Γρήγορα γρήγορα, δύο μέρες αφού έγινε γνωστή την Τρίτη η απόφαση του ΣτΕ που καταργούσε εφεξής την απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου η οποία επέβαλε τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά όσων ζητούν άσυλο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε να επιβάλει ξανά γεωγραφικό περιορισμό και έστειλε σχετικό έγγραφο στον νέο διευθυντή της υπηρεσίας Ασύλου, ο οποίος είχε διοριστεί μόλις την προηγουμένη.
Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών
Ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας Μάρκος Καρραβίας, πριν καλά καλά προλάβει να αναλάβει επισήμως καθήκοντα, εξέδωσε νέα απόφαση, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο τελευταίο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, επικαλούμενη μεταξύ άλλων το έγγραφο του υπουργού.
Σύμφωνα με την απόφαση, «στους αιτούντες διεθνή προστασία οι οποίοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μέσω των νησιών Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου επιβάλλεται, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για την υλοποίηση της από 18-3-2016 Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, περιορισμός κυκλοφορίας τους στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο αντίστοιχα καθώς και για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας».
Σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που είχε προσφύγει μαζί με τους δικηγορικούς συλλόγους των νησιών στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο εναντίον της απόφασης γεωγραφικού περιορισμού, είναι ίσως η πρώτη κανονιστική απόφαση που επικαλείται ως αιτιολογία της την υλοποίηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας, η οποία παραμένει ζητούμενο αν αποτελεί νομικά δεσμευτικό κείμενο ή μια απλή πολιτική δήλωση.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το ΕΣΠ θα προσφύγει εκ νέου κατά της απόφασης του νέου διευθυντή της υπηρεσίας Ασύλου.
Η νέα απόφαση δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη το σκεπτικό του ΣτΕ πως ο γεωγραφικός περιορισμός επιβάλλει δυσανάλογη επιβάρυνση και υποβάθμιση των νησιών σε σχέση με άλλες περιοχές.
Ενδεικτικό των εσπευσμένων, αν όχι αλλοπρόσαλλων, ενεργειών του υπουργείου μετά την απόφαση του ΣτΕ είναι πως το βράδυ της Τρίτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι θα μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου, σημείωνε όμως ότι το θέμα ρυθμίζεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο ενσωματώνει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Πράγματι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή δίνει τη δυνατότητα επιβολής γεωγραφικού περιορισμού σε εξατομικευμένη βάση για λόγους ταχύτερης και αποτελεσματικότερης επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου.
Καθώς όμως το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να έχει ψηφιστεί πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, κρίθηκε προφανώς επιβεβλημένη η νέα απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας Ασύλου μπροστά στον κίνδυνο να εφαρμοστεί έστω και για μερικές μέρες η απόφαση του ΣτΕ και να μην υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός για ορισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα.
Για να μη μείνει αμφιβολία ποιος πραγματικά κυβερνά αυτό τον τόπο σε θέματα μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊής Επιτροπής, κατά την προσφιλή συνήθεια των ανώνυμων διαρροών, εξέφραζαν την ανησυχία τους για την απόφαση του ΣτΕ, σημείωναν όμως με νόημα ότι αυτό αποτελεί ζήτημα των ελληνικών αρχών.