in

Οικειότητα vs οικειοποίηση του κράτους. Της Βιβιάννας Α. Μεταλληνού

Οικειότητα vs οικειοποίηση του κράτους. Της Βιβιάννας Α. Μεταλληνού

Παρακολουθώντας τον καταιγισμό των γεγονότων της πρώτης μέρας, που περιλάμβαναν και τον ορισμό του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού στη χώρα μας, αρχίζω να συνειδητοποιώ το τι καταφέραμε! Είναι σίγουρο ότι το 36,34% του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τα ίδια συναισθήματα που περιγράφω, η προσπαθώ να ξεχωρίσω και να βάλω σε μια τάξη, αλλά για μένα ένα είναι σημαντικό: Ευτύχησα μαζί με τους ανθρώπους που αγαπώ και πορεύομαι, να ζήσουμε αυτήν τη νίκη!

Ευτύχησα να αισθανθώ αυτήν την οικειότητα με το κράτος, που πιστέψτε με, δεν έχει καμιά σχέση με την οικειοποίησή του, αλλά με τη βαθιά ικανοποίηση ότι από σήμερα η συντεταγμένη πολιτεία συμπυκνώνει και αντιπροσωπεύει όλα αυτά τα οποία εκφράζουν την ιδεολογική μου ταυτότητα.

Περιλαμβάνει ακόμα την ικανοποίηση ότι οι έννοιες που κακοποιήθηκαν και διασύρθηκαν στην εξυπηρέτηση της εύκολης ονοματοδοσίας των «απαραίτητων» ενεργειών για «την σωτηρία της πατρίδας» θα ανακτήσουν τη σημαντικότητά τους.

Μεταρρυθμίσεις, εξορθολογισμός, ανάπτυξη, επενδύσεις – ξένες επενδύσεις- αλλά ακόμα έννοιες όπως προστασία των θεσμών, κοινοβουλευτική δημοκρατία, νομοθετική εξουσία, αξιοπρέπεια ατόμων και θεσμών, αλήθεια, ελευθερία, δημοκρατία, οφείλουν να αποκατασταθούν σε όρους της νέας σχέσης της οικειότητας.

Ειπώθηκαν μερικές πολύ σωστές παρατηρήσεις τις τελευταίες μέρες:  Η κρίση της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με την κρίση που έπληξε την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο παρά μόνο σε συνθήκες πολέμου. Γιαυτό και πυροδότησε αυτές τις απρόβλεπτες σε κάθε άλλη περίπτωση εξελίξεις! Και είμαστε μια γενιά που κατάφερε να επιβιώσει σ΄ αυτές τις συνθήκες και ευτύχησε να ζήσει τη σημερινή και τις επόμενες μέρες που έρχονται!

Ελπίζω ότι το κλειδί στη γλάστρα του Μεγάρου Μαξίμου να μην αποτελεί ένδειξη του πολιτικού ήθους που θα πρυτανεύσει στη συνέχεια του πολιτικού βίου. Βαρέθηκα πιά να διαχειρίζομαι το θυμό και τα ευτελή παράγωγά του…

Η Βιβιάννα Α. Μεταλληνού είναι Αρχιτέκτων Ιστορικός Περιβάλλοντος, μέλος του ΔΣ ΣΑΘ & ΣΑΔΑΣ και συμμετέχει σε κινήματα διεκδίκησης δημόσιου χώρου και κοινοτήτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καμία κατανόηση στη ντόπια διανόηση

Η αξία ενός τέως πρωθυπουργού. Του Απόστολου Λυκεσά