Η ετήσια γιορτή της “Άλλης Θεσσαλονίκης”, το 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξελίσσεται και φέτος με μεγάλη επιτυχία. Όπως κάθε χρόνο, το τελευταίο 3ήμερο του Ιούνη, στις 29-30/6-1/7, αυτή τη φορά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη.
Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τις πύλες του τις προηγούμενες δύο ημέρες, παρακολούθησαν τις συζητήσεις, τα δρώμενα και τις συναυλίες του.
Όπως τονίζει η Αντιραστιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωσή της “Η χαρά της συμμετοχής και της δημιουργίας ανήκει σε όλες και όλους, μετανάστριες και ντόπιους, εργαζόμενες και άνεργους, νέους και νέες. Ενώνοντας τις δυνάμεις και τις ανάγκες μας στήνουμε και φέτος το μεγάλο φεστιβάλ της αντίστασης και των κινημάτων. Ένα φεστιβάλ όπου θα συναντηθούν η ελπίδα της αυτοοργάνωσης με τη δύναμη της αλληλεγγύης, ενάντια σε κάθε αποκλεισμό και μακριά από τη λογική της φιλανθρωπίας.”
Οι θεματικοί άξονες του φετινού αντιρατσιστικού φεστιβάλ, γύρω από τους οποίους θα κινηθούν και οι συζητήσεις είναι:
α. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και τη φασιστοποίηση της κοινωνίας,
β. Ο αποκλεισμός με τη μορφή της ανεργίας και η εκμετάλλευση με τη μορφή της επισφάλειας στους εργασιακούς χώρους,
γ. τα εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και η μεταξύ τους δικτύωση.
“Στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, στήνεται μια τριήμερη γιορτή, με δυο συναυλιακές σκηνές κάθε μέρα, με δεκάδες εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους, θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα, κουζίνες, και καθημερινό παιδότοπο με εκδηλώσεις για τα παιδιά. Όλα αυτά, με τη συμμετοχή 150 συλλογικοτήτων της πόλης και χιλιάδων πολιτών, ντόπιων και μεταναστών” αναφέρεται επιπλέον .
Να σημειωθεί ότι στις δύο συναυλιακές σκηνές που στήνονται θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 25 συγκροτήματα, χωρίς φυσικά καμία αμοιβή. Παράλληλα από τις 19:30 κάθε ημέρα στο χώρο του φεστιβάλ οργανώνονται συζητήσεις και εργαστήρια με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Σήμερα Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση για το συντονισμό των αντιφασιστικών δράσεων καθώς και η ενημέρωση για τις “περιαστικές καλλιέργειες και τα κινήματα διεκδίκησης ελεύθερων αστικών χώρων”, από μέλη της ομάδας Πέρκα, που με έναν ιδιότυπο τρόπο μας φιλοξενούν στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά.
Οι One Drop και οι Sabach θα κλείσουν μουσικά το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, τη μεγαλύτερη γιορτή αλληλεγγύης και αντίστασης που στήνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη.
Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του κάθε μέρα στις 19:00.
Το Πλήρες Πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:
Στο χώρο του Θεάτρου
Κυριακή 1/7
«Σόσταρ σεμ κόρκορου ‐ Γιατί είμαι μόνη;», Ομάδα Κοινωνικού Θεάτρου Δενδροποτάμου, 13’, 20.00.
«Όταν έρχεται ο ξένος», Θεατρική Ομάδα Μεταναστών του Σχολείου
«Οδυσσέας», 25’, 20.30.
«Τα Σύνορα», Θεατρική Ομάδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, 40’, 21.00.
Στο χώρο Προβολών 1
Κυριακή 1/7
Ντοκιμαντέρ – παρουσίαση από το δημιουργό: «Ο λόγος των αποκλεισμένων», του Γιώργου Κεραμιδιώτη, 30’, 20.30.
