Ως απαράδεκτη χαρακτηρίζει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» τη στάση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που κρατάει τους εργαζόμενους κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας, καθυστερώντας τον διαγωνισμό για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
Το θέμα είχε ξαναθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάιο ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στη 18η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 26-09-2022, επισήμανε ξανά τις μεγάλες καθυστερήσεις στον διαγωνισμό για την προμήθεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και τις σοβαρές ευθύνες της διοίκησης για τη μη απόδοσή τους στους εργαζόμενους. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε πριν 16 μήνες και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Ο Μ. Τρεμόπουλος απεύθυνε προς τη Διοίκηση τα ακόλουθα ερωτήματα:
-Πότε προβλέπεται να υπογραφεί η σύμβαση και να παραληφθούν από τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ;
-Έχει γίνει αποτίμηση της οφειλής σε χρήμα στους δικαιούχους εργαζομένους για τα μη χορηγηθέντα Μέσα Ατομικής Προστασίας των ετών 2017-2021 καθώς και για το μη χορηγηθέν γάλα για το χρονικό διάστημα από 01/03/2020 έως 01/06/2020 όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία;
Η απάντηση της Διοίκησης διά του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Κ. Ιακώβου, ήταν ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια των ΜΑΠ είναι σε προσυμβατικό έλεγχο. Ζήτησε πίστωση χρόνου ισχυριζόμενος ότι το θέμα είναι γραφειοκρατικό αλλά δεν έκανε καμιά πρόβλεψη για το πότε θα πάρουν οι εργαζόμενοι τα ΜΑΠ ούτε και έδωσε απάντηση σχετικά με τα ΜΑΠ των προηγουμένων ετών (2017-2021).
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης ήδη από τον Ιούνιο 2022 έχει προσφύγει δικαστικά ενάντια στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τη μη χορήγηση των ΜΑΠ ενώ στη χθεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μαζικής δικαστικής αγωγής για τη διεκδίκηση των ΜΑΠ των προηγούμενων ετών. Παρόλη τη σχετική δέσμευση της διοίκησης από τον Απρίλιο του 2021, δεν έχει γίνει η αποτίμηση των ΜΑΠ προηγουμένων ετών έτσι ώστε να αποδοθούν τα χρήματα στους εργαζόμενους.