in ,

Οικολογία – Αλληλεγγύη: Βιώσιμο σύστημα καθαριότητας μόνο στα χέρια του Δήμου και των πολιτών

*Φωτογραφία αρχείου

Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες εκφράζει η Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη» και καταθέτει εναλλακτικές προτάσεις.

Η επιλογή αυτή -τονίζει- αποτελεί την κερκόπορτα για την περεταίρω αδρανοποίηση και αποδιάρθρωση των υπηρεσιών, που τελικά θα οδηγήσει στην αδιαπραγμάτευτη αύξηση του κόστους και των δημοτικών τελών. Και εξηγεί:

Η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι η -έστω και τμηματική- παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες:

-Ενώ στην αρχή φαίνονται όλα βελτιωμένα, στη συνέχεια και όταν οι δημοτικές υπηρεσίες αδρανοποιηθούν, το κόστος ανεβαίνει και η ποιότητα πέφτει.

-Παραβιάζονται οι περιβαλλοντικοί και εργασιακοί όροι λειτουργίας των συστημάτων.

-Δεν γίνονται επενδύσεις για το μέλλον, αφού οι συμβάσεις είναι περιορισμένου χρόνου και στο τέλος οι Δήμοι παραλαμβάνουν ένα διαλυμένο και απαρχαιωμένο σύστημα.

-Παρατηρούνται αυξημένες ζημιές στον εξοπλισμό που παραχωρεί ο Δήμος με τεράστιο κόστος αντικατάστασης.

-Και το κυριότερο: οι ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα οδηγούν στην ελαχιστοποίηση της προσπάθειας για μείωση της παραγωγής των απορριμμάτων, για επαναχρησιμοποίηση και για ανακύκλωση.

Την ώρα όπου παγκοσμίως παρατηρείται το κίνημα της επαναδημοτικοποίησης (Remunicipalization) όχι μόνο στην καθαριότητα αλλά και σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης οπισθοδρομεί.

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» υπερασπίζεται και επιμένει στις αξίες της Αειφορίας και της Βιωσιμότητας και στον τομέα της καθαριότητας. Και διεκδικεί:

-Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, που είναι το μοναδικό μοντέλο συσσώρευσης εμπειρίας, απόκτησης τεχνογνωσίας και κατάρτισης προσωπικού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός και η μέγιστη αποτελεσματικότητα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι ζημιές και τα κόστη.Υποστηρίζουμε, λοιπόν, τις σχετικές προτάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

-Την εκπόνηση «Μελέτης Έργου», έτσι ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες και οι ανάγκες, καθώς και οι δυνατότητες βελτίωσης και αναδιοργάνωσης του συστήματος αποκομιδής, με επιστημονικό τρόπο και με σαφείς περιβαλλοντικούς στόχους.

-Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με ανοιχτά δεδομένα και με τη χρήση Επιχειρησιακής Νοημοσύνης που θα ακολουθήσουν τις εξελίξεις της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υποδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές και αναλογίες κόστους οφέλους (Open Data, Blockchain κλπ).

-Την άμεση εφαρμογή των συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω» και «Αμείβομαι όσο ανακυκλώνω», όπως επιβάλλει ο νόμος.Αυτά δεν έχουν σχέση με τα σκανδαλώδη και μη φιλικά στον χρήστη «σπιτάκια ανακύκλωσης», που ήδη επεκτείνονται με παράπλευρες εγκαταστάσεις.

-Την εφαρμογή ανοιχτής διακυβέρνησης και στην καθαριότητα, έτσι ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν δημοσίως τις απόψεις τους και τις παρατηρήσεις τους και να συμβάλουν συμμετοχικά στη βελτίωση της καθαριότητας και στο πλαίσιο του Citizen science.

-Τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις κυρίως ανέργων, για την προαγωγή της Κυκλικής Οικονομίας και την ανάπτυξη επιπλέον ρευμάτων εκτροπής και για τη διαπραγμάτευση καθαρού υλικού με την αγορά και τη δημιουργία εσόδων στον μηχανισμό καθαριότητας.

Το ζητούμενο δεν είναι να βελτιώσουμε πρόσκαιρα την εικόνα του Δήμου για να καταρρεύσει αύριο ο μηχανισμός καθαριότητας. Το ζητούμενο είναι να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα βιώσιμο και αειφόρο σύστημα καθαριότητας, που θα μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κόστος της αποκομιδής των σκουπιδιών και θα ελαφρύνει τις ευάλωτες ομάδες νοικοκυριών μέσα από την ενεργό δράση των ίδιων των πολιτών. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιάννης Χαλκίδης: Η δολοφονία ενός ήρωα από τη χούντα

Να σταματήσει η διάλυση του ΕΣΥ ζητούν υγειονομικοί-Πανυγειονομική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