Το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε του ματς της Γερμανίας με την Ουγγαρία, με την UEFA να αρνείται να ντύσει το στάδιο «Αλιάντς Αρένα» στα χρώματα του ουράνιου τόξου ως ένα μήνυμα στήριξης προς την ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα όπως είχε αιτηθεί ο Δήμος του Μονάχου, είχε συνέχεια.
Χιλιάδες ήταν οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στις εξέδρες κρατώντας σημαίες στο χρώμα του ουράνιου τόξου στα χέρια τους ως στήριξη στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ενώ αντιδράσεις για την άρνηση της UEFA υπήρξαν και από την Διεθνή Αμνηστία.
Ένας φίλαθλος μάλιστα ξέφυγε κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Ουγγαρίας εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και, μπροστά στους παίκτες, ανέμισε τη σημαία του ουράνιου τόξου σε ένδειξη αλληλεγγύης στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, που στοχοποιείται και περιθωριοποιείται από την ουγγρική κυβέρνηση.
Στις «καθυστερήσεις» η συνυπογραφή της Ελλάδας σε κείμενο καταδίκης της Ουγγαρίας
Η Ελλάδα καταψήφισε τελικά τον ομοφοβικό νόμο της Ουγγαρίας, συνυπογράφοντας το κείμενο μαζί με άλλες 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο νόμος που ψηφίστηκε από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz και του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, βρίσκοντας απέναντι του χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Ουγγαρίας, απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «υπάρχουν περιεχόμενα που τα παιδιά κάτω από μια συγκεκριμένη ηλικία μπορούν να παρερμηνεύσουν και που μπορεί να έχουν επιζήμια επίδραση στην ανάπτυξή τους στη δεδομένη ηλικία, ή τα παιδιά απλά δεν μπορούν να επεξεργαστούν, και επομένως θα μπορούσαν να συγχέουν τις αναπτυσσόμενες ηθικές τους αξίες ή την εικόνα τους για τον εαυτό τους ή κόσμο».
Σύμφωνα με την τροπολογία «η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και τη ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που έχει ως στόχο «την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».
Απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δήλωση καταδίκης συνυπέγραψαν το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ τελευταία στιγμή υπέγραψαν οι Αυστρία και η Ελλάδα, ενώ τέλος η Πορτογαλία δεν υπέγραψε καθώς βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ.
Χαρακτηριστικό της οριακής -χρονικά αλλά κυρίως πολιτικά- στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν και το σχόλιο του Ιρλανδού Υπουργού Εξωτερικών Τόμας Μπερν που «καλωσόρισε την αλλαγή πλεύσης της Αυστρίας και της Ελλάδας».
Ο φιλελευθερισμός στον οποίο αναφέρονται οι κυβερνώντες όλο και πιο πολύ δείχνει να αφορά μόνο την οικονομία ενώ φαίνεται πως πέρασε η εποχή που είχαν ανάγκη τον κοινωνικό του μανδύα ως άλλοθι.