Την αποποίηση της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους να προστατεύει το περιβάλλον, διαδικασία που εκχωρείται σε ιδιώτη που θα αμείβεται από την εταιρεία επισημαίνει η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, σχολιάζοντας το νέο νομικό πλαίσιο των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης μεταξύ Ελληνικός Χρυσός και Δημοσίου.
Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι στη νέα σύμβαση αποσιωπάται το ζήτημα του αρσενικού που είχε εμφανισθεί εξαιτίας της δραστηριότητάς της στα Μαντεμοχώρια ενώ παράλληλα, όπως αναφέρει, δεν διευκρινίζεται πως θα γίνεται η ανάκτηση χρυσού με κυάνιο ή ακαριαία τήξη, κανείς δε γνωρίζει. Μεταξύ άλλων σημειώνεται η μη αντιμετώπιση εκ μέρους του κράτους του ζητήματος της φοροαποφυγής που διέπραττε η εταιρεία χρυσού μέσω Ολλανδίας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Τα πρώτα σχόλια για το νέο νομικό πλαίσιο των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική.
1)Προβλέπεται η σύναψη, από την Εταιρεία Χρυσού, σύμβασης με ανεξάρτητο ελεγκτή περιβάλλοντος που θα αμείβεται από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Ουσιαστικά το κράτος αποποιείται – εν μέρει έστω- της συνταγματικής του υποχρέωσης (άρθρο 24 του Συντάγματος) και εκχωρεί σε ιδιώτη -που προσλαμβάνεται και αμείβεται από την εταιρεία-την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
2) Η μέχρι τώρα ισχύουσα ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) καθώς και η ΑΕΠΟ (Aπόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών ‘Ορων), που είχαν με ευθύνη της Εταιρείας βαλτώσει, παύουν να ισχύουν.
3)Δεν γίνεται καμία μνεία στην χρήση του κυανίου για την ανάκτηση χρυσού.
4)Δεν γίνεται καμία μνεία στην ανύπαρκτη μέθοδο της ακαριαίας τήξης για την ανάκτηση χρυσού που είχε επικαλεσθεί η εταιρεία για να αποφύγει το κυάνιο
5)Εξαιτίας της εταιρείας είχε εμφανισθεί το αρσενικό στο πόσιμο νερό στα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής, όμως με την νέα σύμβαση αποσιωπάται το θέμα αυτό.
6) Αν και πως θα γίνει η ανάκτηση χρυσού – με κυάνιο ή με την «ακαριαία τήξη»- δεν το γνωρίζουμε.
7) Προκειμένου το κράτος να έχει έσοδα, θα γίνεται στην Ελλάδα η ανάκτηση χρυσού και με ποια μέθοδο;
8)Η ξηρά απόθεση υπολειμμάτων -που προβάλλεται στο νέο νομικό πλαίσιο- προϋποθέτει τον διαχωρισμό των υγρών υπολειμμάτων, όμως αγνοείται από την σύμβαση η τύχη των υγρών υπολειμμάτων.
9) Στον Κοκκινόλακα προβλέπεται η δημιουργία φράγματος για την απόθεση των επικίνδυνων αποβλήτων. Όμως η θέση αυτή είναι πάνω σε σεισμικό ρήγμα, και εκεί θα δημιουργηθεί ο ΧΥΤΕΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων).
10)Με αδιάσειστα τεκμήρια αποδείχθηκε η φοροαποφυγή που διέπραττε η εταιρεία χρυσού μέσω Ολλανδίας. Από τη νέα σύμβαση δεν προβλέπεται η αντιμετώπιση αυτής.
11) Οι υποστηρικτές και οι εισηγητές αυτού του νέου νομικού πλαισίου διαβεβαίωναν ότι εναρμονίζεται αυτό με τη…βιώσιμη ανάπτυξη!!
Όμως η βιώσιμη ανάπτυξη επιτυγχάνεται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που είναι αναπόσπαστο μέρος της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αντί σχολίων προτείνουμε στους παραπάνω να ανατρέξουν προς ενημέρωση τους στον Ν. 2077/7-8-1992 ΦΕΚ 136 που αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη και τις αρχές που την διέπουν.
Για το ΔΣ της Οικολογικής Εταιρείας Ν. Έβρου
Ο πρόεδρος Ο γενικός γραμματέας
Γιώργος Δεμερίδης Χρήστος Μπετσίδης