Εξετάστηκαν το πρωί της Παρασκευής οι προσφυγές του Δήμου Θεσσαλονίκης ενάντια στις αποφάσεις του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Αθ. Καρούντζου, οι οποίες ακύρωναν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την μη άσκηση ένδικων μέσων κατά των συμβασιούχων της πρώην ΚΕΤΑ που είχαν δικαιωθεί πρωτοδίκως.
Στη διάρκεια της εξέτασης των προσφυγών του Δήμου Θεσσαλονίκης από την Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσωπώντας τον Δήμο επανέλαβε προφορικά στα μέλη της Ειδικής Επιτροπής, την επιχειρηματολογία που τεκμηριώνει την πολιτικά αβάσιμη ακύρωση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της διοίκησης του Δήμου ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «η νομική επιχειρηματολογία του ΓΓ της Αποκεντρωμένης βασίστηκε στην εσφαλμένη παραδοχή ότι πρόκειται για υποθέσεις που έχουν μισθολογικές συνέπειες. Όμως, το ζητούμενο στην συγκεκριμένη υπόθεση ήταν μόνον ο νομικός χαρακτηρισμός των επίδικων έννομων εργασιακών σχέσεων και η διάγνωση υποχρέωσης ή μη του εργοδότη για απασχόληση των εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική πλευρά της υπόθεσης, τονίστηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, για άλλη μια φορά, το αποφασιστικό δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου να λάβει μια τέτοια απόφαση (μη άσκησης ένδικων μέσων σε δεύτερο βαθμό)».
Το… περίεργο της ανακοίνωσης της διοίκησης είναι πως σημειώνει ότι «Όπως προκύπτει απ’ το περιεχόμενο των ένδικων μέσων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε να ασκήσει τα ένδικα μέσα, εξαιτίας των αποφάσεων του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακύρωσαν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ακυρώνοντας κατά συνέπεια το κυριαρχικό δικαίωμα του Δήμου, με γνώμονα το συμφέρον του, να μην ασκήσει ένδικα μέσα. Κατά συνέπεια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην άσκηση ένδικων μέσων εξαναγκαζόμενος απ’ τη στάση που τήρησε ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στάση που ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσβάλλει και αμφισβητεί τη νομιμότητά της με κάθε νόμιμο τρόπο».
Δηλώνει δηλαδή η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πως «εξαναγκάστηκε» να παραβιάσει την απόφαση του αιρετού οργάνου, του Δημοτικού Συμβουλίου δηλαδή. Η διοίκηση Μπουτάρη δηλαδή φαίνεται πως «δεν αντέχει» στην όποια πολιτική σύγκρουση, με την όποια διαφωνία προκύπτει. Δημιουργεί δηλαδή την αφήγηση της «διαφορετικής» και «μη διαπλεκόμενης» διοίκησης, στην πραγματικότητα όμως υποκύπτει στις πολιτικές επιλογές των «από πάνω» και συγκεκριμένα στις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται πως το θέμα έχει απασχολήσει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τον Δεκέμβρη του 2014 καθώς η αντιπολίτευση, πλην της παράταξης του κ. Καλαφάτη, κατηγόρησε τη διοίκηση για κατάργηση του Δημοτικού Συμβουλίου και των αποφάσεων του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε στηρίξει τις δικαστικές μάχες των συμβασιούχων του Δήμου οι οποίοι διεκδικούν να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Κωλοτούμπα ν.236 από την διοίκηση Μπουτάρη
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης όμως, στις 2/02/2015 η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μια νέα γυμναστική επίδειξη, στο θέμα της αποπληρωμής των κλεμμένων της περιόδου Παπαγεωργόπουλου.
Η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα που ζητά να σταματήσει ο Δήμος και οι δημότες της πόλης να πληρώνουν για δεύτερη φορά τα κλεμμένα του έγκλειστου πρώην Δημάρχου.
Στο παρελθόν η διοίκηση απέρριπτε την πρόταση της διεκδίκησης από το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να ανακληθούν οι ΚΥΑ βάσει των οποίων έγινε ο συμψηφισμός των κλοπιμαίων της υπεξαίρεσης. Με την νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όμως η διοίκηση συμφώνησε…
Ιάσων Μπάντιος
Photo Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC