Το χαμηλότερο ποσοστό εργασίας έχει η Ελλάδα μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με έκθεση του οποίου κάποια βελτίωση προβλέπεται ως το τέλος του 2016 .
«Κάποια βελτίωση προβλέπεται έως το τέλος του 2016, αν και οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις αυτές για την αγορά εργασίας», αναφέρει η έκθεση: «Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν το υψηλότερο στον ΟΟΣΑ (25,6% τον Μάρτιο) και οι τρεις στους τέσσερις άνεργους αναζητούν εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο».
Τα ποσοστά ανεργίας της Ελλάδας και της Ισπανίας θα κινούνται πάνω από το 20% έως το τέλος του 2016, σύμφωνα με την έκθεση.
Η κρίση έπληξε σε μεγάλο βαθμό την νεολαία. Το 50% σχεδόν των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών να είναι άνεργοι, ένα ποσοστό υπερτριπλάσιο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, το 27% των νέων ηλικίας 15-29 ετών ήταν χωρίς εργασία και χωρίς επιμόρφωση ή εξειδίκευση. Αν και το σχετικό ποσοστό ήταν ιστορικά υψηλότερο στην Ελλάδα από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, η διαφορά εκτινάχθηκε από τις 3 στις 13 ποσοστιαίες μονάδες από την έναρξη της κρίσης, σημειώνει η έκθεση.
Η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2012 κατά 22% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους μικρότερους των 25 ετών είχε ως αποτέλεσμα ο λόγος του κατώτατου προς τον μέσο μισθό να μειωθεί στο 45%, που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (50%). «Επιπλέον, αν ληφθούν υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές και η έλλειψη εργασιακών επιδομάτων, οι καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων με κατώτατο μισθό είναι πολύ χαμηλές», σημειώνει η έκθεση.
«Η πρόσφατη πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τον μήνα θα ήταν μία σημαντική αύξηση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των ιστορικά υψηλών ποσοστών ανεργίας. Μία εναλλακτική στρατηγική για την αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων με κατώτατο μισθό θα ήταν να μειωθούν οι εισφορές τους για την κοινωνική ασφάλιση ή να καθιερωθούν εργασιακά επιδόματα», παρατηρεί ο ΟΟΣΑ και προσθέτει:
«Η ενεργός στήριξη στην Ελλάδα για την εργασία των άνεργων και των χαμηλόμισθων παραμένει περιορισμένη», τονίζει ο ΟΟΣΑ. «Καθώς οι αγορές εργασίας ανακάμπτουν και η δυνατότητα στήριξης της εργασίας διευρύνεται, τα κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να συνδέονται σταδιακά με την ενεργό συμμετοχή στην αναζήτηση εργασίας και επαναπασχόληση»
Με βραδύ ρυθμό η ανάκαμψη
Σύμφωνα με την έκθεση η ανάκαμψη της εργασίας στον ΟΟΣΑ ενισχύεται με βραδύ ρυθμό, αλλά οι θέσεις εργασίας θα παραμείνουν πολύ λιγότερες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα στις περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έως το τέλος του 2016. Σήμερα περίπου 42 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι στις χώρας του ΟΟΣΑ, λιγότεροι από τα 45 εκατομμύρια το 2014, αλλά 10 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με πριν από την κρίση. Η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους 18 μήνες και να φθάσει στο 6,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ θα παραμείνει πάνω από το 20% στην Ελλάδα και την Ισπανία.
