Ψηφίστηκε επί της αρχής η σκανδαλώδης και αποικιοκρατική σύμβαση μεταξύ της «Ελληνικός Χρυσός» και του Δημοσίου για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η σύμβαση κυρώθηκε με 180 ψήφους από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν 119 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.
Η σύμβαση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εταιρείας προβλέπει την πλήρη παραίτηση του Δημοσίου από τις απαιτήσεις και αξιώσεις που είχε από την εταιρεία (λόγω παραβιάσεων της νομοθεσίας) ενώ παράλληλα δεσμεύεται να μην ασκήσει καμία αγωγή στο μέλλον. Η σύμβαση προβλέπει, επιπλέον, την πλήρη φοροαπαλλαγή της εταιρείας, η οποία θα συνεχίσει να στέλνει το μετάλλευμα που εξορύσσει σε χώρες του εξωτερικού και να μην δεσμεύεται για κανένα ανταποδοτικό όφελος προς την τοπική κοινωνία αν η κερδοφορία της δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της.
Στη μέγγενη των απαιτήσεών της θα πέσουν εκτός από το περιβάλλον της ΒΑ Χαλκιδικής, η γη, ο αέρας και το νερό της περιοχής και οι εργαζόμενοι καθώς οι ρήτρες που έχουν υπογραφεί προβλέπουν ότι το κριτήριο πρόσληψης θα είναι οι μισθολογικές απαιτήσεις της εταιρείας και όχι η εντοπιότητα. Συν τοις άλλοις η εταιρεία βρίσκεται πλέον αποδεσμευμένη από κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα επιβλέπουν την τήρηση των νόμων καθώς η ίδια θα ορίζει ελεγκτή που θα ελέγχει τυχόν παραβάσεις της…
Το Ελληνικό Δημόσιο δεν δικαιούται να επιβάλλει επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις (βλ. πρόστιμα) στην εταιρεία, οπότε η ίδια ανενόχλητη μπορεί να συνεχίσει να ρυπαίνει το ήδη επιβαρυμένο από την μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι περιβάλλον ενώ στις Σκουριές το πεδίο είναι πλέον ανοιχτό για την επιφανειακή εξόρυξη.
Τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος όσο και άλλοι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ μίλησαν ως καλοπληρωμένοι εκπρόσωποι της εταιρείας. Η σύμβαση είναι προφανές ότι έχει γραφτεί μόνο από την ίδια την εταιρεία χωρίς καμία παρέμβαση του Δημοσίου το οποίο δένεται χειροπόδαρα στις απαιτήσεις της.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εξόρυξης χρυσού θα είναι πολύ χειρότερο από το ήδη υπάρχον καθώς θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η Ολυμπιάδα και οι Μαύρες Πέτρες με εντατική εξόρυξη ενώ τα απόβλητα στον ΧΥΤΕΑ Κοκκινολάκα προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα.
Για την εν λόγω σύμβαση ουδέποτε έγινε ουσιαστική διαβούλευση, μόνο μια προσχηματική συζήτηση – παρωδία στο δημοτικό συμβούλιο και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Σφοδρή κριτική έκανε σύσσωμη η αντιπολίτευση εναντίον της σύμβασης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 να καταθέτουν ενστάσεις σχετικά με την αντισυνταγματικότητα άρθρων της. Ωστόσο όλες οι ενστάσεις απορρίφθηκαν. Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αποικιοκρατική σύμβαση σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου ενώ κατηγόρησαν τον υπουργό Περιβάλλοντος για «παράβαση καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», υποστηρίζοντας ότι με την τροποποίηση της σύμβασης παραχωρούνται όλα τα δικαιώματα του κράτους στην εταιρία, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.