in , ,

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί: «Καμία παραχάραξη δεν θα περάσει»

«Καμία παραχάραξη δεν θα περάσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και την προσπάθεια αλλοίωσης των ιστορικών γεγονότων που συντελείται κατά καιρούς από διάφορους παράγοντες της πόλης. Τελευταίο παράδειγμα η συζήτηση που άνοιξε εκ νέου ο Αντιδήμαρχος Χάρης Αηδονόπουλος που ανήρτησε σε προσωπική του σελίδα πως «οι Γερμανοι είχαν αποχωρήσει σαν κύριοι απο την πόλη, αφήνοντας Γερμανοντυμενους Τάταρους στρατιώτες για τυπικούς λόγους(!)» ενώ συμπλήρωσε πως «το απόγευμα της 30ης Οκτωβρίου αυτοί χωρίς παρενόχληση από κανέναν, αποχωρούν. Η Θεσσαλονίκη χωρίς την κατοχή του μαύρου φασισμού, στα πρόθυρα του κόκκινου φασισμού».

Η ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αναφέρει:

Διαπιστώνουμε ότι τις μέρες αυτές, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, αναζωπυρώνεται μία συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με συγκεκριμένες στοχεύσεις, διαστρεβλώσεις της ιστορίας και χαρακτηρισμούς όπως «το ΚΚΕ το ιερό τοτέμ της Ελληνικής Βουλής». Επισημαίνουμε λοιπόν τα παρακάτω:

Κάποιοι, ανάμεσά τους και κατέχοντες υπεύθυνες θέσεις, ενοχλούνται γιατί 80 χρόνια μετά, τα ιδανικά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης εξακολουθούν να εμπνέουν το λαό μας και να φωτίζουν τους αγώνες του σήμερα.

Όλη η προσπάθεια αυτή, έχει δύο στόχους, αφ’ ενός να μειώσει την συμβολή του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στην αντίσταση, από την άλλη να δικαιολογήσει την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αστικών πολιτικών δυνάμεων, που είτε βολεύτηκαν στο Κάιρο και το Λονδίνο , είτε «λούφαξαν» αποδεχόμενοι την κατοχή, είτε συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή. Δημιούργημά τους ήταν εξ’ άλλου τα προδοτικά Τάγματα ασφαλείας και οι ποικιλώνυμοι συνεργάτες των κατακτητών.

Έτσι επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι Ναζί κατακτητές αποχώρησαν από μόνοι τους από τη Θεσσαλονίκη.

Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και για να μαθαίνουν οι νεότεροι (οι συγκεκριμένοι κύριοι το γνωρίζουν καλά), παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία:

Από τις 16 ήδη του Οκτώβρη, οι δυνάμεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ (11ης Μεραρχίας) είχαν καταλάβει όλες της συνοικίες της πόλης, περιορίζοντας τους Γερμανούς στο κέντρο.

Παρά τις μηχανορραφίες των Εγγλέζων και την συμφωνία τους με τους Γερμανούς να αποχωρίσουν χωρίς ενόχληση από την πόλη, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ από όλα τα σημεία, προελαύνουν προς το κέντρο της πόλης.

Τα ξημερώματα της 30ης Οκτώβρη, τμήματα του ΕΛΑΣ απέτρεψαν την καταστροφή του εργοστασίου Ηλεκτρισμού, όπως και των σιταποθηκών του εργοστασίου Αλλατίνη από τους Γερμανούς.

Τα τμήματα του ΕΛΑΣ ήταν κυρίαρχα της πόλης, ενώ και κατά κύματα συνέρρεαν στο κέντρο της πόλης πανηγυρίζοντας χιλιάδες και χιλιάδες λαού.

Την επόμενη μέρα έγινε μεγάλη πάνδημη συγκέντρωση και παρέλαση χιλιάδων μαχητών του ΕΛΑΣ. Άδικα κοπιάζουν οι όψιμοι δήθεν υπερασπιστές της ιστορίας που τη διαστρεβλώνουν…

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς όλους τους αρμοδίους ότι ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Η αναθηματική πλάκα που υπενθυμίζει το ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ θα παραμείνει και θα αναβαθμιστεί.

ΚΑΝΕΝΑ ΒΕΒΗΛΟ ΧΕΡΙ δεν θα επιτρέψουμε να σηκωθεί και να τη βανδαλίσει.

ΔΕΝ ΧΥΘΗΚΕ ΜΑΤΑΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ, ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Το έπος της Εθνικής Αντίστασης ΘΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάλεσμα της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» στις ποδηλατοπορείες διαμαρτυρίας

Άφησαν 30χρονο άρρωστο Σύρο να πεθάνει στη νησίδα του Εβρου όπου τον επαναπροώθησαν