in , ,

Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο: «Να σταματήσει η απραξία και η αδράνεια της ΕΔΟΘ»

Με ανακοίνωσή τους οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο καλούν την πλειοψηφία της ΕΕ της ΕΔΟΘ να συγκαλέσει άμεσα Γενικό Συμβούλιο και να ξεκινήσουν οι δια ζώσης λειτουργίες των οργάνων της, ενόψει της ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα σημειώνουν πως τα σωματεία πρέπει να πετύχουν τον κλαδικό και πανεργατικό συντονισμό με στόχο προειδοποιητική 48ωρη απεργία και συγκεντρώσεις στις 31/5-1/6.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΔΟΘ στις 22.4.2021 επιβεβαίωσε τη βαθιά κρίση στην οποία την έχει βυθίσει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η υγειονομική και κοινωνική κρίση, λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από τη ΝΔ και την ομοβροντία των αλλεπάλληλων μέτρων και των αυταρχικών χτυπημάτων στα δημοκρατικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την μαζική αντίσταση εργαζομένων και νεολαίας, όπως έδειξε και η Πρωτομαγιάτικη Απεργία στις 6 Μάη. Η δύναμη του μαζικού κινήματος ήταν εξάλλου η μόνη που την ανάγκασε σε υποχωρήσεις –έστω και προσωρινά- στο σκληρό καθεστώς απαγορεύσεων του τυφλού και ατελέσφορου λοκ ντάουν και στο αντιδραστικό μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας που ετοίμασε για τον περασμένο Απρίλιο.

Έχουμε μπροστά την αναμέτρηση με το αντιλαϊκά μέτρα του «πακέτου ανάκαμψης» που είναι ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο, με τις ιδιωτικοποιήσεις στο επίκεντρο, το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την μάχη για τα ασφαλή και ανοιχτά σχολεία και σχολές. Και φυσικά την πάλη για την δημόσια υγεία.

Πού βρίσκεται η ΕΔΟΘ λοιπόν σε αυτό το σκηνικό; Ενώ στα θέματα της ημερησίας διάταξης υπήρχε σαν πρώτο η «Συζήτηση γύρω από τη διαδικασία διεξαγωγής του Συνεδρίου», τελικά όπως αποδείχτηκε το μόνο που ήθελαν οι δυνάμεις του προεδρείου ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ ήταν να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΔΟΘ, σε αναμονή νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου που θα δίνει τη δυνατότητα να αναβληθεί το συνέδριο της ΕΔΟΘ.

Η επίκληση της πανδημίας είναι προσχηματική, δεδομένου ότι στις 14 Μάη ανοίγει ο τουρισμός. Εξάλλου οι ίδιες δυνάμεις έχουν επιβάλλει το «συνδικαλιστικό λοκ ντάουν» και την εξαφάνιση της ΕΔΟΘ από αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα για τη δημόσια υγεία και την υπεράσπιση των κοινωνικών υπηρεσιών και των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα όργανα της ΕΔΟΘ δε συνεδριάζουν με ευθύνη του προεδρείου των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ, ενώ η τηλεδιάσκεψη του Γενικού Συμβουλίου στις 21.12.2021 διακόπηκε αυθαίρετα από τους ίδιους προκειμένου να μην υπάρξει καμία απόφαση, αφού πρώτα περίσσεψαν οι ύμνοι στην κυβέρνηση και τον… εαυτό τους. Σε περίοδο που δόθηκαν σκληρές μάχες με την καταστολή και το χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών με αφορμή την ιστορική απαγορευμένη πορεία του Πολυτεχνείου τον περασμένο Νοέμβρη η ΕΔΟΘ είναι απλά εξαφανισμένη. Μια στάση ιδιαίτερα βολική στην κυβέρνηση της ΝΔ που βρίσκει στήριξη για να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική.

