in

Παρατείνεται 15 μέρες η διαβούλευση για τα ΜΜΕ

Παρατείνεται 15 μέρες η διαβούλευση για τα ΜΜΕ

Δεκαπενθήμερη παράταση θα πάρει η διαβούλευση επί  του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ σύμφωνα με τον  γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Ο κ. Κρέτσος μίλησε στην ΕΡΤ για προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του άναρχου μιντιακού τοπίου της χώρας.  Ηρύθμιση που θα εφαρμοστεί βάσει των συνταγματικών επιταγών -που αναφέρουν ρητά ότι θα πρέπει να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους-, βάσει μιας γενικότερης ισονομίας αλλά και βάσει του άρθρου 15 του Συντάγματος περί πολυφωνίας και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης τόνισε ερωτηθείς αν μέχρι τώρα τα κανάλια δεν πλήρωναν τίποτα, ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί από το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος το ποια δάνεια εξυπηρετούνται και ποια όχι.

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι γνωστό ότι πολλά κανάλια είναι υπερχρεωμένα και παρ’ όλα αυτά είχαν άνεση να παίρνουν διάφορα δάνεια τη στιγμή που πάρα πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται ιδιαίτερα για να έχουν μια τραπεζική διευκόλυνση.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν επιχειρήσεις που επί 25 χρόνια έχουν προσωρινή άδεια λειτουργίας και στη συνέχεια αποκτούν τη δυνατότητα να είναι υπεύθυνοι για την ψηφιακή μετάβαση και να γίνονται και ψηφιακοί πάροχοι, κάτι που προηγούμενοι νόμοι το απαγορεύουν, σημείωσε καταλήγοντας, «Είναι σκάνδαλονα έχουμε ταύτιση του ψηφιακού παρόχου και του παρόχου περιεχομένου».

Ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι για πρώτη φορά γίνεται μια ριζοσπαστική τομή στον χώρο του μιντιακού και επικοινωνιακού συστήματος στην Ελλάδα. Θα υπάρχει, είπε, διαδικασία αδειοδότησης με τη μορφή της δημοπρασίας, τονίζοντας ότι μπαίνουν κανόνες ως προς το ποιος μπορεί να είναι καναλάρχης σε αυτή τη χώρα από μηδενική βάση.

Σύμφωνα με τον ίδιο  μπορούν να μπουν και νέα κανάλια από το εξωτερικό,  με την προϋπόθεση να μπορούν να δώσουν και αυτοί στοιχεία του πόθεν έσχες τους και γενικότερα αν είναι σωστοί με τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Τόνισε ωστόσο ότι δεν θα παρεμβαίνει κανείς στο περιεχόμενο εκπομπής τους καθώς υπάρχει ανεξάρτητη αρχή για αυτό, το ΕΣΡ.

Τέλος μιλώντας για το ΕΣΡ δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία στελέχωσης του ΕΣΡ με άρτιο τρόπο και συμπλήρωσε ότι, με βάση το αίτημα της Αρχής, η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ πηγαίνει 15 μέρες μετά την αρχική λήξη της (24 Αυγούστου) «καθώς επιθυμία όλων είναι αυτό το νομοθέτημα για τα ΜΜΕ να γίνει όσο πιο λειτουργικό και σύγχρονο».

Ο γενικός γραμματέας έθεσε θέμα νομιμότητας των υπαρχόντων μελών του ΕΣΡ, θέμα το οποίο χαρακτήρισε και πολιτικό. Έκανε λόγο για διχογνωμία πάνω στο ζήτημα κάνοντας αναφορά και στην απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που λέει ότι μπορούν να ανανεωθούν οι θητείες των τριών μελών του ΕΣΡ (αντί των τεσσάρων που ισχύει σήμερα) και να υπάρξει προκήρυξη μόνο για τα άλλα τρία μέλη της Αρχής. Ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι η εκλογή μελών του ΕΣΡ πρέπει να γίνεται με πρωτοβουλία της διάσκεψης των προέδρων τονίζοντας ότι το θέμα έγκειται στον Πρόεδρο ή την Πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των καναλαρχών που έκαναν λόγο για ρυθμισμένο τοπίο στην αγορά βασιζόμενοι στη λειτουργία της DIGEA, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκδικητική διάθεση αλλά θα πρέπει να τεθεί θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στα ΜΜΕ για να μην πέφτει ο πέλεκυς στην πλευρά των εργαζομένων με ομαδικές απολύσεις – και τελικά «πρέπει να σπάσει αυτό το απόστημα της διαπλοκής».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συλλαλητήρια στις 5 Σεπτέμβρη ενόψει ΔΕΘ

Μ. Κανελλοπούλου: Δεν θα είμαι ξανά υποψήφια