in ,

Πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη: «Καμία παράσταση, καμία πρόβα, κανένα γύρισμα» για 48 ώρες:

Παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο διοργανώνεται αύριο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε για σήμερα Τετάρτη 1 και αύριο Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις της ενάντια στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών που προκαλεί το Προεδρικό Διάταγμα 85 καταργώντας τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Με σύνθημα «καμία παράσταση, καμία πρόβα, κανένα γύρισμα» οι σπουδαστές-στριες της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ καλούν σε συγκέντρωση στις 12 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.

«Υπάρχει μια καθιερωμένη αντίληψη πως οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι χορευτές και γενικότερα οι καλλιτέχνες είναι κάτι αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, ότι αποτελούν κομμάτι κάποιου άλλου, αόριστου, φάσματος που δεν το αγγίζουν ή επηρεάζουν τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Αυτήν την αντίληψη εμείς, οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. δεν την ενστερνιζόμαστε. Αντιλαμβανόμαστε καθημερινά τις δυσκολίες που διανύει σε όλους τους τομείς η κοινωνία μας, της οποίας αποτελούμε και εμείς αναπόσπαστο κομμάτι» σημειώνουν στο κάλεσμά τους.

Υπενθυμίζουν ότι στις 17/12/22 υπεγράφη προεδρικό διάταγμα (85/2022), βάσει του οποίου το πτυχίο όλων των δημόσιων, ημιδημόσιων και ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών εξισώνεται με το απολυτήριο του Λυκείου, ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα στο ΦΕΚ ως “μεταλυκειακή φοίτηση”!

«Η απόφαση αυτή καθιστά το πτυχίο μας διακοσμητικό, ένα “απολυτήριο Λυκείου” πάνω στο απολυτήριο Λυκείου, πάει ακόμα πιο πίσω τη συζήτηση που προϋπήρχε για την παροχή βασικής μέριμνας στους σπουδαστές των δραματικών σχολών (μειωμένο κόμιστρο, σίτιση, στέγαση) και μας στερεί τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης. Επιπλέον, ανοίγει τις πόρτες για ενδεχόμενη υποβάθμιση των επαγγελματικών απολαβών μας με την πρόφαση του “ανειδίκευτου εργάτη”, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος ζωής ολοένα κι αυξάνεται, και η φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων ολοένα και εντείνεται» δηλώνουν οι σπουδαστές-στριες απαιτώντας  την άμεση απόσυρση του προεδρικού διατάγματος 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό. Οι σπουδαστές-στριες διεκδικούν την αναβάθμιση των πτυχίων τους και τη δημιουργία ειδικής βαθμίδας (ΤΕ) καλλιτεχνών για την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Ζητούν ακόμη την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου και λοιπών Φοιτητικών Δικαιωμάτων καθώς και την άμεση ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ: 48 ώρες δίχως χορό

Τη συγκέντρωση και την απεργία στηρίζει και το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού καθώς και ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, όπως και στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος.

«40 μέρες μετά από μαζικές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, καταλήψεις των σπουδαστών και μαθητών αλλά και άσκηση θεσμικής πίεσης στην πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, το δίκαιο αίτημα σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου για απόσυρση των διατάξεων του ΠΔ 85/2022 που αφορά τους καλλιτέχνες, δίκαιη διαβάθμιση της ανώτερης εκπαίδευσης και άμεση ίδρυση ανώτατης βαθμίδας σπουδών αγνοείται και τίθεται σε αναβολή. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της κοινής γνώμης εμμένει σε αναληθείς δηλώσεις που προσβάλλουν την κοινή λογική, υποστηρίζει ότι ‘αναγνωρίζει’ το πρόβλημα και αγοράζει πολιτικό χρόνο δίνοντας αόριστες δεσμεύσεις για διευθέτηση μέσω ειδικών επιτροπών» σημειώνει το ΣΕΧΩΧΟ καλώντας σε σαράντα οκτώ ώρες δίχως χορό στα θέατρα, στην τηλεόραση, δίχως μαθήματα χορού σε ερασιτεχνικές, επαγγελματικές σχολές και studio, δίχως πρόβες και παραστάσεις.

Προχωράμε ακόμη πιο δυναμικά στην 48ωρη Απεργία

Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος κατηγορεί για εμπαιγμό την κυβέρνηση που έφερε στις 31 Ιανουαρίου την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι οι κάθε είδους αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών και του κατά περίπτωση άλλου συναρμόδιου Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για μία ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η τροπολογία δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. Επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά. Ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία Τ.Ε. κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν».

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των σπουδαστών των δραματικών σχολών της χώρας

«Η Αντιπροσωπευτική επιτροπή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ που εκφράζει το σύνολο των ηθοποιών του θεάτρου, καθώς και ο Σύλλογος εργαζομένων πάσης φύσης προσωπικού στο ΚΘΒΕ, εξακολουθούμε να δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των σπουδαστών των δραματικών σχολών της χώρας.

Εδώ και ενάμιση μήνα δεχόμαστε τον εμπαιγμό από τα αρμόδια υπουργεία τα οποία δεν έχουν προχωρήσει σε καμία λύση του τεράστιου προβλήματος που μας έχει δημιουργήσει το ΠΔ 85/2022» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους απαιτώντας την άμεση ανάκληση του ΠΔ διεκδικώντας την οριστική λύση του προβλήματος της διαβάθμισης των πτυχίων μας.

«Στηρίζουμε την 48ωρη απεργία και καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τις συλλογικότητες στο ΠΑΝ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ την Πέμπτη 2/2/23 στο άγαλμα Βενιζέλου στις 12:00».

Στηρίζει την 48ωρη απεργία και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη στήριξή της στην 48ωρη απεργία των καλλιτεχνών ζητώντας την απόσυρση του Π.Δ. 85/2022, που υποβαθμίζει και απαξιώνει τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 στην Πλατεία Συντάγματος.

«Τα καλλιτεχνικά σωματεία, οι σπουδαστές- σπουδάστριες των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών και οι μαθητές- μαθήτριες και καθηγητές- καθηγήτριες των μουσικών σχολείων σε όλη την χώρα εδώ και πολλές εβδομάδες πραγματοποιούν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά του συγκεκριμένου Π.Δ. που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια λυκείου και κατ’ επέκταση, όπως υποστηρίζουν, τους υποβαθμίζει επαγγελματικά.

Οι καλλιτέχνες χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας στην πράξη, καθώς ο κλάδος τους επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημική κρίση. Επαγγελματίες αναγκάστηκαν να μείνουν χωρίς δουλειά και να χάσουν μεροκάματα λόγω των lockdowns. Ειδικά σε μία περίοδο, κατά την οποία οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί και έρχονται να προστεθούν η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, η στήριξή τους είναι αναγκαία» αναφέρουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σκυφτοί περάσανε. Της Αθηνάς Παπανικολάου

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία της Πέλλας-Δραματικές ελλείψεις καταγγέλλουν οι γιατροί