Με τρεις νενομισμένους όρκους ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών. Πρώτα δόθηκε ο θρησκευτικός όρκος παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ακολούθησε ο θρησκευτικός όρκος στο Κοράνι από δύο μουσουλμάνους βουλευτές και τέλος ο πολιτικός όρκος.
Οι βουλευτές ορκίσθηκαν στο Ευαγγέλιο: «ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους και πολλές υπομονές».
Σημειώνεται ότι στο Κοράνι ορκίσθηκαν μόνο οι Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και Αχμέτ Ιλχάν (Ποτάμι), ενώ ο Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ) έδωσε πολιτικό όρκο.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο. Με παραίνεση του Ν. Κακλαμάνη εγέρθησαν όλοι οι βουλευτές, όπως είχε γίνει και στον θρησκευτικό όρκο. «Διαβεβαιώνω στην τιμή και την συνείδησή μου ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου», ήταν ο όρκος που έδωσαν οι βουλευτές.
Στη νέα Βουλή το γυναικείο φύλο εκπροσωπείται μόλις από 59 βουλευτίνες, (10 λιγότερες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο), ενώ την πρωτοκαθεδρία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 32 βουλευτίνες και ακολουθεί η ΝΔ με 11.
Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπροσωπεύεται από 145 βουλευτές, η ΝΔ από 75, η Χρυσή Αυγή από 18, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) θα εκπροσωπείται από 17 βουλευτές, το ΚΚΕ έχει εκλέξει 15, το ΠΟΤΑΜΙ 11, οι ΑΝΕΛ 10 και η Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές.
Στη νέα Βουλή εισέρχονται για πρώτη φόρα 61 βουλευτές, 42 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ, 5 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), 2 από το ΚΚΕ, ένας από το Ποτάμι, 2 της ΑΝΕΛ και 6 της Χρυσής Αυγής.
Παράλληλα, επανέρχονται 9 παλαιότεροι βουλευτές που δεν είχαν εκλεγεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις: Δύο με τη ΝΔ (Κατερίνα Παπακώστα και Κώστας Κοντογεώργος), τρεις του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Μανιάτης, Χαρά Κεφαλίδου και Μιχάλης Τζελέπης), ένας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάρκος Μπόλαρης που παλαιότερα εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ, ένας στο Ποτάμι, ο Αχμέτ Ιλχάν, που έκανε μεταγραφή από τη ΝΔ, και δύο στη Χρυσή Αυγή, οι Δημήτρης Κουκούτσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τη χωροταξική διάταξη των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη άλλαξε λίγο τον κοινοβουλευτικό χάρτη.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νικήτας Κακλαμάνης, μετά από συνεννόηση όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις πρώτες σειρές των εδράνων. Έτσι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα ξανακαθίσουν στα ίδια μεσαία έδρανα όπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη θα καθίσουν στη μέση του άνω δεξιού διαζώματος, ανάμεσα σε ΝΔ και ΑΝΕΛ.
Την Κυριακή η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής
Την Κυριακή, επίσης, στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικεί το αξίωμα. Την υποψηφιότητα του κ. Βούτση πέραν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σημειώνεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236.
Τη Δευτέρα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ μιλούν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η εκλογή του Προεδρείου της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, το Προεδρείο της Βουλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τον πρόεδρο, επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς.
Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης.
Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης.
Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια, μυστικά, με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 235 ψήφων.
Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος. Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη.
Photo Credit: Menelaos Myrillas / SOOC