Την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και των κοινωνικών εισφορών για τους μισθωτούς σε 26 από τις 34 χώρες το 2011 διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ.
Οι φορολογούμενοι στην Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Πορτογαλία και η Σλοβακια ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Εκείνοι στη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είδαν πτώση της φορολογική επιβάρυνση τους.
Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, είναι μία από τις χώρες του ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση του εισοδήματος των μισθωτών και ιδιαίτερα αύτων με οικογένεια.
Μεταξύ 2000 και 2011, η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε για όλους τους τύπους οικογένειας που αναλύονται στην έκθεση για την φορολόγηση των μισθών, και η διαφορά σε σύγκριση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 4 ποσοστιαίες μονάδες για τα περισσότερα από τα είδη οικογένειας κατά τη διάρκεια των 11 ετών. Το 2011, για τις μονογονεϊκές χαμηλόμισθες οικογένειες, η φορολογική επιβάρυνση ήταν 19 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ήταν 12 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο για ένα ζευγάρι μισθωτών με 2 παιδιά. Για άλλους τύπους οικογένειας η φορολογική επιβάρυνση ήταν επίσης υψηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αλλά οι διαφορές ήταν λιγότερο σημαντικές.
Η φορολογική επιβάρυνση για το κόστος εργασίας μειώθηκε το 2010 – 2011 για τα περισσότερα είδη της οικογένειας ως αποτέλεσμα της μείωσης του μέσου μισθού. Μόνο οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά είδαν αύξηση της φορολογίας ενώ μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα παρουσίασαν επίσης αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης τους κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Η φορολογική επιβάρυνση στην φορολογία των αποδοχών υπολογίζεται με βάση τις μέσες ακαθάριστες αποδοχές των μισθών των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό. Ο αντίστοιχος ετήσιος μέσος όρος ακαθάριστου μισθού το 2011στην Ελλάδα ανερχόταν σε 15.729 ευρώ.