in ,

Ως τέλος Οκτώβρη οι επαναπροωθήσεις προσφύγων προς Ελλάδα

Ως τέλος Οκτώβρη οι επαναπροωθήσεις προσφύγων προς Ελλάδα

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη επιστροφή αιτούντα διεθνή προστασία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εκ νέου ενεργοποίησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου.

Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η περίπτωση του πρόσφυγα που αναμένεται να είναι η πρώτη επιστροφή αιτούντα άσυλο στην Ελλάδα τέλος του Οκτώβρη,  πρόκειται για αίτημα επιστροφής που απέστειλε η Γερμανία και το οποίο η ελληνική πλευρά έκανε αποδεκτό. Ο αιτών, υπήκοος τρίτης χώρας, είχε λάβει θεώρηση εισόδου (βίζα) για να ταξιδέψει στην Ελλάδα και στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία, όπου κατέθεσε αίτημα ασύλου. Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, υπεύθυνο κράτος για να εξετάσει τον φάκελό του είναι το κράτος που χορήγησε τη θεώρηση εισόδου, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα.

Ενεργοποιείται ο Κανονισμός του Δουβλίνου

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου για την επιστροφή μεταναστών και αιτούντων άσυλο ενεργοποιήθηκε ξανά για την Ελλάδα στις 15 Μαρτίου 2017 και αφορά άτομα που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την ελληνική επικράτεια και συνελήφθησαν σε άλλα κράτη μέλη. Ο Κανονισμός δεν εφαρμοζόταν από το 2011, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η χώρα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, για κάθε αιτούμενη επιστροφή θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ του ενδιαφερόμενου κράτους- μέλους και των ελληνικών Αρχών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 η χώρα έχει δεχθεί 1.003 αιτήματα επιστροφών από τις ακόλουθες χώρες: Αυστρία (4), Βέλγιο (24), Γερμανία (891), Γαλλία (6), Ελβετία (39), Ηνωμένο Βασίλειο (1), Νορβηγία (24), Ολλανδία (3), Σλοβενία (5), Σουηδία (3), Τσεχία (1), Εσθονία (1) και Λουξεμβούργο (1). Από τα αιτήματα αυτά έχουν απορριφθεί 486, έχουν γίνει αποδεκτά 35, έχουν ανακληθεί 38 και βρίσκονται σε εκκρεμότητα απάντησης 444.

Τα 35 αιτήματα που έχουν γίνει αποδεκτά από την Ελλάδα προέρχονται από το Βέλγιο (3), τη Γερμανία (28), την Ελβετία (2), τη Νορβηγία (1) και την Ολλανδία (1).
Σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά την αποδοχή του σχετικού αιτήματος από την Ελλάδα, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ανακοινώνει την ημερομηνία, κατά την οποία προγραμματίζεται η μεταφορά και ρυθμίζει τα διαδικαστικά της μεταφοράς προς την Ελλάδα.
 
Όπως αναφέρουν πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου, για όσους επιστραφούν έχει εξασφαλιστεί η στέγαση μετά την άφιξή τους και θα κατευθύνονται αμέσως στις υπάρχουσες δομές. Επιπλέον, κατά την άφιξή του στην Ελλάδα ο αιτών θα ενημερώνεται με διερμηνέα για τη διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει. Εφόσον είχε υποβάλει αίτημα ασύλου εδώ, η διαδικασία συνεχίζεται από το σημείο διακοπής της. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβάλει, έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτημα διεθνούς προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι, την δραματική και επιδεινούμενη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη Σάμο υπογράμμισαν με πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που περιέγραψαν πως περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι παραμένουν συνωστισμένοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας μόλις 700 ατόμων και εκατοντάδες, αναγκάζονται να κατασκηνώνουν στη δασική περιοχή γύρω από αυτό χωρίς, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής.

Πηγή: thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ

#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess