Με αίτημα μαζικές προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς υγειονομικοί απ’ όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ στο πλαίσιο πανυγειονομικής απεργίας. Οι υγειονομικοί περιέγραψαν για ακόμη μια φορά τις συνθήκες που επικρατούν στο διαλυμένο από την υποστελέχωση ΕΣΥ χαρακτηρίζοντας “άνθρακες τον θησαυρό” όσον αφορά τις ανακοινωμένες από τον Υπουργό Υγείας προσλήψεις.
«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι τραγικό και η προκήρυξη που με διθυράμβους ανακοίνωσε ο Υπουργός περιλαμβάνει μόλις 8 θέσεις για τα τεράστια κενά που περιλαμβάνονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο Χρ. Καραχρήστος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) φέρνοντας ως παράδειγμα το αναισθησιολογικό του νοσοκομείου Ιπποκρατείου που για 18 κενές οργανικές θέσεις στην προκήρυξη του Υπουργείου προβλέπεται μόλις μία νέα θέση εργασίας. Αντίστοιχα, όπως είπε, σε πολλές κλινικές με πολλά κενά δε προβλέπεται καμία. «Ακριβώς αυτή την πρόκληση συνεχίζει ο Υπουργός την ώρα που μας λέει ότι για να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών και αύξηση του μισθού μας με βάση τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ θα χρεοκοπήσει η χώρα». Διερωτήθηκε παράλληλα: «η χώρα δεν χρεωκοπεί καθημερινά με τα δεκάδες εκατομμύρια που δίνονται στον κατασκευαστικό κλάδο για την υποτιθέμενη ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων είτε για να υπάρχει φρεγάτα 3 χιλ. μίλια μακριά από τη χώρα μας;».
«Δεν ανεχόμαστε να μας λέει “συμμορία της μιζέριας” ο “Υπουργός Εμπορίας της Υγείας” που έχει καταντήσει τα νοσοκομεία σε αυτή τη συνθήκη» κατέληξε.
Να αναφερθεί ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών της πόλης είναι κλειστό λόγω έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων. Και ενώ οι υγειονομικοί πολλές φορές έχουν επισημάνει ότι οι αίθουσες αυτές θα λειτουργούσαν αν γινόντουσαν 100 προσλήψεις νοσηλευτών χειρουργείων και 25 αναισθησιολόγων, το Υπουργείο τις κρατάει κλειστές. Μάλιστα η λειτουργία τους, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, θα μπορούσε σε έναν μόλις χρόνο να μηδενίσει τελείως τις λίστες αναμονής. Αντίθετα τη μόνη λύση που προκρίνει το Υπουργείο είναι οι ασθενείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να απευθυνθούν είτε στην εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων είτε στα ιδιωτικά. Επιπλέον, τα στοιχεία που δίνει η ΕΝΙΘ αναφέρουν ότι το 30% των οργανικών θέσεων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι κενό και υπολογίζεται ότι πρόκειται για πάνω από 800 κενά, τη στιγμή που η προκήρυξη του Υπουργείου αφορά μόνο οχτώ θέσεις νέων θέσεων εργασίας. Το Παπανικολάου έχει 18 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, το αναισθησιολογικό στο Ιπποκράτειο έχει 17 οργανικές θέσεις κενές και προκηρύσσεται μία ενώ στο ακτινολογικό του Παπανικολάου που έχει 6 κενές οργανικές θέσεις, προβλέπεται και πάλι μόνο μία.
Οι υγειονομικοί ζητούν τη στήριξη των ασθενών και γενικότερα των πολιτών για να ενισχυθεί η δράση τους με προμετωπίδα του αγώνα τα ζητήματα δημόσιας υγείας.
Από την πλευρά του ο Στέφανος Χατζηλιάδης, πρόεδρος του σωματείου του νοσοκομείου Αγ. Δημήτριος, και μέλος ΔΣ ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι το 1/3 των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου είναι κενό.
Επιπλέον, δήλωσε ότι το αφήγημα του Υπουργείου Υγείας ότι «“όλα πάνε καλά” απογυμνώνεται στα νοσοκομεία, στις μεγάλες ουρές που δημιουργούνται στα ΤΕΠ, στις μεγάλες λίστες για να χειρουργηθούν οι άνθρωποι». Το υπουργείο αντί να προβεί σε γενναία χρηματοδότηση και να δώσει ανθρώπινους μισθούς, το μόνο που κάνει είναι να ιδιωτικοποιηθεί το ΕΣΥ και να κλείνει το μάτι στους γιατρούς για να κάνουν ιατρείο εξωτερικό. Ας έρθει οποιοσδήποτε να δει τι συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία και να καταλάβει ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”».