τους 190.000.