ΟΛΘ: Η μητέρα όλων των μαχών

Ανατρέποντας όλες τις εξαγγελίες των προηγούμενων ετών η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Ήδη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας βρίσκονται από το Μάιο σε τροχιά κινητοποιήσεων και αναμένεται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους την επόμενη περίοδο.

Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, Γ. Γεωργακόπουλος, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει παραδοθεί στην τρόικα και ακολουθεί μια πλήρως νεοφιλελεύθερη πολιτική που δεν φέρνει ανάπτυξη», ενώ συμπλήρωσε ότι «το φάρμακο που προτείνουν για τη κρίση, είναι χειρότερο από την αρρώστια».

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια χαρακτηρίζουν ανοιχτά πλέον επικίνδυνους και ψεύτες τους υπουργούς που χειρίζονται την υπόθεση των λιμανιών, καθώς όπως οι ίδιοι αναφέρουν μέχρι και πριν από 15 ημέρες είχαν λάβει διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα των λιμανιών. Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο που είχε εκπονηθεί προέβλεπε ένα καλλικρατικό σύστημα  διαχείρισης των λιμανιών, με ενοποίηση της διοίκησης πολλών εξ’ αυτών και κατοχή τουλάχιστον του 51% από το κράτος.

Ο κ.Γεωργακόπουλος αναφερόμενος στο ιστορικό της «μάχης των λιμανιών», θύμισε στους δημοσιογράφους ότι από το 1996 και μετά –όταν ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης- με αποφάσεις δικαστηρίων οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει τη διατήρηση των εργασιακών τους σχέσεων και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών, μέσω της κατοχής του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το κράτος. Μάλιστα μεταφέροντας τη διεθνή εμπειρία ανέφερε ότι στην Ευρώπη το 96% των λιμανιών είναι δημόσια και από αυτό μόλις το 16% περιλαμβάνει μεικτά σχήματα ιδιωτικού και δημοσίου. Το υπόλοιπο 4% αφορά λιμάνια που ιδιωτικοποιήθηκαν επί Θάτσερ στην Αγγλία, χωρίς όμως η επιλογή αυτή να αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τέλος αναφερόμενος στην κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά στην μετά Cosco εποχή, περιέγραψε μια κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα και κατήγγειλε την κυβέρνηση που δεν προχωρά σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι στην Cosco εργάζονται 150 εργάτες με ατομικές συμβάσεις και ένας μικρός αριθμός «νοικιασμένων» εργαζομένων, ενώ η εταιρία μπλοκάρει συστηματικά τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου. Τέλος   τόνισε ότι το ελληνικό κράτος από τη σύμβαση με τη Cosco έχει βάλλει στα ταμεία του μόλις 70 εκ. ευρώ, έναντι 4,5δις που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αγανακτισμένοι στην ΕΡΤ3

Ηγουμενίτσα: τα αιτήματα των μεταναστών