Το αίτημα για την άμεση επαναλειτουργία του εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου Λοιμωδών επανέλαβαν για ακόμη μια φορά μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και συλλογικότητες της πόλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο πλαίσιο συμβολικής κατάληψης στο κτίριο, η οποία κορυφώνεται σήμερα, παγκόσμια μέρα για την Υγεία. Το ΚΙΑ και οι συλλογικότητες που στηρίζουν το αίτημα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, που συμπληρώνουν πέντε μήνες, έτσι ώστε να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο που το είχε και το έχει ανάγκη η πόλη σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας.
Ο Γιάννης Ράπτης, γενικός γιατρός, εθελοντής του ΚΙΑ, υπενθύμισε πως το «Λοιμωδών» ήταν ένα ειδικό νοσοκομείο που διαχειριζόταν λοιμώδεις παθήσεις και έκλεισε το 2013 με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη με εντολή της Τρόικας στο πλαίσιο της περικοπής των δημόσιων δαπανών.
«Βλέπουμε και στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ότι το κράτος αποσύρεται από τις κρατικές δαπάνες οι οποίες μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα. Η ρητορική τότε ήταν ότι τα λοιμώδη νοσήματα δεν αφορούν τον πληθυσμό και ότι τα έχουμε εξαλείψει αλλά δυστυχώς το 2020 ήρθε ο κορονοϊός να μας αποδείξει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο ρυθμός με τον οποίο καταστρέφεται η φύση για καινούργιες πλουτοπαραγωγικές πηγές θα έχει ως αποτέλεσμα τα λοιμώδη να βρίσκονται μέσα στη ζωή μας. Η κατάληψη έγινε στο πλαίσιο δράσεων που αριθμούν πέντε μήνες. Χθες στη μέρα της πανελλαδικής απεργίας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δράση αυτή, που θα συμπεριλαμβάνει και τη σημερινή μέρα που είναι μέρα για την παγκόσμια υγεία» τόνισε.
Σχετικά με δημοσιεύματα που ανέφεραν σχέδια της κυβέρνησης και της 4ης ΥΠΕ ο χώρος να μετατραπεί σε χώρο για προληπτικές εξετάσεις σχολίασε πως το Κοινωνικό Ιατρείο ζητάει επίσημες ανακοινώσεις για το μέλλον του κτιρίου. «Έχουμε επιφυλάξεις και ερωτήματα για τα δημοσιεύματα και θα θέλαμε επίσημη ανακοίνωση για να τοποθετηθούμε. Εμείς συνεχίζουμε να λέμε ότι αυτός ο χώρος πρέπει να λειτουργήσει ως νοσοκομείο» πρόσθεσε.
Στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία, πολλά εκ των οποίων έκλεισαν ως δήθεν άχρηστα αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Ευθυμιάδης, γιατρός στο ΕΣΥ και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης αναφέροντας πως εκτός από την υποστελέχωση το προσωπικό των νοσοκομείων είναι κουρασμένο και γερασμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες που έχουν προκύψει. Σχολίασε μάλιστα ότι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου κλήθηκε να παραστεί και ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε.
«Θέλαμε να μας απαντήσει στα δημοσιεύματα τα οποία επικεντρώνονταν στο καθεστώς ιδιοκτησίας του κτιρίου. Υπενθυμίζουμε πως το “Λοιμωδών” παραχωρήθηκε από το Ιταλικό κράτος στο Ελληνικό Δημόσιο με αντίτιμο 75 ευρώ τον χρόνο και την υποχρέωση να παραμείνει δομή υγείας. Το να διαπραγματεύεσαι την κυριότητά του σημαίνει ότι θέλεις να αλλάξεις τον χαρακτήρα του. Συνεχίζουμε και δε θα σταματήσουμε, το νοσοκομείο ανήκει στην πόλη και ζητάμε να ανοίξει στελεχωμένο και ανακαινισμένο. Οι άνθρωποι που ήταν εδώ όταν έκλεισε το νοσοκομείο έφυγαν κλαίγοντας, γιατί η συναισθηματική σύνδεση των εργαζομένων με το νοσοκομείο είναι τεράστια. Η υγεία είναι θέμα όλων και όχι των ειδικών. Η πόλη πρέπει να το στηρίξει» δήλωσε.
Τη στήριξη της ΕΝΙΘ στις κινητοποιήσεις του ΚΙΑ εξέφρασε η Στέλλα Χονδροματίδου, μέλος της ΕΝΙΘ. «Τα νοσοκομεία της πόλης σήκωσαν όλο το βάρος της πανδημίας στην πόλη και είναι σήμερα υποστελεχωμένα. Η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας με το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ. Ο κόσμος πληρώνει ακριβά την υγεία του ακόμη και με τη ζωή του. Το ΕΣΥ χρειάζεται μαζικές προσλήψεις για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που προέκυψαν. Ζητάμε πέρα από το άνοιγμα του Λοιμωδών, προσλήψεις και επαναφορά των εργαζομένων που βρίσκονται είτε σε αναστολή ή είναι επικουρικοί και συμβασιούχοι και οι οποίοι-ες προσέφεραν στο σύστημα υγείας χρόνια τώρα».
«Σήμερα που η πανδημία έχει φύγει ως θέμα από την επικαιρότητα είναι πιο επείγον από ποτέ να κρατήσουμε ψηλά τα ζητήματα διεκδίκησης της δημόσιας υγείας» σχολίασε από την πλευρά του ο Νίκος Νικήσιανης, εκ μέρους του δημοτικού σχήματος «Πόλη Ανάποδα», η οποία έφερε το αίτημα για άνοιγμα του «Λοιμωδών» στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
«Θεωρούμε αυτονόητο για μια πόλη που πέρασε την τραγωδία του 2020 αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας να μη φύγουμε χωρίς ένα δίδαγμα. Τα νοσοκομεία δεν φτάνουν και εδώ έχουμε ένα νοσοκομείο εγκαταλελειμμένο, που είναι ωστόσο σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει. Το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει ομόφωνη απόφαση για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου και ζητάμε να τιμήσει τη ψήφο του και να διεκδικήσει με έμπρακτο τρόπο το άνοιγμα του» πρόσθεσε.
Σχετικά με τις διαρροές για τη νέα χρήση του χώρου επεσήμανε πως «και μόνο που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει αυτές τις διαρροές, αυτό συνιστά μια πρώτη νίκη του ΚΙΑ και των συλλογικοτήτων που κινητοποιούνται. Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει νοσοκομείο γιατί πρωτίστως αυτό έχει ανάγκη η πόλη. Οποιαδήποτε χρήση στην κατεύθυνση της υγείας θα είναι μια νίκη της διεκδίκησης αυτής και μια απόδειξη ότι χωρίς αγώνα τίποτα δεν γίνεται».
Σταυρούλα Πουλημένη