in , , ,

ΠΑΜΕ: Όρκος πίστης στην εργοδοσία και το κράτος οι αποφάσεις ΓΣΕΕ και ΕΚΘ για τη ΔΕΘ

Τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΘ, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την ίδια στιγμή που η ΓΣΕΕ ενημέρωσε πως δεν θα υποδεχτεί τον πρωθυπουργό με κάποια συγκέντρωση αλλά με ημερίδα και συνέντευξη τύπου…

Το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Οι δηλώσεις των ημερών από τον πρόεδρο του ΕΚΘ Χάρη Κυπριανίδη είναι αυτές που θα περίμενε κανείς από εκπρόσωπο συμβιβασμένων δυνάμεων. Εκφράζοντας την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΘ δίνει όρκους πίστης στην εργοδοσία και στο κράτος.

Τι μας είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Κυπριανίδης; Την ώρα που σφαγιάζονται οι επικουρικές συντάξεις, που οι εργοδότες κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων, πατώντας και στα νέα όπλα που η κυβέρνηση τους παραχώρησε, το ΕΚΘ θα καλέσει τους εργάτες να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι του λόγω του ιού.

Η υποκρισία και ο ανορθολογισμός σε όλο τους το μεγαλείο! Τόσον καιρό και η ηγεσία του ΕΚΘ δεν έβγαλε άχνα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού: Τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τις σχολικές αίθουσες (που ετοιμάζουν να ανοίξουν χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας), και ακόμα τα υπερφορτωμένα πλοία και τους τουριστικούς προορισμούς όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα.

Την ώρα που τα νοσοκομεία για άλλη μια φορά φρακάρουν, μιας και η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο θωράκισης του ΕΣΥ, την ώρα που κυριολεκτικά και μεταφορικά καιγόμαστε, ο πρόεδρος του ΕΚΘ μαζί με την πλειοψηφία του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσουν ημερίδα με θέμα το πως θα διασφαλιστούν τα κέρδη των λίγων στο όνομα πάντα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πως για άλλη μια φορά θα πληρώσει ο λαός, σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Τα ίδια τα επιτελεία των εργοδοτών πανηγυρίζουν για το ότι ο τουρισμός για παράδειγμα παρουσίασε θεαματική «ανάπτυξη». Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι του κλάδου από αυτήν; Πάνω στην εντατικοποίηση και τα ρημαγμένα εργατικά δικαιώματα χόρτασαν κέρδη οι ξενοδόχοι και φέτος.

Τι άλλο μας είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ; Ότι με αφορμή τα rapid tests φαίνεται ότι η υγεία δεν είναι δωρεάν. Τώρα το διαπίστωσε; Ότι η υγεία μετατρέπεται γοργά, χάρη στις πολιτικές που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα τώρα το κατάλαβε;

Επειδή εμείς δεν συμμεριζόμαστε τον καημό τους να ορθοποδήσει η «οικονομία», αλλά οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες, καλούμε τους εργαζόμενους:

Το Σάββατο 11/09 στις 18:00 στην πλατεία ΧΑΝΘ διαδηλώνουμε με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, τηρώντας – όπως πάντα – όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για:
• Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων
• Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους
• Ουσιαστική στήριξη, χωρίς προϋποθέσεις όλων των ανέργων
• Ενίσχυση και σημαντική στελέχωση του ΕΣΥ

Την Τρίτη 31/08 στις 19:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου ενάντια στη νέα επίθεση σε βάρος της ασφάλισης και αμέσως μετά το συλλαλητήριο, θα πραγματοποιήσουμε συναυλία αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους, ενισχύοντας παράλληλα τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από ακραία φαινόμενα, πυρκαγιές και πλημμύρες.

Σε πείσμα των συμβιβασμένων ηγεσιών, είναι δεκάδες τα σωματεία που ήδη συνεδριάζουν και παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, αναπτύσσουν πρόγραμμα δράσης και παίρνουν συνεχώς νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες».

Η σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που ενημερώνει για την απόφασή της να μην καλέσει σε συγκέντρωση:

«Η ΓΣΕΕ, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο, αποφάσισε, κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, να μην πραγματοποιήσει Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Η απόφασή μας αυτή έλαβε πολύ σοβαρά υπόψιν, αφενός τη θέση που διατύπωσαν σε διαδικτυακή σύσκεψη οι περισσότερες οργανώσεις-μέλη μας, και αφετέρου τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα με τη γεωμετρική άνοδο κρουσμάτων, νοσούντων, νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, αλλά και θανάτων συμπολιτών μας.

Η Συνομοσπονδία αναλαμβάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις ευθύνες που τις αναλογούν, στο πλαίσιο της κοινωνικής της δραστηριοποίησης και της συνδικαλιστικής της λειτουργίας. Ο κόσμος της εργασίας δε θα αντέξει ένα νέο καθολικό ή ακόμα και τοπικά lockdown.

Δυστυχώς όμως οι αντιφάσεις και η ατολμία της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται και ο επαμφοτερισμός της αντιπολίτευσης για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Η κυβέρνηση εντείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε, ο οποίος εμπεριέχει αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις. Ένας νόμος που μεταξύ άλλων, κάνει την Επιθεώρηση Εργασίας Ανεξάρτητη Αρχή. Η Επιθεώρηση Εργασίας έγινε Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά η Κυβέρνηση και πολύ σωστά λέει, η Πολιτική Προστασία δε μπορεί να γίνει, γιατί ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Κράτους. Εδώ τα ερωτήματα είναι εύλογα. Η προστασία των εργαζομένων σε ποιον ακριβώς ανήκει; Δεν οφείλει να ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Κράτους;

Είναι ευθύνη όλων ημών που συνθέτουμε το κοινωνικό σύνολο να διαφυλάξουμε ταυτόχρονα ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας. Η ζημία που προκάλεσε η πανδημία διεύρυνε τις ανισότητες σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση, οι οποίες βάθυναν, καθώς η πανδημία παρέλυσε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή, o κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της αντίδρασης στην πανδημία συνεχίζει να ξετυλίγεται, ενώ άνθρωποι που ήδη δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια.

Σε όλα τα παραπάνω τα συνδικάτα προτάσσουν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο, στη νέα οικονομική περίοδο που συμβολίζει κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΓΣΕΕ θα τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της εργασίας σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Grand Palace στη Θεσσαλονίκη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κακοποιούσαν και βίαζαν 19χρονο – Δύο ιερείς κλήθηκαν για κατάθεση, προφυλακιστέος ο πατέρας του

Μέρα25: Το πρόσωπο της Μητσοτάκης Α.Ε. δεν αλλάζει