«dgtales ‐ ψηφιακές ιστορίες», από τους ανθρώπους που δούλεψαν στο Πόλυπολιτισμικό Ραδιόφωνό Community Voice, 42’, 21.15.
Όλες της ημέρες θα προβάλλονται ταινίες στα αραβικά και τα φαρσί, από την ομάδα μεταναστών του Στεκιού Μεταναστών.
Κυριακή:
-
Συνέλευση για την οργάνωση και το συντονισμό της Αντιφασιστικής Δράσης (Θεμ. Χώρος Αντιφασισμού α)
-
Asylum Protection Center: «Διαδικασία πολιτικού ασύλου σε Σερβία & Ελλάδα»
Εισηγήσεις: Ivana Jancic, νομική σύμβουλος/ Jovana Vincic, παιδαγωγός/ Jelena Vujanovic εξωτερικός συνεργάτης (Θεμ. Χώρος Κοινωνικής Αλληλεγγύης α)
-
Σύλλογος Αλβανών μεταναστών/τριών Μητέρα Τερέζα & Ομάδα Αλβανών Ποιητών “Dega e Blertë” (Το πράσινο κλαδί): «Mbrëmje poetike me poetë emigrantë/Βραδιά ποίησης με Αλβανούς ποιητές μετανάστες» (Χώρος Εργαστηρίων)
-
Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας: «Προβολή & Συζήτηση: Αντιμετωπίζοντας τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα τον καιρό της βαρβαρότητας: το πρόταγμα της αλληλεγγύης, το παράδειγμα της απεξάρτησης» (Θεμ. Χώρος Κοινωνικής Αλληλεγγύης γ)
-
Κίνημα Zeitgeist: «Προβολή & Συζήτηση: Οικονομία βασισμένη στους πόρους» (Χώρος Προβολών 2)
-
ΑΝΤΙΓΟΝΗ- κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία: «Βιωματικό Εργαστήρι για την Ξενοφοβία» (Θεμ. Χώρος Εργασίας β)
-
Νεολαία Συνασπισμού: «Η νεολαία σε κρίση, η πρόταση της Αριστεράς» (Θεμ. Χώρος Εργασίας α)
-
Πρώτη ομάδα ΠερΚα : «Οι περιαστικές καλλιέργειες και τα κινήματα διεκδίκησης ελεύθερων αστικών χώρων»
Εισήγηση: Αγκαθίδης Γιώργος (Θεμ. Χώρος Κοινωνικής Αλληλεγγύης β)
Εκθέσεις Φωτογραφίας:
Φωτογραφική ομάδα 35mm. <λίγο κοντά λίγο μακριά> και <προσωπεία>
Φωτογραφική ομάδα phasma2 photography <με φοβάσαι;>
Έκθεση Ζωγραφικής: <Άνθρωποι-Πρόσωπα-Διαφορετικότητες>
Θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα:
Κυριακή 1/7
«Σόσταρ σεμ κόρκορου-Γιατί είμαι μόνη;», θεατρικό δρώμενο από την ομάδα κοινωνικού θεάτρου Δενδροποτάμου, στις 20.00, διάρκεια 13’.
«Όταν έρχεται ο ξένος», θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του σχολείου
ελληνικής γλώσσας Οδυσσέας στις 20.30, διάρκεια 25’.
«Τα Σύνορα», θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στις 21.00, διάρκεια 40’.
Προβολές:
Κυριακή 1/7
«Ο λόγος των αποκλεισμένων»: ντοκιμαντέρ διάρκειας 30’,σκηνοθεσίας-σεναρίου του Γιώργου Κεραμιδιώτη, ο οποίος και θα το παρουσιάσει, στις 20.30
«dgtales – ψηφιακές ιστορίες που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που δούλεψαν στα Πόλυπολιτισμικό Ραδιόφωνό Community Voice, διάρκειας 42’, στις 21.15
Όλες της ημέρες θα προβάλλονται ταινίες στα αραβικά και τα φαρσί, από την ομάδα μεταναστών του Στεκιού.