Με το σύνθημα «Ούτε κάψιμο-ούτε θάψιμο: Ανάσα υγείας και ελευθερίας» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην καύση απορριμμάτων, στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης με συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές περιοχές της χώρας.
Στη Θεσσαλονίκη τη δράση διοργάνωσε στον Λευκό Πύργο η «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων». Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν συλλογικότητες τόσο από τα δυτικά όσο και από τα ανατολικά τη πόλης, και ειδικά από τις περιοχές που πρόκειται να εγκατασταθούν οι τεράστιες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που θα παράγουν το απορριματογενές καύσιμο RDF- SRF, που θα χρησιμοποιούν ως φθηνό καύσιμο μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες, όπως το ΤΙΤΑΝ -που έχει λάβει τη σχετική άδεια- αλλά και η ΑΓΕΤ στο Βόλο με πολλές συνέπειες στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Η καύση σκουπιδιών προβάλλεται από τη κυβέρνηση ως περιβαλλοντική λύση που έχει δήθεν στόχο τη μείωση των παραγόμενων εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα. Στην πραγματικότητα, όμως, σύμφωνα και με σχετικές επιστημονικές μελέτες, θα γεμίσει τον αέρα των πόλεων με καρκινογόνες ουσίες, καθώς από την καύση παράγονται φουράνια, διοξίνες και εξαιρετικά επικίνδυνα μικροσωματίδια ρύπων.
Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη οι εξελίξεις με τις άδειες προχωρούν γρήγορα γιατί εκτός από τη διεύρυνση της άδειας που έλαβε εν μέσω πανδημίας τον Μάρτιο το ΤΙΤΑΝ, πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε από τον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια ο διαγωνισμός για την κατασκευή ΜΕΑ στην Μαυρορράχη. Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει ότι διεκδίκηση του κινήματος είναι «μια άλλου τύπου διαχείριση με εφαρμογή της διαλογής στην πηγή με σύστημα πολλαπλών κάδων και ρευμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης».
Αντί για χωματερές, μονάδες καύσης και Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), οι συλλογικότητες που αντιτάσσονται στην καύση προτάσσουν περισσότερες δομές διαλογής των ανακυκλώσιμων και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων, δηλαδή δομές με δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, που θα λειτουργούν με για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι τα κέρδη της «βιομηχανίας των απορριμμάτων».
Δημοτικά σχήματα και πολιτικές συλλογικότητες συμμετείχαν επίσης στη διαμαρτυρία πραγματοποιώντας πορεία με τη συνοδεία μουσικής από το «Κρουστόφωνο» στην παραλία, η οποία κατέληξε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό οι συλλογικότητες επιρρίπτουν ευθύνες και στον ίδιο τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης γιατί με την έγκρισή του περνάει ένα σχέδιο που ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών για να κατασκευαστούν φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας σκουπιδιών, τις οποίες θα διαχειρίζονται εργολάβοι ιδιώτες (ΣΔΙΤ,) υπονομεύοντας και το μέλλον της ανακύκλωσης αλλά και τη δημόσια υγεία.