Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 39χρονος διανομέας του βράδυ του Σαββάτου πραγματοποίησαν διανομείς της Θεσσαλονίκης στην οδό Απόλλωνος στην Κάτω Τούμπα. Μετά από κάλεσμα του Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων που κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας και της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, διανομείς συγκεντρώθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος για να αφήσουν λίγα λουλούδια για έναν ακόμη εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κεφαλά, μέλος του ΣΕΤΕΠΕ και της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης οι αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι διανομείς είναι και η βασική αιτία των δυστυχημάτων. «Για εμάς δεν είναι δυστυχήματα είναι δολοφονίες εταιρικές και κρατικές» σημειώνει μιλώντας στο alterthess. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διανομείς αναγκάστηκαν να δουλέψουν σε μια μέρα που οι ριπές του αέρα ήταν πολύ ισχυρές. «Ξεριζώνονταν δέντρα, πλοία δε μπορούσαν να μπαρκάρουν, επικρατούσαν αδιανόητες συνθήκες για να οδηγείς μηχανή. Θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας να απαγορεύσει τις διανομές. Εμείς ζητούμε σταθερό πλαίσιο ασφάλειας στις συνθήκες εργασίας μας καθώς αναδεικνύεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που αδιαφορεί για αυτές». Ο Βασίλης Κεφαλάς τόνισε ότι το Υπουργείο δεν κάλεσε ούτε την Επιθεώρηση Εργασίας να διερευνήσει τις συνθήκες ενώ ανέφερε ότι την ίδια μέρα υπήρχαν και άλλες πτώσεις διανομέων και ατυχήματα που ευτυχώς δεν απέβησαν θανατηφόρα και όλα αυτά κατά τη διάρκεια εκτέλεσης παραγγελιών. «Δε θέλει πολύ για να γίνει το κακό. Ο διανομέας δούλευε με το καθεστώς του freelancing (πληρωμή με την παραγγελία) στην πλατφόρμα της wolt ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας (οι ριπές αέρα ξεπερνούσαν τα 100 χλμ την ώρα) καθιστούσαν την οδήγηση μηχανής δολοφονική» πρόσθεσε.
Οι διανομείς κατέληξαν με μηχανοκίνητη πορεία στην Επιθεώρηση Εργασίας Υγιεινής και Ασφάλειας όπου παρέδωσαν ψήφισμα ζητώντας αυστηρό νομικό πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες (καταιγίδες-έντονες βροχοπτώσεις, χιονόπτωση, παγετός, αέρας κτλ) καθώς και αυστηρούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ για την τήρηση του νόμου 4611/2019 σχετικά με την παροχή από τον εργοδότη Μέσων Ατομικής Προστασίας καθώς και την ένταξη του επαγγέλματος στα ΒΑΕ.
Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης τονίζει ακόμη ότι πάνω από 60 δυστυχήματα με διανομείς έχουν συμβεί από το 2017 σε όλη τη χώρα πράγμα που αποδεικνύει πόσο αναλώσιμοι είναι για την πολιτεία, τα καταστήματα και τις πλατφόρμες οι εργαζόμενοι. «Οι ζωές των διανομέων μετράνε» φώναξαν καλώντας τους διανομείς να επιβάλλουν την προστασία των ζωών τους με τους αγώνες τους. Οι διανομείς συγκεντρώθηκαν επίσης στην Καμάρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μοτοπορεία μέχρι το ΥΜΑΘ ενώ θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση και στα γραφεία της Wolt.