Μια σοκαριστική καταγγελία για ομοφοβική λεκτική και σωματική επίθεση δύο μαθητριών σε Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης έχει γίνει γνωστή τις τελευταίες ημέρες.
Όπως έγραψε το ενημερωτικό site grtimes, οι δύο μαθήτριες δέχτηκαν λεκτικές επιθέσεις, αλλά και σωματική βία με σπρωξίματα και κυνηγητό μέσα στον χώρο του σχολείου, όταν η μια έδωσε στην άλλη μια μικρή rainbow σημαία, που συμβολίζει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, στο πλαίσιο της γνωστής ανταλλαγής δώρων που διαχρονικά γίνεται σε σχολεία την περίοδο των γιορτών.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ομάδα ομοφοβικών μαθητών όταν είδαν την rainbow σημαία άρχισαν να βρίζουν και να επιτίθενται στις δύο μαθήτριες, οι οποίες έσπευσαν στο γραφείο της διεύθυνσης του σχολείου για να καταγγείλουν την εν εξελίξει επίθεση που δέχονταν. Οι δύο μαθήτριες ζήτησαν να φύγουν εκείνη την ημέρα νωρίτερα από το σχολείο, ενώ οι γονείς τους εκφράζουν την ανησυχία τους για την ψυχολογική και σωματική ασφάλεια των παιδιών τους.
Σοκάρει όμως η αντίδραση της διεύθυνσης του Γυμνασίου, καθώς σύμφωνα με το grtimes, επιχειρεί να πάρει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα θύματα και τους θήτες. Μιλώντας ανώνυμα, για άγνωστο λόγο, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «όταν εμφανίζονται σημαίες είτε οπαδικές, είτε αυτές που παρουσιάστηκαν εντός του χώρου του σχολείου, δημιουργούνται αντιδράσεις. Δημιουργούνται στρατόπεδα και σπέρνεται η διχόνοια. Εκτιμούμε ότι δεν ήταν το κατάλληλο δώρο, για το χώρο του σχολείου».
Δηλαδή ένα στέλεχος της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα χαρακτηρίζει «οπαδική» την σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οποία συμβολίζει την διαφορετικότητα και το δικαίωμα στον σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό του κάθε ατόμου. Η διεύθυνση του εν λόγω Γυμνασίου δηλαδή θεωρεί ότι η σημαία του ΠΑΟΚ, του Άρη, του Ηρακλή, συμβολίζουν αντίστοιχες έννοιες με την σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Στο άκουσμα της καταγγελίας της ομοφοβικής επίθεσης αλλά και της ντροπιαστικής στάσης της διεύθυνσης του σχολείου ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης σχολίασε στο προφίλ του στο facebook το αρχικό δημοσίευμα, με αποτέλεσμα να δεχθεί μηνύματα και καταγγελίες δεκάδων μαθητών, γονιών αλλά και πρώην εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου σχολείου.
Σύμφωνα με τον κ. Τριαρίδη, πρόκειται για το 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος, ενώ οι καταγγελίες που του στάλθηκαν κάνουν λόγο για ένα διαχρονικό κλίμα τρομοκρατίας κατά μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, από την διεύθυνση του σχολείου. Δείτε την ανάρτηση του κ. Τριαρίδη:
Η δημόσια καταγγελία του κ. Τριαρίδη προσθέτει νέα δεδομένα για την υπόθεση της ομοφοβικής επίθεσης. Η διοίκηση του σχολείου, η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά και ο δήμαρχος Πυλαίας –Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας, οφείλουν να ενημερώσουν τους πολίτες και να πάρουν θέση ενάντια σε κάθε ομοφοβική και ρατσιστική έκφραση μίσους, ειδικά όταν πρόκειται για επιθέσεις που συντελούνται μέσα σε σχολεία.
Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί στην Ισπανία αποφάσισαν να πηγαίνουν στο σχολείο τους με βαμμένα νύχια και φούστες προκειμένου να υποστηρίξουν εντεκάχρονο τρανς παιδί που υπέφερε από τις προσβολές των συμμαθητών του, οι οποίοι τον εμπόδιζαν ακόμα και να πάει στην τουαλέτα (δείτε περισσότερα εδώ).
Ελπίζουμε το κλίμα στα ελληνικά σχολεία να αλλάξει δραστικά προς το καλύτερο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την αλληλεγγύη και την δημόσια καταδίκη κάθε ρατσιστικής και ομοφοβικής συμπεριφοράς, αλλά και την καταγγελία κάθε υπεύθυνου που καλύπτει τέτοιου είδους συμπεριφορές.