Ομόφωνα απορρίφθηκε τη Δευτέρα η εγκατάσταση Φ/Β Σταθμού στα Μπαλαίϊκα του Δήμου Χαλκηδόνας από τη Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ενώ κατά τη συνεδρίασή της πλήθος πολιτών έδωσαν το παρών.
Πρόκειται για το γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή του Ξηροχωρίου – Ν. Μεσημβρίας του Δήμου Χαλκηδόνας έκτασης σχεδόν 4.000 στρεμμάτων που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε κατοίκους της περιοχής αλλά και σε φορείς καθώς απειλεί την ύπαιθρο με ερημοποίηση, καταργεί την αγροτική ανάπτυξη και έχει σειρά αρνητικών συνεπειών στον υδρολογικό κύκλο, στο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα και στη βιοποικιλότητα της περιοχής.
Ομόφωνα έχουν γνωμοδοτήσει τόσο τα τοπικά συμβούλια της περιοχής (Νέας Μεσημβρίας και Ξηροχωρίου) όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκηδόνας ενώ αρνητική εισήγηση για την εγκατάσταση έκανε στην Μητροπολιτική Επιτροπή και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κ.Γιουτίκας
«Η ομόφωνα αρνητική γνωμοδότησης της Μητροπολιτικής Επιτροπής μετά τις ομόφωνα αρνητικές γνωμοδοτήσεις τοπικής κοινωνίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την Επιστημονική Αξιολόγηση της ΜΠΕ που εκπονήθηκε και συνυπογράφηκε και από τον επικεφαλής της παράταξης “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας”, Καθηγητή ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο, επισφραγίζει την καθολική απόρριψη των ληστρικών σχεδίων ενός ενεργειακού ολιγοπωλίου, που με πρόσχημα την “πράσινη” ανάπτυξη επιδιώκει να εκμεταλλευτεί κερδοσκοπικά την ύπαιθρο και τα κοινά αγαθά» τονίζει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονιας.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να χαρακτηριστούν σαν έργο «πράσινης» ανάπτυξης οφείλουν να ακολουθούν τρεις προϋποθέσεις, τις οποίες η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» υπέβαλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας:
Τον χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΠΕ σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε η εγκατάσταση των συστημάτων παραγωγής πράσινης ενέργειας να γίνεται σε περιοχές άγονες και μη κατοικημένες, και ώστε να υπάρξει ορθολογική και δίκαιη κατανομή τους στον χώρο και όχι η συγκέντρωσή τους σε συγκεκριμένες παραγωγικές και εύφορες περιοχές, που επιβαρύνονται υπερβολικά και ερημοποιούνται.
Την εκπόνηση ενός Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα ξανακάνει την αγροτική γη παραγωγική και θα ανατρέψει την ύφεση της αγροτικής οικονομίας και την ερημοποίηση της υπαίθρου.
Την ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα ενεργειακά οφέλη, με την κατά πλειοψηφία συμμετοχή στην επένδυση Ενεργειακών Κοινοτήτων από την τοπική κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» πρότεινε, με δεδομένη την ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της ΠΚΜ για το συγκεκριμένο έργο, να σταλεί ένα ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας προς το Υπ. Περιβάλλοντος διεκδικώντας το αυτονόητο: οι ομόφωνες γνωμοδοτήσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, να γίνονται δεκτές και να λαμβάνονται υπόψη για την χωροθέτηση παρόμοιων έργων.
Την ΜΠΕ καταψήφισαν τόσο οι παρατάξεις «ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» με επικεφαλής τον Χρήστο Παπαστεργίου καθώς και η παράταξη «ΣΥΝ-εργασία» με επικεφαλής τον Β. Ρόκκο.
Να αναφερθεί ότι η ΜΠΕ που αναλύθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΕΑ), η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία κίνησης κατοίκων από τα Μπαλαίικα και το Ξηροχώρι του Δήμου Χαλκηδόνος περιγράφει σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, στο κλίμα και τις αγροτικές καλλιέργειες.
Για τις απόψεις του ενδιαφερομένου κοινού επί της ΜΠΕ για την δημόσια διαβούλευση η καταληκτική ημερομηνία είναι η 20η Φεβρουαρίου ενώ τα βλέμματα τώρα στρέφονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα κρίνει αν το έργο θα ακυρωθεί ή θα προχωρήσει.
«Όχι» από Δήμο Χαλκηδόνας στο γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο