Περικοπές των κονδυλίων για τις εκπαιδευτικές εκδρομές και απευθείας ανάθεση σε ανάδοχο εταιρεία που αντικαθιστά την ακυρωμένη σύμβαση η οποία είχε προκύψει από τον εθνικό διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου, καταγγέλουν με επιστολή τους οι σπουδαστές του Β’ Έτους της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Είμαστε τελειόφοιτοι της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης των εκπαιδευτικών ετών 2019-2021 και σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των σχολών κατά το έτος εισαγωγής μας (υπ.αρ.12360/20.7.2017 ΚΥΑ), μετά το πέρας των θεωρητικών μαθημάτων και με σκοπό την ολοκλήρωση των σπουδών μας είμαστε υπόχρεοι στη συμμετοχή και παρακολούθηση εκπαιδευτικών εκδρομών συνολικής διάρκειας 65 ημερών.
Δυστυχώς, όμως, από τον Απρίλιο του 2021, με το πέρας των μαθημάτων μας, αντιμετωπίζουμε σωρεία προβλημάτων ως προς την ολοκλήρωση των σπουδών μας. Εδώ και 6 μήνες βρισκόμαστε όμηροι του Υπουργείου Τουρισμού και κάθε διοικητικού υπαλλήλου που εμπλέκεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ως προς την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εκδρομών μας, δίχως να λαμβάνουμε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εκδρομών μας και κατ’ επέκταση με την επαγγελματική μας αποκατάσταση. Η ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εκδρομών ακολούθησε το μοντέλο της αόριστης αναμονής από «εβδομάδα σε βδομάδα» και από «μήνα σε μήνα» με αποτέλεσμα την πλήρη αποχή μας από κάθε άλλη μορφή επαγγελματικής αποκατάστασης ή προγραμματισμού της ζωής μας που δυσκολεύει πλέον σε μεγάλο βαθμό και την επιβίωσή μας.
Στα συνεχή ερωτήματά μας σχετικά με την αιτία καθυστέρησης και μη πραγματοποίησης των εκδρομών μέσα στο καλοκαίρι, κατά το οποίο παρόλ’ αυτά ο τουρισμός κατάφερε να λειτουργήσει με λίγους σχετικά περιορισμούς (οργανωμένες ξεναγήσεις: ομάδες των 20 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και 40 ατόμων σε εξωτερικούς, ΦΕΚ Τεύχος B’ 3958/27.08.2021), λαμβάναμε ως απάντηση αφενός τη μόνιμη δικαιολογία της πανδημίας της COVID-19 και αφετέρου σχετική ΚΥΑ που απαγόρευε τις εκπαιδευτικές εκδρομές μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, καθώς και ασαφείς δικαιολογίες περί ανωτέρας βίας και διάφορων διοικητικών διαδικασιών οι οποίες τρέχουν και μένουν να ολοκληρωθούν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ασάφειας πληροφορηθήκαμε για μία σειρά ενεργειών από μέρος του Υπουργείου Τουρισμού, όπως αρχικά τη μείωση των ημερών των εκπαιδευτικών μας εκδρομών κατά 20% (υπ. αρ. 11413/2.7.2021 ΚΥΑ), η οποία στη
συνέχεια έγινε μεγαλύτερη (υπ. αρ. 18600/22.10.2021 ΚΥΑ) με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε 30 μέρες εκδρομών προσεχώς στα τέλη Νοεμβρίου αντί των προβλεπόμενων 65 με ένα Φ.Ε.Κ. το οποίο δεν εξηγούσε τους λόγους της μείωσής τους!
Παράλληλα, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό κανονισμό λειτουργίας κατά τον οποίο εισαχθήκαμε στη σχολή οι προορισμοί των εκδρομών περιλάμβαναν τόσο περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όσο και της νησιωτικής, αφαιρέθηκαν τελικά όλοι οι νησιωτικοί προορισμοί σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού (υπ.αρ. 19808/04.11.2021 ΚΥΑ). Προορισμοί τεράστιας πολιτιστικής και τουριστικής αξίας, με χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Δήλος, η Ρόδος, η Κέρκυρα κ. ά. Την ίδια ακριβώς μείωση των ημερών των εκπαιδευτικών εκδρομών, τον περιορισμό των εκπαιδευτικών εκδρομών μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις αντίστοιχες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμά τους όπως περιγράφηκαν παραπάνω έχει υποχρεωθεί να υποστεί και η Σχολή Ξεναγών Αθήνας.
Οι λόγοι για τους οποίους οδηγηθήκαμε τελικά σε αυτή τη δραματική μείωση των εκπαιδευτικών μας εκδρομών, αλλά και στην τρομερή καθυστέρηση πραγματοποίησής τους παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστοι. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι το αρχικό ποσό, με το οποίο υπεγράφη σύμβαση δημοσίου με τον ανάδοχο (που προέκυψε από
τον εθνικό διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου των εκπαιδευτικών μας εκδρομών) ήταν 116.345,97€ (ΑΔΑ:9ΚΤΞ465ΧΘΟ-22Ν), ενώ τελικά οι εκπαιδευτικές μας εκδρομές πρόκειται να πραγματοποιηθούν με απευθείας ανάθεση με το ποσό των 30.000€ (ΑΔΑ: ΨΕ3Ζ465ΧΘΟ-ΣΒ5). Για ακόμα μία φορά, οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό παραμένουν σε εμάς ασαφείς.
Η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να επαναλειτουργεί το έτος 2019 μετά από σχεδόν 10 χρόνια αδράνειας, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των μελλοντικών ξεναγών μαζί με τη σχολή της Αθήνας που είχε αρχίσει να επαναλειτουργεί λίγα χρόνια νωρίτερα (2017). Το 2020 επαναλειτούργησαν και οι Σχολές Ξεναγών Κέρκυρας, Κρήτης και Ρόδου. Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών χαιρετήθηκε από τους πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου με τρανταχτά λόγια και βαρύγδουπες εκφράσεις για τη σημασία του τουρισμού ως «βαριάς βιομηχανίας» του τόπου και την αυτονόητη, άρτια παρεχόμενη εκπαίδευση των «εκπροσώπων της χώρας μας», των ξεναγών. Δεδομένου ότι η σημερινή κατάσταση στις Σχολές είναι αυτή που περιγράφηκε πιο πάνω, τα συγκεκριμένα λόγια φαντάζουν κενά νοήματος, εμπαίζουν στην κυριολεξία τους μελλοντικούς ξεναγούς και κυρίως εκθέτουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του Υπουργείου Τουρισμού και της Διοίκησής του.
Ζητούμε την άμεση απάντηση στα ερωτήματά μας και να μας γνωστοποιηθεί χωρίς υπεκφυγές και άρνηση ευθυνών για ποιον λόγο καταλήξαμε στις συγκεκριμένες περικοπές.