Η τοποθέτησή μας σαν Παρεμβάσεις στο Δημόσιο ήταν σαφής και ξεκάθαρη: να επαναλειτουργήσουν άμεσα και δια ζώσης τα όργανα της ΕΔΟΘ, με την τήρηση των μέτρων προστασίας, να ολοκληρωθούν οι εκλογές αντιπροσώπων και να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούλη το συνέδριο που εκκρεμεί εδώ ένα χρόνο λόγω των συνθηκών. Μόνο με ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα θα μπορούσαμε να δώσουμε εξουσιοδότηση για την πρόσβαση του προεδρείου στους λογαριασμούς για λόγους λειτουργίας της ΕΔΟΘ. Οι παρατάξεις του ΠΑΜΕ και της Αγωνιστικής Συνεργασίας-ΕΑΕΚ, παρά τις αντιρρήσεις στις τοποθετήσεις τους έδωσαν εξουσιοδότηση χωρίς να διασφαλιστεί οτιδήποτε για τη λειτουργία της ΕΔΟΘ.

Την ίδια στιγμή οι διαδικασίες και το συνέδριο είναι απαραίτητα και γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεται το καθεστώς της αδιαφάνειας και των εκφυλιστικών φαινομένων καθώς:

· Δεν έχει κοινοποιηθεί η απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΕ των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ με βάση την οποία αποδίδονται στον ΟΑΣΘ τα 120.000 ευρώ περίπου που παρακρατήθηκαν με ευθύνη στελεχών ΔΗΣΥΠ-ΔΑΚΕ, συνεχίζοντας την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου.

· Δεν έχει κοινοποιηθεί η αντίστοιχη απόφαση και η σχετική συμφωνία με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με την ΕΔΟΘ σε ρόλο διαφημιστή των συμφερόντων του επιχειρηματία να προσπαθεί να εντάξει στο πελατολόγιο τα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων του δημοσίου τομέα, αντί να συμμετέχει στους αγώνες για δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη.

Ο κόσμος της εργασίας ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη του ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που θέλει να βάλει τα συνδικάτα και το όπλο της απεργίας στο γύψο για να ξεμπερδεύει με το 8ωρο και τα εργασιακά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή δίνει αγώνα για να αντιμετωπίσει την υγειονομική και κοινωνική κρίση. Σε αυτή τη μάχη θα μετρηθούν τα σωματεία και το συνδικαλιστικό λοκ ντάουν δεν μπορεί να γίνει καθεστώς στην ΕΔΟΘ. Γι’ αυτό και συνεχίζονται πρωτοβουλίες με τους εργαζόμενους με επίκεντρο και αναφορά στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Απαιτούμε από την πλειοψηφία της ΕΔΟΘ (ΔΗΣΥΠ-ΔΑΚΕ) την άμεση σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου της ΕΔΟΘ. Καλούμε τις άλλες δυνάμεις, ΠΑΜΕ και Αγωνιστική Συνεργασία σε κοινή πρωτοβουλία για απαίτηση σύγκλισης του Γενικού Συμβουλίου για να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και να διαμορφωθεί αγωνιστική πορεία για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

· Απαιτείται λαϊκός, πανεργατικός ξεσηκωμός για να μην περάσει αυτό το νομοθετικό τερατούργημα.

Μπροστά στο αντεργατικό νομοσχέδιο απαιτείται άμεση σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων, συμμετοχή και στήριξη κάθε προσπάθειας για κλαδικό και πανεργατικό συντονισμό με στόχο προειδοποιητική 48ωρη απεργία και συγκεντρώσεις στις 31/5-1/6. Νέο απεργιακό βήμα μόλις καταθέτει το νομοσχέδιο και γενικές συνελεύσεις για αποτίμηση και κλιμάκωση του αγώνα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Να αποαποικιοποιήσουμε την Hellas/ Να αποαποικιοποιήσουμε τα Βαλκάνια: Μια πρώτη Συνάντηση

Επιτροπή Αγώνα Διανομέων: «Ακόμα μια δικαίωση συναδέλφου και της επιτροπής!»