in

Οικολογικά Αντι-βραβεία 2021

Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Ανακοινώθηκαν και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

Βραβείο «ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ»

Απονέμεται στον πιο «πυροβολημένο» από τους Προέδρους της «ακροδεξιάς διεθνούς», στον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Μέσα σε 12 μήνες από το 2019 που ανέλαβε την εξουσία, η αποψίλωση του τροπικού δάσους  του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 9,5%, και καταστράφηκε επιφάνεια μεγαλύτερη από αυτήν της Τζαμάικας. Έκθεση που δημοσιεύθηκε από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος καταγράφει πως το 94% της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου γίνεται παράνομα, με την ανοχή του, αν όχι την ενθάρρυνσή του, φυσικά.

Βραβείο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»

Απονέμεται στο υπουργικό «τρίο Στούτζες» Χατζηδάκης – Σκρέκας – Ταγαράς. Με μια εντυπωσιακή επικοινωνιακή λογιστική, κατάφεραν να εμφανίσουν τον νόμο προσέλκυσης αντιπεριβαλλοντικών επενδύσεων 4685/2020 ως «εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που βάλλεται από εμπαθείς αντιπολιτευόμενους. Μετέτρεψαν την ενεργειακή πολιτική σε ένα άνευ όρων και ορίων ξεπούλημα νησίδων, βουνοκορφών και προστατευόμενων περιοχών, χωρίς χωροταξική λογική, που έχει δυσφημίσει κάθε ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, ενώ υπονόμευσαν τις προοπτικές δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων. Αδιαφόρησαν για οποιαδήποτε πολιτική προώθησης της ανακύκλωσης, προωθώντας ΣΔΙΤ τεράστιων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που δεν υποστηρίζονται πλέον από την Ε.Ε., με μόνη σκοπιμότητα την εκτροπή μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών προς την καύση σε ιδιωτικές τσιμεντοβιομηχανίες ως δωρεάν καύσιμο. Έφεραν στη βουλή ένα αποικιοκρατικού τύπου νομοσχέδιο για την κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, για την οποία ο κ. Σκρέκας δήλωσε πως πρόκειται “για μια σημαντική συμφωνία, εθνικής αναπτυξιακής σημασίας, με την οποία η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές σήμα ότι είναι φιλική στις μεγάλες επενδύσεις”! Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη ήταν επίσης ένα πρελούδιο στα αποτελέσματα της ανύπαρκτης πολιτικής για την προστασία των δασών στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

Βραβείο «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»

Απονέμεται στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα, για την αποκατάσταση της αίγλης των εποχών Παπαγεωργόπουλου – Ψωμιάδη, για την ακύρωση όλων των έργων της περιόδου του «τρισκατάρατου πρώην», για τη μείωση του ενοχλητικού πράσινου στη ΔΕΘ, στην πλατεία Ελευθερίας και αλλού, για την υποστήριξη της απόσπασης των ανάξιων λόγου αρχαίων της Βενιζέλου, για τη λαμπρή διαχείριση του περιαστικού δάσους και τη συνεννόηση με άλλους Δήμους και το Δασαρχείο για μέτρα προστασίας και πρόληψης πυρκαγιών.

Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός σε αυτή την κατηγορία από μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες της πόλης, όπως ο κ. Γεράνης ή ο κ. Σιμόπουλος ή ο απόγονος του εμπνευστή της περίφημης «Τρύπας του FM100», αλλά η πραγματική απειλή προς την υποψηφιότητα του κ. Ζέρβα προήλθε από την πλευρά της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, από όπου υποστηρίχθηκαν όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια της κυβέρνησης για την ταλαίπωρη πόλη μας, όπως το μεγαλοφυές σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της Μαρίνας Καλαμαριάς και το παλιό Κυβερνείο («Παλατάκι») στο Καραμπουρνάκι, που θα αποτελέσουν μεγαλοπρεπείς τρύπες στον απαξιωμένο και εμπορευματοποιημένο σχεδιασμό για το «Παραλιακό Μέτωπο», η «δεύτερη πατωσιά» στην Περιφερειακή Οδό που θα στερήσει κι άλλες εκτάσεις περιαστικού δάσους, ενώ θα αποκόψει και τις ευεργετικές ορεινές αύρες, εμπλουτίζοντάς τες με μπόλικες δόσεις καυσαερίων, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο το Ι.Χ. και ακυρώνοντας τον περιαστικό σιδηρόδρομο, χωρίς να μπορεί να ξεχάσει κανείς και την ευγενική «ενθάρρυνση» των ΕΛΠΕ ώστε να αντιμετωπίσουν αφεαυτού τους τυχόν δυσοσμίες που ενδέχεται να ενοχλούν τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το 2025 μεταφέρεται η ημερομηνία παράδοσης του Μετρό Θεσσαλονίκης;

Το νέο τμήμα podcast του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης