Τον σχεδιασμό της καύσης των απορριμμάτων υπηρετεί -μεταξύ άλλων- ο νέος Οργανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πέρασε με ισχνή πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, υποστηρίζει η «Οικολογία -Αλληλεγγύη».
«Τι δουλειά έχει στη νέα Διεύθυνση Ανακύκλωσης και συστημάτων Κυκλικής Οικονομίας το τμήμα μεταφόρτωσης απορριμμάτων;», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης της «Οικολογίας -Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι ανακύκλωση το να παίρνεις το περιεχόμενο πράσινου κάδου, να το συμπιέζεις στις πρέσες και να το φορτώνεις στον τράκτορα για να το πας στον ΧΥΤΑ; Είναι προφανής η ένταξη των αλλαγών του νέου Οργανισμού στον απαράδεκτο σχεδιασμό για καύση των απορριμμάτων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, είτε στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ είτε στην Πτολεμαΐδα. Η καύση αποτελεί επιλογή και του ΦΟΔΣΑ, αντιπρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κ. Ζέρβας, που ποτέ δεν απάντησε στην κριτική μας ότι η καύση αποτελεί επιλογή ευθέως ανταγωνιστική στην ανακύκλωση και την επανάχρηση, έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, παράγει επικίνδυνη τέφρα και σπαταλάει φυσικούς πόρους. Και με τις δύο ΜΕΑ στην Άσσηρο – Μαυροράχη και στον Αγ. Αντώνιο και τις ΜΕΒΑ απλώς προετοιμάζουν την «εύκολη» και συμφέρουσα για τους εργολάβους καύση, με καθηλωμένη την ανακύκλωση και απούσα την πολιτική τη μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων».
Επιπλέον, ο νέος Οργανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν κάνει σαφές το αντικείμενο και τη συνεργασία των δύο Διευθύνσεων που δημιουργούνται, αυτή της Καθαριότητας και Μηχανικών Μέσων και αυτή της Ανακύκλωσης και συστημάτων Κυκλικής Οικονομίας (άρθρο 28). Το τμήμα Μελετών της Ανακύκλωσης φαίνεται ότι ασχολείται με αρμοδιότητες και των δύο Διευθύνσεις και θα δημιουργηθεί τουλάχιστον πρόβλημα συνεννόησης. Για τους μπλε κάδους πχ σε ποιον θα ανήκει η αρμοδιότητα αποκομιδής; Ποιος θα βγάζει τα προγράμματα εργασίας; Ποια θα είναι η προτεραιότητα στο τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης, θα κάνει τα προγράμματα της Καθαριότητας; Θα δίνει στοιχεία για τις προμήθειες για σακούλες για τα καλαθάκια ή θα μελετάει τα θέματα και την προώθηση της ανακύκλωσης;
Στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Μηχανικών Μέσων δημιουργούνται δύο ανισομεγέθη τμήματα, Ανατολικού και Δυτικού Τομέα. Είναι ένα μοντέλο που παλιότερα υπήρχε, πριν από τον Μπουτάρη, αλλά απέτυχε παταγωδώς. Δεν φέρνει καμία νέα αξία ούτε στη διαχείριση των απορριμμάτων ούτε στη διαχείριση των ανθρώπινων και μηχανικών πόρων. Θα καταναλώνεται λιγότερη βενζίνη; Θα υπάρχει εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και μέσων; Θα δημιουργηθεί διαφορετικό αμαξοστάσιο; Υπάρχει διαφορετικός ρόλος για τις Δημοτικές Κοινότητες; Δεν φαίνεται ότι θα βελτιωθεί κάτι, εκτός από το ότι δημιουργούνται δύο θέσεις προϊσταμένων και δύο Διευθυντών, σημαντικό μόνο για τις σκοπιμότητες της διοίκησης του Δήμου, όπως παραδέχτηκε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ζεϊμπέκης.