Η πλατφόρμα Cinobo αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά τη θέαση του κινηματογραφικού περιεχομένου και μας κρατά συντροφιά μέχρι να επιστρέψουμε αρχικά στους θερινούς και στη συνέχεια στην αγαπημένη μας σκοτεινή Μεγάλη Οθόνη. Στα μέσα του Απρίλη πρεμιέρα έκανε το “Παγίδα στο Διαδίκτυο” των Βιτ Κλούσακ και Μπαρμπόρα Χαλούποβα.
Γράφει ο Μίλτος Τόσκας
Ουσιαστικά ένα πείραμα που διεξήχθη στην Τσεχία προκειμένου να αποδειχθεί περίτρανα που μπορεί να οδηγήσει η διαστροφή ενήλικες ψυχικά άρρωστους και τραυματισμένους άνδρες. Μία αδιαμφισβήτητα ακτιβιστική πράξη που παρουσιάζει αρκετούς από τους κινδύνους που εγκυμονεί το ανεξέλεγκτο σερφάρισμα.
Το μείζον θέμα της παιδεραστίας σε πρώτο πλάνο. Κορίτσια 12 ετών απέναντι σε μία διαρκή απειλή. Κάθε φορά που ακούγεται ο ήχος της κλήσης … φόβος. Στόχος η αποπλάνηση. Κάποιοι αρκούνται σε μία εικόνα, άλλη ζητούν κάτι περισσότερο, μία τρίτη κατηγορία επιδιώκει συνάντηση. Αγνοούν τους κινδύνους. Τους εξιτάρει το ανήλικο κοριτσάκι. Αδυνατούν να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεων τους. Δεν τους απασχολεί ο αντίκτυπος, καθώς ό,τι συμβεί θα μείνει αποθηκευμένο μονάχα στο αρχείο της εφαρμογής. Κάτι που θυμίζει ραντεβού στα τυφλά με την προϋπόθεση της ασφάλειας της απόστασης. Όποιος δε βρει αυτό που θέλει απλά κλείνει και προχωρά παρακάτω. Κάποια στιγμή τα όρια ξεπερνιούνται. Ερχόμαστε αντιμέτωποι ακόμα και με την κτηνοβασία. Αηδιαστικό περιεχόμενο, πέρα για πέρα όμως ρεαλιστικό.
Αρκετοί θα υποστηρίξουν πως είναι μία κακή στιγμή, μία ατυχία που παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές της. Μέγα λάθος κι ατόπημα. Η συγκεκριμένη μορφή επικοινωνίας τείνει να καθιερωθεί. Τα σημάδια μένουν ανεξίτηλα στις παιδικές ψυχές. Κι εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι ήθελαν να εξερευνήσουν; Λάθη κάνουμε όλοι μας κι ειδικά οι έφηβοι. Συμπλεγματικές προσωπικότητες προσπαθούν να εξιλεωθούν και να εκμεταλλευτούν την ενδεχόμενη αφέλεια. Σημαντικό είναι επίσης να τονιστεί πως ακόμα χειρότερες εικόνες διαδραματίζονται μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Μία διαρκής απειλή.
Το σκηνοθετικό δίδυμο είναι αποφασισμένο να εμβαθύνει και να δώσει καθολικές διαστάσεις στο πρόβλημα. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε εδώ και περίπου δύο μήνες στην αναζήτηση της αρχής του μίτου ενός κυκλώματος που είναι υπεύθυνο για την τεράστια ζημιά σε νεαρά παιδιά στον χώρο του πολιτισμού. Πορνογραφικό υλικό βρέθηκε σε υπολογιστές, επιστολές ηλεκτρονικές και χειρόγραφες. Έχουμε την ελπίδα η δικαιοσύνη να θριαμβεύσει, ώστε να λυτρωθούν τα πραγματικά θύματα κι οι οικογένειές τους. Προφανώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια της Ευρώπης.
Μπορεί οι περισσότεροι να λένε πως στην εποχή μας πολύ δύσκολα κάποιος θα πέσει θύμα, ωστόσο η καθημερινότητα έρχεται να μας διαψεύσει πανηγυρικά. Η ανθρώπινη διαστροφή αποδεικνύεται πως δεν έχει όρια. Ως απόρροια της εποχής και των δυσκολιών της έχει χαθεί κάθε ηθική ισορροπία. Αρκετοί είναι έτοιμοι να προσφέρουν χρήματα, προκειμένου να “λάβουν” τη δόση τους. Αισθάνονται πως προφυλάσσονται πίσω από την ανωνυμία του Ιnternet ή στη χειρότερη δε νιώθουν πως απειλούν και προσβάλλουν. Η έλλειψη συνειδητοποίησης είναι ο χειρότερος εχθρός, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία.
Ανοίγει ένα μείζον θέμα μέσα σε 100΄. Κινηματογραφικά μπορεί να μην μιλάμε εκ προοιμίου για αριστούργημα, οι ταινίες τεκμηρίωσης όμως έχουν το χαρακτηριστικό να κραυγάζουν, να προειδοποιούν και να γνωστοποιούν ένα μείζον πρόβλημα σε ολόκληρη την κοινότητα. Κι εδώ έρχεται η ζωή και συναντά την τέχνη, όπως η μυθοπλασία το ντοκιμαντέρ. Επιβάλλεται να παρουσιαστεί και να συζητηθεί. Ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και προτάσεις για την ασφάλεια και τις λύσεις σχετικά με την προστασία των ανηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα.