Σύγχυση φαίνεται να επικρατεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να αποφασιστούν για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αναφορές και δημοσιεύματα ότι μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία των πρυτάνεων των τεσσάρων μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας συνομολογήθηκε η ανάγκη «παγώματος» της τοποθέτησης των ΟΠΠΙ, μέχρις ότου τα πανεπιστήμια να είναι έτοιμα σε επίπεδο υποδομών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Στο πλαίσιο αυτό η Καθημερινή έγραψε ότι η ηγεσία του υπ. ΠΡΟΠΟ σκέφτεται η πανεπιστημιακή αστυνομία να βρεθεί εκτός και πέριξ των πανεπιστημίων για να… φρουρεί την ευρύτερη περιοχή. Ένα δημοσίευμα που ουδέποτε διαψεύστηκε.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει έξι άνδρες των ΟΠΠΙ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να «κόβουν βόλτες» για χάρη του φωτογραφικού φακού και των τηλεοπτικών συνεργείων και στη συνέχεια να κρύβονται κυριολεκτικά πίσω από τα ΜΑΤ και την αύρα της ΕΛΑΣ.
Το πρωί της Παρασκευής διέρρευσε η πληροφορία ότι το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έλαβε και επίσημα την απόφαση να βγάλει εκτός πανεπιστημίων την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Λίγη ώρα αργότερα όμως εκδόθηκε ανακοίνωση διάψευσης, η οποία όμως έχει πολλαπλές αναγνώσεις.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει:
«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους και στα τέσσερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΑΠΘ) που έχουν οριστεί.
Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία των δυνάμεων αυτών στους χώρους των πανεπιστημίων πραγματοποιείται πάντα σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες πρυτανικές αρχές, στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας που έχουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια.
Συνεπώς, σημερινό δημοσίευμα ιστοσελίδας που αναφέρεται σε «προσωρινό φρένο» των περιπολιών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Παράλληλα οι δηλώσεις των συνδικαλιστών αστυνομικών από τη Θεσσαλονίκη που κάνουν λόγο για «θέατρο του παραλόγου» αλλά και η γνωστοποίηση των απανωτών αρνήσεων αστυνομικών να αναλάβουν τη διοίκηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στο ΑΠΘ δημιούργησαν εύλογες συζητήσεις για το αν μπορεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να υλοποιηθεί στην πράξη, ακόμα και όταν τα πανεπιστήμια θα έχουν προμηθευτεί κάμερες, εξοπλισμό ελέγχου της εισόδου των κτιρίων τους κ.α..
Η δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ κατά 5.000 ανθρώπων όλων των ηλικιών στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ και η οργισμένη αντίδραση φορέων, πολιτικών κομμάτων και της πλειοψηφίας της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης άλλαξαν τα δεδομένα της πολιτικής συζήτησης γύρω από το θέμα.
Ένα είναι βέβαιο. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι πανεπιστημιακοί και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας παραμένουν αταλάντευτα απέναντι στην εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, απέναντι στην καταστολή, τον φόβο και τον αυταρχισμό που επιφέρουν τα ΜΑΤ, οι αύρες νερού και άνδρες της Ασφάλειας, σε νέους και νέες που επιθυμούν να σπουδάσουν με όρους ελευθερίας και δημοκρατίας.
Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα υποχωρήσει μπροστά στις αντιδράσεις ή αν θα οδηγήσει την χώρα σε εθνικές εκλογές με τα γκλόμπ, τα δακρυγόνα και τις κρότου λάμψης πάνω από τα κεφάλια των φοιτητών και των φοιτητριών της χώρας.